Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Sud u Čikagu prihvatio tužbu Srba zbog Oluje

Datum objave: petak, 7 septembra, 2012
Objavljeno u Oluja
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/Oluja.jpgČikago – Sud u Čikagu prihvatio je tužbu protiv američke kompanije Military Professional Resources Inc. (MPRI) koju su tužile srpske organizacije u SAD “Žrtve genocida u Krajini” i “Srpski krajiški sabor”.

Srbi u Americi tuže MPRI “za učestvovanje u genocidu i progonu 200 hiljada Srba iz Krajine”, a u tužbi se navodi da je ova agencija “instruirala Hrvatsku vojsku u Oluji” i da je “učestvovala u toj operaciji”. Uz tužbu, sudu je dostavljen i ugovor između MPRI i Hrvatske o obuci hrvatskih oficira i vojnika. Sudija Ruben Kastiljo iz federalnog suda u Čiikagu proglasio je državu Ilinois nadležnom za suđenje s obzirom da MPRI ima svoje filijale i poslove u toj državi, a Srbi iz Hrvatske koji su podnijeli tužbu žive u Čikagu, Milvokiju, Rokfordu i okolnim mjestima.

“Sud se proglasio nadležnim i to samo znači da će se voditi postupak, ali tužba koju su podnijeli Srbi iz bivše tzv. Krajine, nema ozbiljnog uporišta”, smatra predstavnik tužene MPRI koji je 90-ih godina radio u bosanskohercegovačkoj kancelariji ove kompanije.

Naime, Srbi su u tužbi naveli da od MPRI traže 10 milijardi dolara (25 hiljada za svakog od 200 hiljada izbjeglih Srba), tvrdeći kako je MPRI obučavao oficire časnike HV-a za izvođenje Oluje, pa je tako suodgovoran “za etničko čišćenje, paljenje i ubijanja” na tom području.

– MPRI nije nikakva tajna organizacija, niti obavlja prljave poslove za američku vladu, kako navode neki srpski mediji. MPRI je globalni davalac širokog spektra usluga u vojnim pitanjima, kako privatnim tako i javnim subjektima, kaže sagovornik Slobodne Dalmacije.

On priznaje da je MPRI 1994. sarađivao s HV-om ali ne vidi u tome kršenje UN-ova embarga na naoružavanje Hrvatske.

“Mi ne naoružavamo, naša misija je obučavanje kroz proces integrisanog treninga, s ciljem da se naši korisnici poduče kako da organizuju logističku podršku, kako kadrovirati svoje vojne misije, pružamo i intelektualni servis s ciljem razvijanja pune svijesti vojnog sektora o njegovoj ulozi u demokratskom društvu, o mehanizmima demokratske kontrole vojske i slično”,  kaže predstavnik MPRI.

“Mi ne možemo biti odgovorni ako naši partneri, a sarađujemo s javnim i privatnim sektorom širom svijeta, svojim djelovanjem prekrše bilo koje nacionalne ili međunarodne zakonske norme. U Hrvatskoj je, po ugovoru s MPRI, obuku vršio general Ričard B. Grifit, a obuka se odnosila na temu nacionalne bezjednosti i odbrane tranzicijskog društva kakvo je tada bilo hrvatsko. Ako je kasnije i bilo kršenja međunarodnih normi ratovanja, odnosno protjerivanja i razaranja, ne može se za to okriviti MPRI.”

 

Izvor: GLAS SRPSKE

 

OLUJA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top