Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SUĐENjE ZA ZLOČINE NAD SRBIMA: Alija odlikovao „El mudžahedin“!

U Sarajevu nastavljeno suđenje za zločine nad Srbima u Vozući i Zavidovićima. Ratni lider Bošnjaka naredio da se dodeli Zlatni ljiljan i Srebreni štit.

Sakib Mahmuljin sa Alijom

RATNI lider Bošnjaka Alija Izetbegović doneo je naredbu da se odlikovanja Zlatni ljiljan i Srebreni štit dodele zloglasnoj jedinici „El mudžahedin“ i nekim njenim pripadnicima.

To je na nastavku suđenja Sakibu Mahmuljinu, optuženom za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima u Zavidovićima i Vozući, izjavio svedok odbrane Alija Lončarić. On je tokom rata bio načelnik Odelenja za obrazovanje i odlikovanja u Upravi za kadorvske i pravne poslove tzv. Armije BiH.

U sudnici je pojasnio da je papir sa imenima za nagrađivanje, ispisan rukom, dobio 23. decembra 1995. od generala Sulejmana Vranja.

– On mi je rekao da je papir dobio od Dede, kako su zvali Izetbegovića, i da to mora da se uradi kako bi se jedinica „El mudžahedin“ raspustila – rekao je Lončarić.

Lončarić je pojasnio da je to urađeno da bi pripadnici te jedinice, koja je bila sastavljena od dobrovoljaca iz islamskih zemalja, bili zadovoljni jer su prema Dejtonskom sporazumu stranci morali da napuste BiH.

– Oni su se tome protivili i to je bio problem – rekao je Lončarić.

Na pitanje tužioca, on je rekao da je predlog odlikovanja Izetbegović mogao da dobije od Mahmuljina, ali i bilo koga drugog. Prema njegovim rečima, odluka je doneta istog dana i to bez obrazloženja i mimo procedura, koje obično traju i po 20 dana.

Pojasnio je da je obrazloženje u kojem se navodi da su odlikovani „za doprinos i iskazanu hrabrost u borbenim dejstvima“ prepisano iz drugih odluka.

Mahmuljinova odbrana pokušala je da ospori dokument koji je priložilo Tužilaštvo BiH o donošenju naredbe kojom se pohvaljuju jedinica „El mudžahedin“ i pojednici iz ove jedinice, za šta je predlog u novembru 1995. potpisao optuženi, navodeći da je nečitak, ali je konstatovano da se slažu brojevi na predlogu za pohvalu i naredbi koju je sačinio svedok Lončarić. Suđenje se nastavlja 5. decembra.

OPTUŽNICA

TUŽILAŠTVO BiH Sakiba Mahmuljina tereti da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu delovao odred „El mudžahedin“, nije ništa preduzeo da spreči zločine tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine. U optužnici se navodi da su pripadnici odreda od 11. do 29. septembra 1995. ubili 52 ratna zarobljenika.

Autor: O. Matavulj

Izvor: Večenje novosti

Vezane vijesti:

“Alija Izetbegović je korumpirani fundamentalista”

Kad sinovi Franje i Alije udare jedan na drugog – obojica su u pravu

Izetbegović sprovodio svoju Islamsku deklaraciju

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: