Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sud odbio optužbe protiv „jataka” zbog zastarelosti

Ratko Mladić
Ratko Mladić

Prvi osnovni sud doneo je danas presudu kojom je odbio optužbe protiv svih optuženih za pomaganje u skrivanju haškom optuženiku generalu Ratku Mladiću od 2002. do 2006. godine, zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.

Ovo je druga prvostepena presuda u tom slučaju pošto je prva, kojom su optuženi bili mahom oslobođeni ili su optužbe takođe zbog zastarelosti bile odbijene, ukinuta pa se suđenje ponavljalo po nalogu Apelacionog suda.

I na današnju presudu tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu a pravosnažnu presudu doneće Apelacioni sud.

Nemanja Govedarica, advokat optuženih Stanka i Predrada Ristića rekao je Tanjugu da je sud pravlno zaključio da je nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja za delo koje se optuženima stavljalo na teret – pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

„Međutim ja sam i tokom postupka isticao da nema dokaza da su moji branjenici skrivali Mladića, tako da sud i da nije doneo odbijajuću presudu, jedina moguća presuda bi bila oslobađajuća”, rekao je Govedarica.

Inace, sudski proces protiv „Mladićevih jataka” počeo je 2007. godine.

Na početku ponovljenog suđenja svi optuženi su ponovili da ostaju pri svojim ranijim odbranama.

Na optuženičkoj klupi su, mahom, bile izbeglice iz BiH i tokom prvog suđenja su svi, osim generala Marka Lugonje, negirali da su pomagali Mladiću u skrivanju

Optužnicom im je stavljeno na teret da su, u različitim periodima od 2002. do 2006. godine, pomagali Mladiću da ne bude otkriven, iako su znali da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju izdao nalog za njegovo hapšenje.

Kao glavni organizator jataka, u optužnici je ranije bio označen oficir Vojske Republike Srpske Jovo Đogo, ali je on u toku procesa preminuo.

Današnjom presudom optužba je odbijena protiv Stanka Ristića, Ljiljane Vasković, Borislava Ivanovića, Predraga Ristića, Saše Badnjara, Ratka Vučetića, Tatjane Vasković Janjušević, Bojana Vaskovića, Marka Lugonje i Blagoja Govedarice.

Govedarica je ranije pravosnažno osuđen zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine.

Jataci koji su krili Mladića posle 2006. do njegovog hapšenja pet godina kasnije 26. maja 2011, sklopili su sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom za ratne zločine, na uslovne kazne zatvora.

(Tanjug)

Izvor: POLITIKA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: