Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sud BiH Srbima i dalje sudi prema Krivičnom zakonu BiH

Sud BiH je čak u 32 procesa za ratne zločine kršio princip primjene blažeg zakona za počinioca, primjenjujući, zajedno sa Tužilaštvom BiH, stroži zakon, što se uglavnom odnosilo na predmete u kojima su optuženi Srbi, piše “Glas Srpske”.

Zdanje Suda BiH u Sarajevu (Foto: www.sudbih.gov.ba)
Zdanje Suda BiH u Sarajevu
(Foto: www.sudbih.gov.ba)

List podsjeća da sudije Suda BiH pri procesuiranju optuženih za ratne zločine retroaktivno primjenjuju Krivični zakon BiH, iako je Evropski sud za ljudska prava još 2013. godine utvrdio da time krše Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

U izvještaju o analizi i planu aktivnosti traženja nestalih, istraživanja i procesuiranja ratnih zločina, koji je usvojila Vlada Srpske, navedeno je da je Ustavni sud BiH, postupajući na osnovu 32 apelacije protiv odluka Suda BiH u predmetima ratnih zločina, utvrdio kršenje principa primjene blažeg zakona za počinioca.

U svim slučajevima primjenjivan je Krivični zakon BiH umjesto Krivičnog zakona SFRJ.

“Među apelantima su 24 srpske nacionalnosti, te po četiri Bošnjaka i Hrvata. Sud BiH je poslije odluke Evropskog suda za ljudska prava ponovo pokrenuo postupak u spornim predmetima, ali i dalje svojim odlukama krši prava optuženih”, navedeno je u izvještaju.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić ističe da se konstantno nepoštivanje odluke Evropskog suda za ljudska prava ogleda i prilikom potvrđivanja novih optužnica.

On navodi da je analiza predmeta za ratne zločine pokazala da je, nakon odluke Evropskog suda za ljudska prava, povećan broj potvrđenih optužnica za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, koje nije bilo predviđeno Krivičnim zakonom SFRJ.

“Za četiri godine potvrđena je optužnica za ovo krivično djelo protiv 184 lica, a među njima je 160 Srba, 22 Hrvata i dva Bošnjaka. Na ovaj način Srbima i dalje izriču kazne dugotrajnog zatvora od 20 do 45 godina, a, prema Krivičnom zakonu SFRJ, maksimalna kazna je 20 godina”, kaže Kojić.

Advokat Milan Romanić istakao je da je Sud BiH u ponovljenim postupcima trebalo da ponovo sasluša svjedoke i da budu pročitane njihove izjave, te da dozvoli odbrani da eventualno predloži i druge svjedoke.

“Međutim, oni su samo gledali da da što prije završe posao, pa su umjesto 45 godina zatvora dosuđivali 20, a nisu se upuštali u druge okolnosti, ni olakšavajuće, ni otežavajuće”, naveo je Romanić i dodao da je problem i što na odluke Apelacionog vijeća Suda BiH ne postoji mogućnost podnošenja žalbe.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Produženi zločin – ponovno ubijanje žrtve i oslobađanje …

Tužilaštvo BiH jenostrano i diskriminatorsko | Jadovno 1941.

Novosti: Sudija koji je oslobodio Orića slao Srbe u logore …

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: