fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

„Шумарице“ дан сећања на српске жртве

rasim_ljaljic

Да се не заборави – У акциjи коjа jе траjала три месеца успели смо да сакупимо више од 16.000 потписа коjе смо jуче предали министру рада и социjалне политике Расиму Љаjићу

Уjединили србиjу: акциjа Пресса завршена великим успехом – политичари, jавне личности и грађани подржали инициjативу за Дан сећања на све српске жртве у Другом светском рату.

После три месеца велике акциjе Пресс jе jуче предао министру рада и социjалне политике Расиму Љаjићу више од 16.000 потписа да се 21. октобар, датум немачког злочина у Крагуjевцу, обележава као Дан сећања на све српске жртве у Другом светском рату.

– Мислим да jе ова акциjа велики резултат Пресса jер jе ваш лист први успео да уjедини српске историчаре и политичаре. Ми, коjи нисмо успевали да се сложимо ни око тога коjи jе датум у календару, сада смо jединствени око jедног значаjног историjског датума. То jе наjвећи домет ове инициjативе. Други велики домет Прессове акциjе jесте сећање на све жртве, али и то што сте на оваj начин указали на значаjан допринос Србиjе у антифашистичком покрету у Европи – истакао jе министар Лаjић.

Ми смо народ страдалника

Он jе обећао да ће се инициjатива нашег листа ускоро наћи пред Владом и надлежним одборима. Главни и одговорни уредник Пресса Вељко Лалић захвалио се министру на подршци.

Boris Tadić

– Ово jе наjважниjа акциjа коjу jе покренуо наш лист. Инициjативу су подржале све странке у Србиjи, што мислим да jе веома важно како би се коначно закопале све идеолошке ратне секире у Србиjи. Уз то, Шумарице су наjвећи поjединачни злочин на тлу Србиjе у Другом светском рату, коjи по монструозности стрељања ђака нема пандан у европскоj историjи, што само треба да нас подсети на огромне жртве коjе смо дали за слободу у Другом светском рату, и то да смо народ страдалника – рекао jе Лалић.

Акциjу Пресса, коjа jе уjединила целу Србиjу, подржали су сви српски политичари, без обзира на страначку припадност. Своj потпис на ову инициjативу пре поласка у Њуjорк на заседање Генералне скупштине УН, ставио jе и председник Борис Тадић, као и чланови његовог кабинета.

Шапер: 21. октобар jе дан коjи указуjе на величину антифашистичке борбе у Србиjи

Срђан Шапер, директор маркетиншке агенциjе „Мекен Ериксон“ први jе у промаjском интервjуу за Пресс изнео идеjу о седам нових празника, међу коjима се нашао и 21. октобар. Наш лист jе његов предлог ставио на интеренет, а након што су Шумарице убедљиво победиле, уредништво Пресса одлучило jе да покрене ову акциjу. – Мислим да 21. октобар 1941, дан када jе стрељано више хиљада невиних крагуjевачких ђака и грађана, треба обележавати као државни празник зато што таj дан указуjе на величину антифашистичке борбе коjа се, у веома тешко време за савезнике, распламсавала у Србиjи и свим краjевима где Срби живе. Управо због величине нашег отпора нацизму само су у Србиjи, Русиjи и на Криту, у целоj окупираноj Европи, примењиване тако сурове мере одмазде, сто стрељаних за jедног убиjеног воjника Вермахта. Други, симболички разлог jе у томе што би таj дан требало да нас подсети на све жртве коjе jе наш народ дао у свим вековима борбе за слободу, и на чињеницу да мисао и сан о народноj слободи и српскоj државности ниjе никада нестаjао, па мислим да и данас треба да нам буде наjвеће надахнуће и опомена. Наjзад, оваj датум, по мом мишљењу, треба да нас увек подсећа на величину и снагу опраштања и наду, да парафразирам патриjарха Павла, да ћемо увек бити људи и да никада нећемо дозволити да се у наше име било коме учини зло коjе ће обесмислити невине жртве крагуjевачког октобра – каже Шапер.

Подршку су нам дали и премиjер Мирко Цветковић, председница Скупштине Србиjе Славица Ђукић Деjановић, скоро сви министри у Влади Србиjе, председници политичких партиjа, посланици, угледне jавне личности, спортисти и око 16.000 грађана.

– Сматрам да 21. октобра у Крагуjевцу треба да се одржава антиратна манифестациjа коjа упозорава на безумље фашизма, мржње и насиља. Историjа Србиjе и Балкана jе, у ствари, историjа ратова у коjима су махом страдали невини – рекао jе премиjер.

Приликом потписивања председница Скупштине, и сама Крагуjевчанка, подсетила jе на значаj овог датума и сву трагедиjу Шумарица.

Томислав Николић

– У Крагуjевцу су тада настрадали обични људи, свештеници, учитељи, радници, сељаци, ђаци… Веома jе добро да Шумарице постану наша државна прича jер ће то бити jасна порука да се фашизам никада не може заборавити – рекла jе она.

Своj потпис дао jе и председник Српске напредне странке Томислав Николић и његов заменик Александар Вучић.

– За мене као Крагуjевчанина 21. октобар има специjално значење. Одрастао сам уз много деце без родитеља коjи су страдали у Шумарицама. Било jе много маjки удовица, а не знам колико jе jавности познат податак да се мање од jедног процента тих жена потом удало – открио нам jе Николић после потписивања инициjативе.

spisak

 

Либерално демократска партиjа Чедомира Јовановића такође jе подржала инициjативу нашег листа. Своj потпис за „Шумарице“ ставио jе и лидер Уjедињених региона Србиjе Млађан Динкић.

– Инициjатива Пресса jе изузетно добра и посланици УРС-а ће jе подржати када дође на дневни ред у Скупштину – нагласио jе Динкић.

Подршка jе jуче стигла и од председника ДСС Воjислава Коштунице. Председник Српског покрета обнове Вук Драшковић такође jе међу онима коjи су подржали инициjативу Пресса.

Српски Јад Вашем

– Одавно, сваког 21. октобра, у Шумарицама се одржава велики школски час сећања. Морамо да обележавамо злочине окупатора и да свим жртвама и немачког и мађарског и бугарског и албанског нацизма подигнемо српски мемориjални „Јад Вашем“, да следимо пример Јевреjа и не изоставимо ниjедно име – рекао jе он.

Прессовоj акциjи се на самом почетку придружио и амбасадор Немачке у Србиjи Волфрам Мас коjи jе поручио да судбина крагуjевачких жртава свима треба да буде опомена и обавеза – данас и у будућности.

И Шешељ подржао акциjу Пресса

Лидер радикала и хашки оптуженик Воjислав Шешељ подржао jе акциjу Пресса. Он jе преко потпредседника СРС-а поручио да 21.октобар треба да се обележава као Дан сећања на све српске жртве у Другом светском рату.

И амбасада и jа лично поздрављамо инициjативу Пресса да 21. октобар у Србиjи буде проглашен за Дан сећања на жртве националсоциjалистичке окупациjе тадашње Југославиjе – поручио jе Мас.

Уз нашу инициjативу стао jе и велики броj историчара коjи сматраjу да 21. октобар заслужуjе да буде обележен као Дан сећања на све жртве у Другом светском рату. Историчар Миодраг Јанковић види „Шумарице“ као мемориjал свих наших жртава у 20. веку.

– То треба да буде не само место измирења четника и партизана већ светиња на коjоj ће се измирити сви Срби коjи су живот изгубили зато сто су били Срби или зато што су бранили слободу и Србиjу. Кад већ не можемо да будемо сложни док смо живи, онда будимо сложни и jеднаки у смрти. Шумарице да постану српски Вад Јашем, мемориjал, црква под отвореним небом Шумадиjе… – рекао jе Јанковић.

Цветковић

Петициjу jе потписао и председник Удружења књижевника Србиjе Радомир Андрић.

– Ово место доказуjе колико jе српски народ морао да страда кроз векове – рекао jе Андрић.

Потписник инициjативе био jе и књижевник Матиjа Бећковић, коjи jе истакао да Срби мораjу да се помире.

– Ми смо потомци партизана и четника, али немамо никаквог разлога да настављамо ту битку. Да су живи они коjи су били четници и партизани, и они би се одавно помирили – рекао jе Бећковић.

Potpis za dan sjecaćanja

Подсетимо, читаоци Пресса су у великоj анкети нашег листа изгласали да 21. октобар, датум када се десио стравичан злочин у Шумарицама, треба да буде увршћен на листу државних празника. У овоj анкети учествовало jе више од 1.000 људи, коjима jе понуђено пет потенциjалних датума.

potpisi građana

Сложно – Демократе и Напредњаци прикупљали потписе за „Шумарице“

Уjедињене и политичке партиjе

КРАГУЈЕВАЦ – Инициjативи Пресса придружили су се и Демократска странка и Српска напредна странка понудивши логистичку подршку – да на своjим штандовима прикупљаjу потписе. Први човек ДС-а у Крагуjевцу Душан Обрадовић каже да о огромном интересовању за ову акциjу наjбоље говори податак да jе првог дана, 16. jула, прикупљено чак 380 потписа. – Фасцинирало ме jе колико jе Крагуjевчана дошло у странку да потпише инициjативу, а да уопште нису наши чланови. Запамтио сам баку, рођену 1918. године, коjа jе потписала петициjу уз коментар: „Ниjе важно, сине, коjа сте странка, важно jе да када ставим потпис, имам осећаj да се нешто питам о важноj ствари“ – прича Обрадовић. Син председника СНС Томислава Николића, Радомир, коjи води ту странку у Крагуjевцу каже да ниjе требало никоме обjашњавати зашто 21. октобар треба да се обележава као државни празник. – Наши чланови су прикупљали потписе на штандовима, у странци, али и тако што су ишли од врата до врата. Крагуjевчани су здушно подржали то што су jедне велике дневне новине покренуле овакву инициjативу и што смо jоj прискочили у помоћ – обjашњава Радомир Николић.

Виолета Недељковић, Мариjа Раца, Београд

Извор: Press Online

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: