fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Sutra 102 godine od potpisivanja Krfske deklaracije

Sutra se navršavaju 102 godine od potpisivanja Krfske deklaracije o stvaranju zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca.

Krfska deklaracija je potpisana 20.07.1917. na Krfskoj konferenciji. Potppisnici su bili Nikola Pašić i Ante Trumbić.
Krfska deklaracija je potpisana 20.07.1917. na Krfskoj konferenciji. Potppisnici su bili Nikola Pašić i Ante Trumbić.

Krfsku deklaraciju su 20. maja 1917. godine na grčkom ostrvu Krf potpisali premijer Srbije Nikola Pašić i Ante Trumbić, predsjednik Jugoslovenskog odbora sa sjedištem u Londonu, koji je predstavljao Slovence, Hrvate i Srbe pod austrougarskom vlašću, a odredbe iz te deklaracije prihvatio je i Crnogorski odbor za narodno ujedinjenje.

Deklaracijom su južnoslovenski narodi u Austrougarskoj zatražili ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom u zajedničku državu pod nazivom Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, na čelu sa dinastijom Karađorđevića.

Srbi, Hrvati i Slovenci označeni su kao troimeni narod u tekstu deklaracije, koja je garantovala ravnopravnost imena, simbola, pisama i vjeroispovjesti „pravoslavne, rimokatoličke i muhamedanske“.

U tekstu se ističe da bi ujedinjeni narod Srba, Hrvata i Slovenaca sastavljao državu koja bi brojala oko 12 miliona državljana, a bila bi garancija narodne nezavisnosti i svestranog narodnog kulturnog napretka, jak bedem protiv germanskog nadiranja, nerazlučni saveznik svih onih kulturnih naroda i država koje su istakle princip prava i slobode naroda i princip međunarodne pravde i dostojan član nove međunarodne zajednice.

Konferencija na Krfu trajala je od 15. juna do 20. jula 1917. godine, a najveći dio rasprave bio je posvećen pitanju uređenja države, o čijim osnovama su se najviše razmimoilazili stavovi dvije delegacije.

Na kraju je zaključeno da će o uređenju buduće države odlučiti Ustavotvorna skupština nakon ujedinjenja kvalifikovanom većinom.

Krfska deklaracija nije bila obavezujući pravni akt, ali je imala politički i moralni značaj.

Srpska vojska je sa francuskim saveznicima probila Solunski front u septembru 1918. godine, a 1. decembra je proglašena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: