Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Sud oslobodio Tompsona zbog pokliča „Za dom spremni”

Datum objave: sreda, 2 maja, 2018
Veličina slova: A- A+

Čitajući obrazloženje presude, sudija je navela da je poklič „Za Dom spremni” sastavni deo stihova njegove pjesme „Bojna Čavoglave” koju je Tompson sam napisao

Foto Tanjug
Foto Tanjug

ZAGREB – Prekršajni sud u Slunju oslobodio je danas hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona optužbi za remećenje javnog reda i mira, vezano za poklič „Za dom spremni” u okviru izvođenja pesme „Bojna Čavoglave”.

Sud je odlučio da Tompson nije podsticao mržnju pokličem „Za dom spremni”, prenosi Hina.

Tompson, poznat po veličanju ustaštva u svojim pesmama i nastupima, veličao je taj poklič na koncertu u Slunju 5. avgusta 2017. na proslavi godišnjice akcije „Oluja”.

Čitajući obrazloženje presude, sudija je navela da je poklič „Za Dom spremni” sastavni deo stihova njegove pjesme „Bojna Čavoglave” koju je Tompson sam napisao.

„Izvođenje pjesme nije izazvalo narušavanje javnog reda i mira, nije bilo političkih poruka kojim bi se uzrujavali građani i nije dokazano podsticao na mržnju, zbog čega ga je sud oslobodio optužbe”, kazala je sudija, ističući da je tokom nastupa na slunjskom stadionu Tompson pesmu „Bojna Čavoglave” pevao upravo onako kako je snimljena i da je to utvrđeno pregledom snimka nastupa.

Kako se navodi, Tompsonov advokat je kroz dokazni postupak isticao da se sporna pesma, uz „Za dom spremni”, izvodi od 1991. godine, da je od tada izvedena najmanje 1.700 puta na koncertima uživo, ali da pevač nikada zbog toga nije bio kažnjen.

Dokazni postupak proti Perkovića okončan je 25. aprila.

Tompsona je branio advokat Davorin Karačić, koristeći se originalnim nosačem slike i zvuka, kao i podacima Hrvatskog društva kompozitora (HDS), kako bi dokazao da su reči spornog ustaškog pozdrava u stvari stihovi pesme „Bojna Čavoglave”.

Tompson je i ranije u medijima isticao kako na tom, kao i na svim ostalim koncertima, nije uzvikivao nikakav ustaški poklič, već je pevao svoje pesme koje su, kao i kod svih drugih autora, zaštićene zakonima Hrvatske i da se one kao takve legalno reprodukuju.

Na početku ročišta svedočio je službenik karlovačke Policijske uprave Ivan Kramarić, koji je konstatovao da je, na osnovu pregledanja snimka koncerta iz Slunja, utvrđeno da je počinjen prekršaj javnog reda i mira iz člana 5. Prekršajnog zakona, a da inače „nije bilo neprimerenih obeležja niti kontra pesama, kao i da je atmosfera bila sa nacionalnim nabojem, sve pozitivno”.

Na zahtev Tompsonovog advokata da se izjasni šta smatra spornim u pozdravu „Za dom spremni”, policijski službenik Kramarić je odgovorio da o tome ne može da se izjasni, ali i potvrdio da nakon ranijih Tompsonovih koncerata u Karlovačkoj županiji tamošnja Policijska uprava nije podizala optužne predloge.

(Tanjug)

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

„Za dom spremni“ na Tompsonovom koncertu u Mostaru | Jadovno …

Privodi li policija zbog ustaskog pozdrava? Zavisi ko i gde …

Tompson održao ustaški čas srednjoškolcima | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top