fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SUTRA 23 GODINE OD HRVATSKE AGRESIJE NA OPŠTINU BROD

Brod

Brod


U Brodu će sutra biti obilježene 23 godine od agresije regularne vojske Hrvatske i paravojnih formacija na ovu opštinu.

Srpski narod koji je živio u tadašnjoj opštini Bosanski Brod 3. marta 1992. godine napale su oružane vojne i paravojne formacije iz Hrvatske, ali i iz BiH, sastavljene od Hrvata i muslimana iz Broda i okolnih mjesta.
U dokumentima opštinske Boračke organizacije navodi se da je Brod bio pod višemjesečnom okupacijom, da je u tom periodu na području opštine bilo deset logora kroz koje je prošlo oko 2.000 ljudi, a ubijeno je 226.

Sa područja ove opštine poginula su 244 srpska borca.

Programom obilježavanja predviđeno je da u krugu preduzeća „Gramat“ u Klakaru Gornjem bude otkrivena i osveštana spomen-ploče Vojislavu Goranoviću, prvoj žrtvi rata u BiH.

Goranović je bio tehnički direktor u „Gramatu“ i poginuo je na radnom mjestu 16. septembra 1991. godine za vrijeme artiljerijskog napada sa područja Hrvatske.

U Boračkoj organizaciji opštine Brod kažu da 3. mart obilježavaju da bi sačuvali od zaborava istinu o stradanju srpskog naroda na ovom području.

Napad na opštinu Brod 3. marta bio je samo uvod za najstrašnije i najsvirepije zločine koji su se tog mjeseca desili na području ove opštine.

Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta 1992. godine u Brodu, a već sutradan, 26. marta, dogodio se pokolj u Sijekovcu.

Pripadnici regularne Vojske Hrvatske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, 26. marta 1992. godine u Sijekovcu su ubili devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine. Tokom 1992. godine u Sijekovcu je ubijeno 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Konačno oslobođenje stanovništvo Broda dočekalo je 7. oktobra 1992. godine.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Zoran Vidić poručuje da srpski borci nikada neće zaboraviti događaje od 3. marta 1992. godine i sve što se dešavalo kasnije, iako neki pokušavaju da to minimiziraju.

Vidić ističe da je ovaj datum od značaja i za opštinu Brod i za Boračku organizaciju, kao i za Mjesnu zajednicu Brodsko Polje jedan koja ga obilježava kao svoj dan.

Tim povodom će sutra u 12.00 časova kod spomen-obilježja ispred Osnovne škole „Sveti Sava“ biti služen parastos poginulim srpskim borcima sa područja Brodskog polja jedan, nakon čega će biti položeni vijenci.

Obilježavanje Dana Mjesne zajednice Brodsko Polje jedan biće nastavljeno prigodinim kulturno-umjetničkim programom u Osnovnoj školi.

Organizatori obilježavanja su Boračka organizacija Brod i Savjet Mjesne zajednice Brodsko Polje, uz podršku opštine Brod.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

OBILjEŽEN DAN OPŠTINE I 22 GODINE OD  – Jadovno 1941.

ULICU NAZVATI PO GENERALU SLAVKU LISICI – Jadovno 

GLAVNI TUŽILAC BiH NIJE ČUO ZA ZLOČIN U SIJEKOVCU 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: