Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

СУДОВИ ЛЕГАЛИЗУЈУ ОТИМАЊЕ СРПСКЕ ИМОВИНЕ!

kosovo_srbi u enklavama.jpg

ПРИШТИНА, (СРНА) – Косовска агенциjа за имовину и косовски судови почели су процес утврђивања основаности око 150 000 тужби за враћање имовине, коjе су подниjели Срби, тражећи од судова УНМИК-а, а потом и од косовских судова, враћање у посjед насилно одузете и узурпиране имовине.

Агенциjа jе у договору са судовима, путем медиjа на албанском jезику, упутила позив свим странама да у наjкраћем могућем року надлежном суду доставе валидну документациjу на основу коjе потражуjу имивину или, пак, доказуjу да су у њен посjед ушли на основу ваљаног правног акта.

У Окружном суду у Пећи Срни jе потврђено да jе више десетина Срба из тог региона остало без имовине пошто суду нису доставили, „путем медиjа“, тражену документациjу.

„Узурпатори – тужена страна искористили су необавештеност подносилаца тужби и од суда `преко ноћи` добили одлуке да jе спорна имовина њихово власништво“ – обjашњава Милан Јокић, наводећи да jе његов случаj чисти примjер отимања имовине.

Он jе, како стоjи у документациjи, УНМИК-овоj Дирекциjи за имовинско-правне послове „Хабитат“ jош 2001. године поднио захтjев за враћање насилно заузете имовине у непосредноj близини жељезничке станице у Пећи.

Прво су му тражили да дође у Пећ и лично достави документациjу о власништву. „Због претњи да ћу бити ликвидиран уколико се поjавим на Косову – нисам смео да дођем. Уследило jе решење коjим jе моj захтев одбиjен. Одмах сам уложио жалбу, али сам на одговор чекао до 2009. године када сам обавештен да jе моj предмет уступљен Косовскоj агенциjи за имовину“ – прича он.

Он тврди да jе попут њега десетак Срба из Пећи остало без имовине и да приjети опасност да ће се отимање настави, jер прогнани Срби нису упознати о jавном позиву на албанском jезику, нити су посредством било коjе организациjе добили информациjу о одлуци Косовске агенциjе за имовину и косовских судова о обавези подносилаца тужби да суду поново доставе оригинална документа коjима доказуjу власништво.

У сjедишту Еулекса у Приштини нису ни демантовали ни потврдили оваj процес отимања српске имовине, али кажу да имаjу сазнања да jе покренут поступак за преиспитивање оправданости великог броjа тужби и нериjешених судских спорова.

 

 

Извор: срна

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: