Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Suđenje Mahmuljinu- Svjedočenja o torturama u kampu mudžahedina

Svjedok Tužilaštva BiH Igor Guljivatej svjedočio je danas na suđenju nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu o psihofizičkim torturama kroz koje je prošao tokom zarobljavanja i boravku u kampu pripadika odreda „El mudžahedin“ od 21. jula do 23. avgusta 1995. godine.

Suđenje Mahmuljinu Foto: RTRS
Suđenje Mahmuljinu Foto: RTRS

Mahmuljina optužnica tereti za zločin nad ratnim zarobljenicima, ranjenicima i srpskim civilima, jer u svojstvu komandanta Trećeg korpusa, u čijem sastavu je djelovao i odred „El mudžahedin“, u toku 1995. godine, dok je trajala vojna operacija na širem području Zavidovića i Vozuće, nije ništa preduzeo kako bi spriječio zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području.

Svjedok Guljivatej prisjetio se tortura kada su ga nakon zarobljavanja pripadnici jedinice „El mudžahedin“ tukli drvenim držalicama od lopate dok ne pukne, bizarnih i bolnih vezivanja ruku i nogu za vrat preko koca, vezivanja žicom, lancima, premlaćivanja, te prijetnji da će mu odsjeći glavu motornom i ručnom testerom.

Tužilac Sedin Idrizović ispitivao je Guljivateja, pripadnika Vojske Republike Srpske, i o pokušaju samoubistva Vinka Aksentića i torture kroz koje je prolazio nakon toga.

Guljivatej se prisjetio i događaja kada je zaštićeni svjedoka „S 5“ odbio da odsiječe glavu Krstanu Marinkoviću, te traume koje je proživljavao kada su mudžahedini u kartonskim kutijama donijeli odsječene glave Momira Mitrovića i Predraga Kneževića.

„To su učinili da nas zatraše. To se dogodilo u mjestu Livade i za mene lično to ej bila velika trauma, jer nikad ranije nisam vidio odsječene glave iz kojih curi topla krv“, rekao je svjedok.

Guljivatej je rekao da mu je, tokom boravka u kampu jedinice „El mudžahedin“, izbijeno 11 zuba, te nanesene brojne povrede po glavi i tijelu od kojih su ostali ožiljci.

Svjedok je govorio i o ubistvu njegovog ranjenog saborca Gojka Vujičića, kojem je nakon toga odsječena glava, koju su ostali zarobljeni morali da ljube.

Guljivatej je rekao da je 23. avgusta 1995. godine sa grupom ostalih zarobljenika prebačen u Kazneno-popravni zavod Zenica u kojem im je zaprijećeno prije posjete delegacije Crvenog krsta 31. decembra 1995. godine da ne smiju pričati gdje su bili u zarobljeništvu.

Svjedoku je predočen video-snimak na kojem je prepoznao dva lica koja su bila u kampu jedinice „El muahedin“ u selu Kamenica.

U unakrsnom ispitivanju advokat Fahrudin Ibrišimović pitao je svjedoka koji nije znao odgovoriti ko je skinuo odsječenu glavu Gojka Vujičića, koja je nekoliko dana visila na zidu u objektu u kampu mudžahedina dok se nisu počele muve skupljati.

Advokat Ibrišimović podsjetio je svjedoka na njegovu izjavu datu u aprilu 1996. godine u Vojnom sudu u Banjaluci kada je rekao da je naređenje za skidanje Vujičićeve glave sa zida stiglo od emira, odnosno komandanta mudžahedina.

Naredno ročište zakazano je za srijedu 8. juna u 13.00 časova kada će biti saslušana dva svjedoka.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Zaštićeni svedok: Mučeni Srbi molili za smrt | Jadovno 1941.

Članovi porodica srpskih žrtava na suđenju Mahmuljinu …

sakib mahmuljin i šefik džaferović da odgovaraju za zločine

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: