fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Danas 18 godina od zločina u Starom Gracku

U Starom Gracku, kod Lipljana, danas23 će biti obilježeno 18 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca, ali porodice ni ove godine neće moći da posjete njihove grobove, jer je kosovska policija upozorila da je groblje minirano.

Kosovska policija već desetak godina ne dozvoljava porodicama da na godišnjicu zločina izađu na groblje i prisluže svijeće, uz obrazloženje da je groblje minirano.

Parastos ubijenim srpskim žeteocima služiće Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije ispred spomen-ploče u centru sela, a najavljeno je da će mu prisustvovati predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Komisije za nestala lica Vlade Srbije, te Srpske liste.

Prije 18 godina na njivi, udaljenoj nešto više od jednog kilometra od centra sela, iz neposredne blizine ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica Živić, Radovan Živić, Andrija Odalović, Slobodan Janićijević, Mile Janićijević, Novica Janićijević, Momčilo Janićijević, Stanimir Dekić, Božidar Dekić, Saša Cvejić, Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepšić.

Počinioci i naredbodavci ovog zločina nikada nisu pronađeni. Mještani vjeruju da će „ako ima pravde“, zločinci biti izvedeni pred lice pravde, da će im biti suđeno pred novoformiranim specijalnim sudom za zločine koje su počinili pripadnici zloglasne Oslobodilačke Vojske Kosova.

Mještani Starog Gracka očekuju od poslanika Srpske liste u kosovskom parlamentu da pitanje rasvjetljavanja sudbine nestalih i posebno izvođenja pred lice pravde zločinaca stave na listu prioriteta, kao i da to bude uslov podrške kandidatu za premijera Ramušu Haradinaju, bivšem vođi terorističke Oslobodilačke vojske Kosova.

Predsjednik mjesne zajednice Zoran Ćirković priča da su mještani Starog Gracka vjerovali da okončanjem bombardovanja i dolaskom pripadnika KFOR-a moguć opstanak, odnosno suživot Srba i Albanaca.

Prema njegovim riječima, vjerovali su i prvom šefu UNMIK-a na Kosovu Bernaru Kušneru koji je na sahrani ubijenih obećao da će „prevrnuti svaki pedalj zemlje i pronaći zločince“.

Ćirković ističe da su obećanja pala u vodu kao i nada da će se u Staro Gracko vratiti spokoj otkrivanjem zločinaca i njihovih naredbodavaca.

Dragan Korać ogorčen je na sve koji se zaklinju u pravdu i sumnja da će zločinci odgovarati jer su tragovi uništeni.

On izražava uvjerenje da bi hapšenjem odgovornih i njihovih naredbodavaca bilo uzdrmano sve ono što grade Albanci uz pomoć mentora sa zapada.

„Uhapsiće i osuditi one koji su prikupljali čaure, dok će oni, pod čijim su nadzorom vršena ubistva i zločini, nastaviti da se slobodno kreću i vode kosovske institucije“, smatra Korać.

Od gotovo 500 pravoslavaca doseljenih iz Hercegovine i njihovih nasljednika danas je u Starom Gracku opstalo oko 200 Srba.

Istrajavaju iako prodaja imanja, posebno oranica oslonjenih na rijeku Sitnicu, uzima maha. U vlasništvu Hercegovaca ostao je dio placeva u centru sela, dok se na drugima grade albanske vile.

Ministarstvo za zajednice i povratak u privremenoj Vladi ulaže u renoviranje kuća i lokalne škole u kojoj ima dvadesetak đaka i djece predškolskog uzrasta.

Korać ističe da je sve na prodaju, kao i da mještani čekaju dobru cijenu. „Ljudi ne vide budućnost u selu“, dodao je Korać.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Ubice 14 Srba nisu otkrivene ni nakon 17 godina | Jadovno 1941.

Sedamnaest godina ćutanja o masakru u njivi | Jadovno 1941.

Niko ne traži ubice 14 srpskih žetelaca | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: