fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

„Šumarice“ dan sećanja na srpske žrtve

rasim_ljaljic

Da se ne zaboravi – U akciji koja je trajala tri meseca uspeli smo da sakupimo više od 16.000 potpisa koje smo juče predali ministru rada i socijalne politike Rasimu Ljajiću

Ujedinili srbiju: akcija Pressa završena velikim uspehom – političari, javne ličnosti i građani podržali inicijativu za Dan sećanja na sve srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Posle tri meseca velike akcije Press je juče predao ministru rada i socijalne politike Rasimu Ljajiću više od 16.000 potpisa da se 21. oktobar, datum nemačkog zločina u Kragujevcu, obeležava kao Dan sećanja na sve srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

– Mislim da je ova akcija veliki rezultat Pressa jer je vaš list prvi uspeo da ujedini srpske istoričare i političare. Mi, koji nismo uspevali da se složimo ni oko toga koji je datum u kalendaru, sada smo jedinstveni oko jednog značajnog istorijskog datuma. To je najveći domet ove inicijative. Drugi veliki domet Pressove akcije jeste sećanje na sve žrtve, ali i to što ste na ovaj način ukazali na značajan doprinos Srbije u antifašističkom pokretu u Evropi – istakao je ministar Lajić.

Mi smo narod stradalnika

On je obećao da će se inicijativa našeg lista uskoro naći pred Vladom i nadležnim odborima. Glavni i odgovorni urednik Pressa Veljko Lalić zahvalio se ministru na podršci.

Boris Tadić

– Ovo je najvažnija akcija koju je pokrenuo naš list. Inicijativu su podržale sve stranke u Srbiji, što mislim da je veoma važno kako bi se konačno zakopale sve ideološke ratne sekire u Srbiji. Uz to, Šumarice su najveći pojedinačni zločin na tlu Srbije u Drugom svetskom ratu, koji po monstruoznosti streljanja đaka nema pandan u evropskoj istoriji, što samo treba da nas podseti na ogromne žrtve koje smo dali za slobodu u Drugom svetskom ratu, i to da smo narod stradalnika – rekao je Lalić.

Akciju Pressa, koja je ujedinila celu Srbiju, podržali su svi srpski političari, bez obzira na stranačku pripadnost. Svoj potpis na ovu inicijativu pre polaska u Njujork na zasedanje Generalne skupštine UN, stavio je i predsednik Boris Tadić, kao i članovi njegovog kabineta.

Šaper: 21. oktobar je dan koji ukazuje na veličinu antifašističke borbe u Srbiji

Srđan Šaper, direktor marketinške agencije „Meken Erikson“ prvi je u promajskom intervjuu za Press izneo ideju o sedam novih praznika, među kojima se našao i 21. oktobar. Naš list je njegov predlog stavio na interenet, a nakon što su Šumarice ubedljivo pobedile, uredništvo Pressa odlučilo je da pokrene ovu akciju. – Mislim da 21. oktobar 1941, dan kada je streljano više hiljada nevinih kragujevačkih đaka i građana, treba obeležavati kao državni praznik zato što taj dan ukazuje na veličinu antifašističke borbe koja se, u veoma teško vreme za saveznike, rasplamsavala u Srbiji i svim krajevima gde Srbi žive. Upravo zbog veličine našeg otpora nacizmu samo su u Srbiji, Rusiji i na Kritu, u celoj okupiranoj Evropi, primenjivane tako surove mere odmazde, sto streljanih za jednog ubijenog vojnika Vermahta. Drugi, simbolički razlog je u tome što bi taj dan trebalo da nas podseti na sve žrtve koje je naš narod dao u svim vekovima borbe za slobodu, i na činjenicu da misao i san o narodnoj slobodi i srpskoj državnosti nije nikada nestajao, pa mislim da i danas treba da nam bude najveće nadahnuće i opomena. Najzad, ovaj datum, po mom mišljenju, treba da nas uvek podseća na veličinu i snagu opraštanja i nadu, da parafraziram patrijarha Pavla, da ćemo uvek biti ljudi i da nikada nećemo dozvoliti da se u naše ime bilo kome učini zlo koje će obesmisliti nevine žrtve kragujevačkog oktobra – kaže Šaper.

Podršku su nam dali i premijer Mirko Cvetković, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, skoro svi ministri u Vladi Srbije, predsednici političkih partija, poslanici, ugledne javne ličnosti, sportisti i oko 16.000 građana.

– Smatram da 21. oktobra u Kragujevcu treba da se održava antiratna manifestacija koja upozorava na bezumlje fašizma, mržnje i nasilja. Istorija Srbije i Balkana je, u stvari, istorija ratova u kojima su mahom stradali nevini – rekao je premijer.

Prilikom potpisivanja predsednica Skupštine, i sama Kragujevčanka, podsetila je na značaj ovog datuma i svu tragediju Šumarica.

Tomislav Nikolić

– U Kragujevcu su tada nastradali obični ljudi, sveštenici, učitelji, radnici, seljaci, đaci… Veoma je dobro da Šumarice postanu naša državna priča jer će to biti jasna poruka da se fašizam nikada ne može zaboraviti – rekla je ona.

Svoj potpis dao je i predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić i njegov zamenik Aleksandar Vučić.

– Za mene kao Kragujevčanina 21. oktobar ima specijalno značenje. Odrastao sam uz mnogo dece bez roditelja koji su stradali u Šumaricama. Bilo je mnogo majki udovica, a ne znam koliko je javnosti poznat podatak da se manje od jednog procenta tih žena potom udalo – otkrio nam je Nikolić posle potpisivanja inicijative.

spisak

 

Liberalno demokratska partija Čedomira Jovanovića takođe je podržala inicijativu našeg lista. Svoj potpis za „Šumarice“ stavio je i lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić.

– Inicijativa Pressa je izuzetno dobra i poslanici URS-a će je podržati kada dođe na dnevni red u Skupštinu – naglasio je Dinkić.

Podrška je juče stigla i od predsednika DSS Vojislava Koštunice. Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković takođe je među onima koji su podržali inicijativu Pressa.

Srpski Jad Vašem

– Odavno, svakog 21. oktobra, u Šumaricama se održava veliki školski čas sećanja. Moramo da obeležavamo zločine okupatora i da svim žrtvama i nemačkog i mađarskog i bugarskog i albanskog nacizma podignemo srpski memorijalni „Jad Vašem“, da sledimo primer Jevreja i ne izostavimo nijedno ime – rekao je on.

Pressovoj akciji se na samom početku pridružio i ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas koji je poručio da sudbina kragujevačkih žrtava svima treba da bude opomena i obaveza – danas i u budućnosti.

I Šešelj podržao akciju Pressa

Lider radikala i haški optuženik Vojislav Šešelj podržao je akciju Pressa. On je preko potpredsednika SRS-a poručio da 21.oktobar treba da se obeležava kao Dan sećanja na sve srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

I ambasada i ja lično pozdravljamo inicijativu Pressa da 21. oktobar u Srbiji bude proglašen za Dan sećanja na žrtve nacionalsocijalističke okupacije tadašnje Jugoslavije – poručio je Mas.

Uz našu inicijativu stao je i veliki broj istoričara koji smatraju da 21. oktobar zaslužuje da bude obeležen kao Dan sećanja na sve žrtve u Drugom svetskom ratu. Istoričar Miodrag Janković vidi „Šumarice“ kao memorijal svih naših žrtava u 20. veku.

– To treba da bude ne samo mesto izmirenja četnika i partizana već svetinja na kojoj će se izmiriti svi Srbi koji su život izgubili zato sto su bili Srbi ili zato što su branili slobodu i Srbiju. Kad već ne možemo da budemo složni dok smo živi, onda budimo složni i jednaki u smrti. Šumarice da postanu srpski Vad Jašem, memorijal, crkva pod otvorenim nebom Šumadije… – rekao je Janković.

Cvetković

Peticiju je potpisao i predsednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić.

– Ovo mesto dokazuje koliko je srpski narod morao da strada kroz vekove – rekao je Andrić.

Potpisnik inicijative bio je i književnik Matija Bećković, koji je istakao da Srbi moraju da se pomire.

– Mi smo potomci partizana i četnika, ali nemamo nikakvog razloga da nastavljamo tu bitku. Da su živi oni koji su bili četnici i partizani, i oni bi se odavno pomirili – rekao je Bećković.

Potpis za dan sjecaćanja

Podsetimo, čitaoci Pressa su u velikoj anketi našeg lista izglasali da 21. oktobar, datum kada se desio stravičan zločin u Šumaricama, treba da bude uvršćen na listu državnih praznika. U ovoj anketi učestvovalo je više od 1.000 ljudi, kojima je ponuđeno pet potencijalnih datuma.

potpisi građana

Složno – Demokrate i Naprednjaci prikupljali potpise za „Šumarice“

Ujedinjene i političke partije

KRAGUJEVAC – Inicijativi Pressa pridružili su se i Demokratska stranka i Srpska napredna stranka ponudivši logističku podršku – da na svojim štandovima prikupljaju potpise. Prvi čovek DS-a u Kragujevcu Dušan Obradović kaže da o ogromnom interesovanju za ovu akciju najbolje govori podatak da je prvog dana, 16. jula, prikupljeno čak 380 potpisa. – Fasciniralo me je koliko je Kragujevčana došlo u stranku da potpiše inicijativu, a da uopšte nisu naši članovi. Zapamtio sam baku, rođenu 1918. godine, koja je potpisala peticiju uz komentar: „Nije važno, sine, koja ste stranka, važno je da kada stavim potpis, imam osećaj da se nešto pitam o važnoj stvari“ – priča Obradović. Sin predsednika SNS Tomislava Nikolića, Radomir, koji vodi tu stranku u Kragujevcu kaže da nije trebalo nikome objašnjavati zašto 21. oktobar treba da se obeležava kao državni praznik. – Naši članovi su prikupljali potpise na štandovima, u stranci, ali i tako što su išli od vrata do vrata. Kragujevčani su zdušno podržali to što su jedne velike dnevne novine pokrenule ovakvu inicijativu i što smo joj priskočili u pomoć – objašnjava Radomir Nikolić.

Violeta Nedeljković, Marija Raca, Beograd

Izvor: Press Online

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: