fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SUTRA 21 GODINA OD SISTEMATSKOG I NAMJERNOG UBIJANjA SRBA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/medacki-dzep.jpg

BEOGRAD, 8. SEPTEMBRA /SRNA/ – Sutra se navršava 21 godina od zločina hrvatske vojske u Medačkom džepu u kojem je po principu „spržena zemlja“ ubijeno 88 Srba, među kojima 17 žena.
U Medačkom džepu hrvatska vojska izvršila je agresiju na srpska podvelebitska sela Divoselo, Čitluk i Počitelj.

Iz Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ ističu da je u aprilu 1991. godine u Divoselu živjelo 344, u Počitelju 307, a u Čitluku 129 žitelja, skoro svi srpske nacionalnosti, a da u septembru ove godine u Čitluku i Počitelju žive po tri stanovnika, dok je Divoselo pusto.

U saopštenju se podsjeća da se tragedija u Medačkom džepu odvijala pred očima Unprofora, koji nije bio samo pasivni posmatrač.

Kao ilustraciju dimenzija zločina koji su u tom dijelu Hrvatske počinjeni nad Srbima, „Veritas“ citira izjavu komandanta Unprofora generala Žana Kota koji je 19. septembra obišao to područje.

„Nisam našao znakova života, ni ljudi, ni životinja. U nekoliko sela kroz koja smo danas prošli razaranje je potpuno, sistematsko i namjerno“, napisao je general Kot poslije agresije hrvatske vojske na Medački džep.

Iz „Veritasa“ ukazuju da ovaj opis zatečenog stanja i činjenica da u toj akciji nije bilo ranjenika upućuju na zaključak da se radilo o sistematskom ubijanju zarobljenih i ranjenih, a da su uprkos tome najodgovorniji – izbjegli odgovornost.

„Puštanje osuđenog generala Mirka Norca na uslovni otpust, oslobađanje Velibora Šolaje, odbrane sa slobode Josipa Krmpotića i Josipa Mršića, neprocesuiranje admirala Davora Domazeta i mnogih drugih učesnika u ovoj akciji, pokazuju da Hrvatska još nije spremna da se suoči sa tamnijom stranom nedavne prošlosti“, poručuju iz „Veritasa“.

U saopštenju se ističe i da sve to odvraća prognane Srbe da se vrate u pusta i šikarom obrasla sela Medačkog džepa.

U agresiji na sela u oblasti Medačkog džepa stradalo je 88 Srba, 46 vojnika, šest milicionera i 36 civila, od kojih je 26 bilo starije od 60 godina.

 

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

Hrvati mučili Srbe toliko da ih porodice ni mrtve nisu prepoznale

Lazar Lukajić: Lički zavet

Nisu poštedeli ni žene ni decu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: