Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Суђење Дудаковићу: Вратили се по инвалидска колица и убијени

На суђењу Атифу Дудаковићу и припадницима тзв. Армије БиХ сведокиња Мара Јеличић испричала како је остала без мужа и девера: Чедо нестао 15. септембра, када се са братом Јовом вратио у викендицу

Фото О. Матавуљ
Фото О. Матавуљ

Мара Јеличић, сведок тужилаштва на суђењу Атифу Дудаковић и 15 припадника такозване Армије БиХ, испричала је пред судом да је њен супруг Чедо нестао 15. септембра 1995, када се из Санског Моста вратио у селу Вртаче по инвалидска колица болесној деци.

Појаснила је да су из Бихаћа, где је живела са супругом и двоје болесне деце, отишли у викендицу, у селу Вртаче, код Босанског Петровца. Из села су 19. августа отишли у Сански Мост.

– Муж је са девером Јовом Јеличићем 15. септембра пошао назад у Вртаче по инвалидска колица за децу, која су остала у викендици, и више се никад нису вратили. Отишли су “асконом” за коју сам чула да је 2006. регистрована у Бихаћу – рекла је Мара Јеличић.

Појаснила је и да је неколико дана после потписивања Дејтонског споразума дошла у Бихаћ да види шта је било с њиховом кућом.

– Срела сам адвоката, који ми је рекао да је кобног дана срео супруга на улазу у Петровац. Ту је наводно био неки професор, који га је заустављао и говорио му да не иде даље, али је он отишао – рекла је Јеличићева.

Она каже да њен супруг Чедо до данас није пронађен, док су посмртни остаци њеног девера Јове ексхумирани на Миочу и сахрањени у Вртачи. Тело је размењено у Санском Мосту при размени тела 14 војника ВРС за тела осам војника тзв. Армије БиХ.

На питања одбране појаснила је да нема директна сазнања о томе ко је и када убио њеног супруга и девера. На питање судије Жељке Маричић навела је да им се сваки траг изгубио у Меденом пољу.

ЦИВИЛ

Мара Јеличић у судници је испричала да њен супруг Чедо није био војно ангажован.

– Имао је радну обавезу и био чувар у мотелу у Петровцу, али није дужио оружје – рекла је Јеличићева.

ПОЧИЊЕНИ ЗЛОЧИНИ

Атиф Дудаковић и остали терете се за злочине против човечности у општинама Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин над цивилним становништвом на подручју Бихаћа и Цазина. Терете се убиство више од 300 Срба, највише цивила старијег животног доба, као и заробљених војника.

Аутор: О. МАТАВУЉ

Извор: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: