fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Suđenje Dudakoviću: Vratili se po invalidska kolica i ubijeni

Na suđenju Atifu Dudakoviću i pripadnicima tzv. Armije BiH svedokinja Mara Jeličić ispričala kako je ostala bez muža i devera: Čedo nestao 15. septembra, kada se sa bratom Jovom vratio u vikendicu

Foto O. Matavulj
Foto O. Matavulj

Mara Jeličić, svedok tužilaštva na suđenju Atifu Dudaković i 15 pripadnika takozvane Armije BiH, ispričala je pred sudom da je njen suprug Čedo nestao 15. septembra 1995, kada se iz Sanskog Mosta vratio u selu Vrtače po invalidska kolica bolesnoj deci.

Pojasnila je da su iz Bihaća, gde je živela sa suprugom i dvoje bolesne dece, otišli u vikendicu, u selu Vrtače, kod Bosanskog Petrovca. Iz sela su 19. avgusta otišli u Sanski Most.

– Muž je sa deverom Jovom Jeličićem 15. septembra pošao nazad u Vrtače po invalidska kolica za decu, koja su ostala u vikendici, i više se nikad nisu vratili. Otišli su „askonom“ za koju sam čula da je 2006. registrovana u Bihaću – rekla je Mara Jeličić.

Pojasnila je i da je nekoliko dana posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma došla u Bihać da vidi šta je bilo s njihovom kućom.

– Srela sam advokata, koji mi je rekao da je kobnog dana sreo supruga na ulazu u Petrovac. Tu je navodno bio neki profesor, koji ga je zaustavljao i govorio mu da ne ide dalje, ali je on otišao – rekla je Jeličićeva.

Ona kaže da njen suprug Čedo do danas nije pronađen, dok su posmrtni ostaci njenog devera Jove ekshumirani na Mioču i sahranjeni u Vrtači. Telo je razmenjeno u Sanskom Mostu pri razmeni tela 14 vojnika VRS za tela osam vojnika tzv. Armije BiH.

Na pitanja odbrane pojasnila je da nema direktna saznanja o tome ko je i kada ubio njenog supruga i devera. Na pitanje sudije Željke Maričić navela je da im se svaki trag izgubio u Medenom polju.

CIVIL

Mara Jeličić u sudnici je ispričala da njen suprug Čedo nije bio vojno angažovan.

– Imao je radnu obavezu i bio čuvar u motelu u Petrovcu, ali nije dužio oružje – rekla je Jeličićeva.

POČINjENI ZLOČINI

Atif Dudaković i ostali terete se za zločine protiv čovečnosti u opštinama Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin nad civilnim stanovništvom na području Bihaća i Cazina. Terete se ubistvo više od 300 Srba, najviše civila starijeg životnog doba, kao i zarobljenih vojnika.

Autor: O. MATAVULj

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: