fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sud odbio svedočenje Jevreja u postupku Nedićeve rehabilitacije

Viši sud u Beogradu doneo je odluku u skladu sa Zakonom o rehabilitaciji i Zakonom o vanparničnom postupku, koji ne poznaje suprotstavljene stranke. – Apelacioni sud je svojevremeno uz isto obrazloženje odbio zahtev Subnora za učešće u postupku rehabilitacije Draže Mihailovića

Haris Dajč (Foto Tviter), Aleksandar Nedić (Foto D. Ćirkov), Ruben Fuks (Foto A. Vasiljević)
Haris Dajč (Foto Tviter), Aleksandar Nedić (Foto D. Ćirkov), Ruben Fuks (Foto A. Vasiljević)

Viši sud u Beogradu odbio je zahtev Saveza jevrejskih opština Srbije i Jevrejske opštine Beograd da budu uključeni u postupak rehabilitacije Milana Nedića.

Postupak rehabilitacije Milana Nedića vodi se po Zakonu o rehabilitaciji i Zakonu o vanparničnom postupku koji ne poznaje suprotstavljene stranke, pa samim tim ni instituciju umešača koji bi stupio u parnicu na strani nekog od učesnika u sporu, navedeno je u obrazloženju Višeg suda, uz zaključak da je „navedeni postupak jednostranački”.

Isto je postupljeno i tokom procesa za rehabilitaciju Draže Mihailovića, kada je Apelacioni sud pravosnažno odlučio da Subnor nema pravo učešća u postupku.

Haris Dajč, potpredsednik Jevrejske opštine Beograd, nazvao je ovu sudsku odluku političkom i najavio da će razmotriti mogućnost podnošenja žalbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Na ovo rešenje Višeg suda žaliće se i Savez jevrejskih opština, jer kako kaže Ruben Fuks, predsednik ove organizacije, oni nisu podneli zahtev da učestvuju u ovom procesu kao umešači, već su zahtevali da se Više javno tužilaštvo umeša u ovaj proces i da sasluša njihove svedoke.

Nasuprot tome, Aleksandar Nedić, praunuk Milana Nedića i jedan od podnosilaca zahteva za njegovu rehabilitaciju, naglašava da je reč o očekivanoj sudskoj odluci, budući da je rehabilitacija vanstranački postupak u kojem učestvuju podnosilac zahteva i država, tačnije sud.

U rešenju Višeg suda razjašnjeno je da je Jevrejska opština Beograd zahtevala da bude umešač, dok je Savez jevrejskih opština Srbije tražio da sud donese odluku o njihovom mešanju u postupak na strani Višeg javnog tužilaštva.

– Mi nismo ni podneli zahtev da budemo umešači jer znamo da to ne dozvoljava Zakon o vanparničnom postupku – kaže za naš list Ruben Fuks, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije. Prema njegovim rečima, cilj im je bio da u proces rehabilitacije Milana Nedića uključe Više javno tužilaštvo, koje bi saslušalo njihove svedoke.

– Do sada su saslušani samo svedoci predlagača rehabilitacije, Srpske liberalne stranke i Udruženja političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima. Oni pokušavaju da od predsednika kolaboracionističke vlade naprave žrtvu komunističkog režima ili političkog zatvorenika. Nedić nije bio ni jedno ni drugo, tako da njegova rehabilitacija ne bi smela da prođe bez otpora. Ukoliko se to desi biće rehabilitovana kompletna tadašnja vlast i ideologija, što ne donosi ništa pozitivno – naglašava Fuks.

Potpredsednik Jevrejske opštine Beograd Haris Dajč izričito tvrdi da je „vlada Milana Nedića saučestvovala u otkrivanju, hvatanju i deportaciji Jevreja i Roma na Staro sajmište i snosi svoj deo odgovornosti za Holokaust u Srbiji, kao i za pljačku jevrejske pokretne i nepokretne imovine”.

Sudska odluka kojom su isključeni iz procesa, kako kaže Dajč, šalje jasnu političku poruku i u suprotnosti je sa Zakonom o povraćaju jevrejske imovine bez naslednika.

Suprotnog je mišljenja Aleksandar Nedić, koji ističe da njegov pradeda nije kriv za Holokaust i da ne postoji nijedan dokument koji ga može povezati sa progonom Jevreja.

– Nemačka na sve načine pokušava da odgovornost za „jevrejsko pitanje” prenese na lokalne zemlje koje tokom Drugog svetskog rata nisu imale tu vrstu nadležnosti. To su uspeli u Letoniji i Litvaniji, donekle u Mađarskoj, a sada pokušavaju i u Srbiji. Nijedan Srbin nije ubio nijednog Jevrejina. To potvrđuje i knjiga dr Jaše Romanova iz 1980. godine u kojoj su popisane jevrejske žrtve na području Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata. U njoj piše da je za stradanje Jevreja odgovoran okupator i da nijedan od četiri koncentraciona logora na teritoriji Srbije nisu osnovali Srbi. Na pet sudskih ročišta tokom Nedićeve rehabilitacije nije dostavljen dokaz da je on izdao barem jednu naredbu koja se dovodi u vezu sa istrebljenjem Jevreja – naglašava naš sagovornik.

Autor: Jelena Popadić

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Praunuk Milana Nedića: Moj pradeda je spasao 1.300 jevrejske dece

Jevrejska opština protiv Nedića | Jadovno 1941.

Nikola Milovančev: Za Sajmište kriv Pavelić, a ne Nedić …

Nedić nije progonio Jevreje | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

 1. Srbijanski fašizam sa smetlišta istorije u procvatu! Fašistička Nemaćka želi da opere svoje saveznike u anti pravoslavnoj bori za njihovo uništenje.
  Ovde se ne radi o Nemački Fašistima nego o srbijanskim Fašistima.
  1. Onim fašistima demoktske sstranke koji su dočekali Fon Lera u Bristolu, komandanta okupacionih snaga, sa šampanjcem.
  2. O srbijancima koji su se predstavili da služe fašističkoj Nemačkoj u njenom stvaranju dobrobiti za Srbiju, u stvaranju uslova vlasti za ukupnu infrastrukturu podaničkog sistema i ekonomije.
  3. Petog oktobra 2000 godine nastupio kr prevrat. Njega su izveli fašisti, nacisti, i mnogi ljudi koji su sledili fašizam i nacizam.
  rvi su bili podanici imperjalističkog zapada, neupućeni Vojislav Koštunica, zlotvor svih zlotvora. A drugi je, ii bolje rečeno prvi, Zoran Đinđić veleizdajnik, srpskog naroda, švapski štreber, kriminalac i političar u pokušaj, za idiote i brabe-

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: