fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Šuckori i teror nad Srbima

Izbijanjem Prvog svjetskog rata, u Austrougarskoj je došlo do velike eksplozije anti-srpskog raspoloženja, pa tako i u BiH. Po izbijanju rata, ponovo su osnovane jedinice šuckora (prvi put su postojale za vrijeme Aneksione krize). Šuckori su odmah počeli sa kampanjom terora protiv Srba, a jedan od značajnih komandanata je bio i budući doglavnik NDH Ademaga Mešić. Prisustvo Srba u BiH je bio problem za Austrougarsku jer su oni uglavnom bili prijateljski nastrojeni ka Srbiji, što je 6. avgusta 1914. potvrdio i Stjepan Sarkotić, koji će narediti strijeljanje bilo koga osumnjičenog na saradnju sa neprijateljem. Teško su pogođeni hercegovački Srbi i Srbi iz istočne Bosne, poznato je vješanje 79 trebinjskih Srba, dok su masakri bili i u Foči kao i na širem prostoru Drine. Sve ove zločine je pratilo i masovno pljačkanje. Srbi su bili smještani i u logore odakle se mnogi nisu živi vratili, dok je veliki broj protjeran iz svojih kuća u oblasti Drine, cifra se kreće i do 50,000, dok je taj broj do 1917. narastao do 100,000.

Šuckori su uglavnom bili sastavljeni od bosanskih muslimana i Hrvata, a bilo ih je oko 20,000. Žrtve šuckora uglavnom nisu imali pravo na suđenje, a njihove akcije su bile motivisane čistim anti-srpstvom koje je austrougarska vlada podržavala. Bestijalnost ovih jedinica vidimo iz primjera sela Podravanje koje je avgusta 1914. zapaljeno, a stanovnici pobijeni. Šuckori Alije Bektića su onda krvoločno gazili leševe tih ljudi. Ubijali su i staro i mlado, pa je tako u Sočicama stradao i 75-godišnji Milan Vukojčić, a Neđi Borovini iz Vjetrenika su ogulili glavu. Imamo još primjera: Alija Dobrača iz Vragolova je Danilu Petroviću odsjekao nos, iskopao oči i tek onda ga ubio. Teror šuckora je imao za cilj eliminaciju srpskog elementa u BiH. Jedino što je ovaj teror postigao jeste bježanje naroda u šume gdje su se sklanjali i borili gerilski. Sam Sarkotić je na početku 1918. tvrdio da u Bosni postoji 50,000 gerilaca. Značajnu ulogu u stvaranju šuckora su imali i velikohrvatski elementi, prije svega frankovci. Sami ti šuckori nisu bili nikakva disciplinovana vojska, već jedna masa ljudi koja je bila laka na novac pa su tako mnogi davali novac da bi izvukli glavu. Raspadom Austrougarske nestali su i šuckori, ali su posljedice njihovih zločina ostale.

(Istorija Srba, FB nalog)

Izvor: VIDOVDAN

Vezane vijesti:

Zločini nad Srbima u Bosni i Hercegovini 1914. godine (Prvi dio)

Boško Antić: Srbi iz Bosne i Hercegovine pod okupacijom …

austrijski zločini nad srbima u prvom svetskom ratu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: