fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Строго поверљиво: Откривени тајни нацистички документи – како бити немилосрдан (фото)

Тајне, строго поверљиве нацистичке документе открили су британски командоси током инвазије на норвешка острва Лофотен у марту 1941.

Готово непозната копија нацистичких докумената која је недавно откривена у Националној библиотеци Израела баца ново светло на живот у окупираној Норвешкој током Другог светског рата, навео је Шаи Бен-Ари из библиотеке у чланку објављеном у новинама „Харец“.

У документима се налазе упутства високих официра Вермахта војницима који су били ангажовани у нацистичкој окупацији Норвешке.

„Наредбе објављене у брошури у суштини представљају кратак и практичан приручник како преузети демократску земљу и ’притискати‘ њено становништво“, нагласио је Бен-Ари.

Он подсећа да су тајна документа која „пружају увид у природу нацистичке окупације Норвешке“ пронашли британски командоси током рације на норвешким острвима Лофотен 4. марта 1941.

Факсимил прве странице писма нацистичког генерала Николауса фон Фалкенхорста из публикације коју је објавила британска влада, из Националне библиотеке Израела. © ФОТО : THE BRITISH GOVERNMENT / NATIONAL LIBRARY OF ISRAEL
Факсимил прве странице писма нацистичког генерала Николауса фон Фалкенхорста из публикације коју је објавила британска влада, из Националне библиотеке Израела. © ФОТО : THE BRITISH GOVERNMENT / NATIONAL LIBRARY OF ISRAEL

Убрзо су документа преведена на енглески језик и објављена у брошури британске владе, а копија те брошуре заједно са факсимилима оригиналних докумената пронађена је у Националној библиотеци.

У једном документу цитиран је генерал Николаус фон Фалкенхорст, командант немачких снага у Норвешкој који је рекао да је репресија над локалним становништвом неопходна ако се „појави претња против војника или војне имовине“.

„Војну силу треба спровести свом снагом, а тамо где се предузима акција, она мора бити немилосрдна, уз примену најбруталнијих мера“, наводи се у документу.

У другом документу наводе се примери могућих „прекршаја“ локалног становништва и потенцијални одговори немачких војника.

 Факсимил документа нацистичке Немачке којим се дају смернице за уређивање норвешке штампе. © ФОТО : NATIONAL LIBRARY OF ISRAEL
Факсимил документа нацистичке Немачке којим се дају смернице за уређивање норвешке штампе. © ФОТО : NATIONAL LIBRARY OF ISRAEL

Конкретно, ако је војник вређан „зато што је Немац“ кривца би требало да ухапси Вермахт ако је „ухваћен на делу“. Иста мера примењује се за оне који „проричу судбину или су чланови секти“ који се јавно и погрдно изјашњавају о Немачкој, а посебно о Адолфу Хитлеру.

Сви ови документи сугеришу да би чак и они који су осумњичени за најмањи прекршај према немачким окупаторима врло брзо привукли пажњу тајне полиције — Гестапоа, а то не би било добро за осумњичене, нагласио је Бен-Ари.

Он додаје да се један од најинтересантнијих докумената односи на нацистичко управљање норвешком штампом, којој је наложено да објављује само оне вести које би „величале, или бар не би ометале, политику немачког Рајха“.

Документ посебно упозорава штампу да не објављује „било какве нападе на немачке власти, отворене или прикривене“, уз упозорење да је временска прогноза апсолутно забрањена, као и извештаји који се тичу „штета због невремена, громова и муња, ниских температура, снега, као и индиректне референце на временске услове у спортским вестима“.

Немачка окупација Норвешке током Другог светског рата почела је нацистичком инвазијом на Скандинавију 9. априла 1940. а окончала се 9. маја 1945. безусловном капитулацијом нациста.

Извор: СПУТНИК

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

One Response

  1. Енглески и Француски заробљеници у Немачкој нису имали сурове услове као Руси , Срби и Норвежани. Зашто Норвежани ко зна ????.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: