Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Šušnjar 1941.

Datum objave: subota, 24 oktobra, 2015
Objavljeno u Knjige i feljtoni
Veličina slova: A- A+
Šušnjar 1941.
Šušnjar 1941.

Zbornik saopštenja, svjedočenja i dokumenata

Oštra Luka, 2008.

English

Zbornik je dostupan u formatu Acrobat PDF:

U Oštroj Luci je 1. avgusta 2008, tačno šezdeset sedam godina nakon stravičnog ilindanskog ustaškog pokolja u kome je između 7.000 i 10.000 Srba i Jevjera tadašnjeg sreza Sanski Most (tačan broj još nije utvrđen, ali se treba nadati da će to biti učinjeno u dogledno vrijeme) zvjerski ubijeno samo zato što su pripadali drugoj vjeri i drugoj naciji, održan okrugli sto „Šušnjar 1941.”

Organizatori okruglog stola bili su opština Oštra Luka i Udruženje raseljenih Sanjana „Sanska ognjišta” sa sjedištem u Banjoj Luci, a organizacioni odbor sačinjavali su: Drena Kuridža (predsjednik), Čedo Majkić (zamjenik predsjednika), prof. dr Vladimir Lukić, mr Dragan Davidović, Milorad Janjetović, Radovan Krejić, Dujo Milanko, Mihajlo Orlović, Đuro Ćopić i Gojko Čičić. U radu okruglog stola, na kome je podneseno više od trideset saopštenja i svjedočenja, učestvovalo je oko četrdeset istoričara, društvenopolitičkih radnika, svjedoka stradanja, književnika, publicista, novinara i predstavnika udruženja i institucija koje teže da se spozna istina o stradanjima nedužnog stanovništva u Drugom svjetskom i drugim oslobodilačkim ratovima i brinu o očuvanju uspomena na njih.

Okrugli sto, koji je vodio književnik Ranko Pavlović, otpočeo je književnik Boro Kapetanović kazivanjem svoje potresne pjesme o stradanju na Šušnjaru, a poslije toga uslijedila je molitva protojereja stavrofora Petra Milovca i rabina Josefa Atijasa žrtvama Šušnjara. Oni su ujedno blagoslovili ovaj skup. Nakon što su gosti pozdravili skup i poželjeli mu uspjeh, podnošeni su referati i iznošena svjedočenja, a na kraju su, poslije diskusije, jednoglasno usvojeni zaključci, među kojima je jedan od najznačajnijih da se slični skupovi održavaju i ubuduće, jer je to jedan od najboljih načina da istina o stradanju konačno izroni iz zaborava, u koji je decenijama potiskivana.

Saopštenjima podnesenim na okruglom stolu i svjedočenjima onih koji su izbjegli ustaškoj kami i malju, u ovom zborniku dodani su referati i svjedočenja onih koji nisu bili u prilici, zbog bolesti ili iz drugih razloga, da prisustvuju skupu u Oštroj Luci. Potresna svjedočenja onih koji su slučajno preživjeli krvavi ustaški pir na Šušnjaru, zabilježio je publicista i književnik Mihajlo Orlović.

Ovaj zbornik objavljuje se na srpskom i engleskom jeziku, jer su organizatori okruglog stola „Šušnjar 1941.” uvjereni da je to jedan od načina da istina o stradanju srpskog naroda prodre i u svjetsku javnost.

Preuzmite Adobe Reader Adobe Reader je dostupan za besplatan download.Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top