Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Suđenje za Loru je postalo farsa

Datum objave: utorak, 5 januara, 2016
Veličina slova: A- A+

Povlačenjem Jugoslovenske ratne mornarice sa teritorije Hrvatske 4. januara 1992. godine, vojno-pomorski kompleks JNA Lora postaje jedan od najužasnijih logora za Srbe u kome je ubijeno na desetine civila i ratnih zarobljenika. Tonči Majić, predsednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava iz Splita, čovek koji je obelodanio jezivu istinu, 24 godine kasnije, sumnja da će ovi zločini ikada do kraja biti procesuirani.

Prespora pravda: Tonči Majić
Prespora pravda: Tonči Majić

– U pitanju je sistemsko zataškavanje zločina u koji su uključeni svi: od države do neposrednih izvršilaca i ako se nastavi ovim tempom, zločini neće biti rasvetljeni ni za hiljadu godina.

Na šta tačno mislite?
– U pitanju je prosta matematika. Kroz Loru je za sedam godina postojanja prošlo oko 1.000 ljudi, a do sada je presuđeno samo za dva ubistva i osam slučajeva svirepog mučenja, odnosno procesuirano je samo jedan odsto zločina. Koliko godina treba da prođe da dođemo do brojke od 10 procenata istraženih ubistava i zločina?

Priželjkujem tužbu

Šta ako vas Tanja Belobrajdić tuži?
– Iskreno, priželjkujem da tuži jer će to biti događaj koji će oduvati prašinu koju već šest godina kupi u Tužilaštvu naša krivična prijava, iz 2009. godine. U toj prijavi su izjave, pod punim imenom i prezimenom, ukupno 24 zatvorenika Lore koji su ili na svojoj koži osetili njenu dobrotu ili gledali šta radi drugima.

Dokle se stiglo sa istragom za Lora 2?
– Istraga je završena još pre sedam ili osam godina i od tada se nije dogodilo – ništa. Svaki put kada se neko usudi da pita, advokati okrivljenih ulože neki prigovor i ta stvar se nanovo prolongira. Ako se radi ovim tempom mogu samo da pretpostavim kada će se suditi za Loru 3.

Kada?
– Očigledno nikada. Očigledno je u pitanju velika farsa. Pa više niko i ne pominje Crnogorce koji su mučeni i ubijani u Lori. Najtragičnije je što te događaje više ne pominje ni donedavni hrvatski državni tužilac Mladen Bajić, ali ni srpsko i crnogorsko tužilaštvo. Svi se prave kao da se ništa nije dogodilo.

Obelodanili ste krivičnu prijavu protiv Tanje Belobrajdić, bivše supruge upravnika logora Tomislava Duića.
– To smo učinili isprovocirani njenim literarnim prvencem, navodnim antiratnim romanom “Crni kaput”. Ona je opisala užase kroz koje su prolazili Hrvati, kao što je rezanje jezika. Nisam imao želudac da to pročitam, no novinari koji su ga pročitali prepričavaju zapravo stvarne postupke iz Lore kojima je bila svedok ili je u njima učestvovala. Samo što su u njenom imaginarnom logoru izmenjene nacionalnosti mučitelja i žrtava, pa ono što su u Lori Hrvati činili Srbima (i Crnogorcima), kod nje Srbi čine Hrvatima. Toga jest bilo u stvarnosti, ali ona o tome nema pravo da priča, jer je ona u ovom logoru imala zapaženu ulogu o čemu je i dalje spremno da svedoči na desetine njenih žrtava.

 

Izvor: VESTI ONLINE

 

Vezane vijesti:

Kovač: Kroz „Loru“ prošlo više od 1.000 Srba

24. godine od osnivanja hrvatskog logora Lora u Splitu

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top