fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Stvoreni uslovi da se ikone vrate u objekte SPC u Hrvatskoj

Članovi Mešovite komisije obišli obnovljeno južno krilo Eparhijskog dvora i Saborni hram Svete Trojice u Pakracu (Foto Fonet)
Članovi Mešovite komisije obišli obnovljeno južno krilo Eparhijskog dvora i Saborni
hram Svete Trojice u Pakracu (Foto Fonet)

Trideset ikona iz crkava u Eparhiji osječkopoljskoj i baranjskoj, koje su vlasništvo Srpske pravoslavne crkve, može da bude vraćeno u objekte SPC u Hrvatskoj, tačnije u Dalju i Boboti, jer sada postoje uslovi za to.

Ovo je konstatovala Mešovita srpsko-hrvatska međudržavna komisija za povraćaj kulturnih dobara na sastanku u Slavonskoj Požegi, kojem je prisutvovala i ministarka kulture Hrvatske Nina Obuljen Koržinek.

Naime, konzervatorsko-restauratorski tretman na ovim ikonama završen je dok su privremeno bile u Srbiji i ikone će sada biti smeštene u obnovljene objekte Patrijaršijskog dvora i saborne crkve Svetog Dimitrija u Dalju i crkve Svetog Georgija u Boboti.

U saopštenju Ministarstva kulture i iformisanja navodi se da su članovi Mešovite komisije obišli obnovljeno južno krilo Eparhijskog dvora i Saborni hram Svete Trojice u Pakracu, kao i manastire Pakra, Sveta Ana i Orahovica u Eparhiji pakračko-slavonskoj Srpske pravoslavne crkve.

Srpski deo Komisije traži da se nastavi obnova objekata u koje treba da budu smeštena dobra koja su predmet povraćaja, a pre svega se to odnosi na obnovu Eparhijskog dvora u Pakracu i formiranje riznice i depoa u kojima bi se čuvao materijal iz manastira i crkava iz Pakre, Svete Ane, Lisičine i Velikih Bastaja, čije su ikone, inače, predmet povraćaja.

Takođe, rečeno je da je potrebno nastaviti finansiranje radova na riznici u manastiru Krka i riznici u Šibeniku.

Komisije bi rad trebalo da nastavi krajem maja u Srbiji, a članovima iz Hrvatske upućen je poziv da tada posete depo Patrijaršijskog dvora u Sremskim Karlovcima, u kojem se čuvaju dobra koja su predmet povraćaja u objekte Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

(Tanjug)

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Kad se narod vrati u Hrvatsku, vratiće se i ikone | Jadovno 1941.

Zagonetna bogorodica iz Benkovca | Jadovno 1941.

IKONE I DUHOVNU BAŠTINU VRATITI KAD I SRPSKI NAROD

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: