fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Strogo poverljivo: Otkriveni tajni nacistički dokumenti – kako biti nemilosrdan (foto)

Tajne, strogo poverljive nacističke dokumente otkrili su britanski komandosi tokom invazije na norveška ostrva Lofoten u martu 1941.

Gotovo nepoznata kopija nacističkih dokumenata koja je nedavno otkrivena u Nacionalnoj biblioteci Izraela baca novo svetlo na život u okupiranoj Norveškoj tokom Drugog svetskog rata, naveo je Šai Ben-Ari iz biblioteke u članku objavljenom u novinama „Harec“.

U dokumentima se nalaze uputstva visokih oficira Vermahta vojnicima koji su bili angažovani u nacističkoj okupaciji Norveške.

„Naredbe objavljene u brošuri u suštini predstavljaju kratak i praktičan priručnik kako preuzeti demokratsku zemlju i ’pritiskati‘ njeno stanovništvo“, naglasio je Ben-Ari.

On podseća da su tajna dokumenta koja „pružaju uvid u prirodu nacističke okupacije Norveške“ pronašli britanski komandosi tokom racije na norveškim ostrvima Lofoten 4. marta 1941.

Faksimil prve stranice pisma nacističkog generala Nikolausa fon Falkenhorsta iz publikacije koju je objavila britanska vlada, iz Nacionalne biblioteke Izraela. © FOTO : THE BRITISH GOVERNMENT / NATIONAL LIBRARY OF ISRAEL
Faksimil prve stranice pisma nacističkog generala Nikolausa fon Falkenhorsta iz publikacije koju je objavila britanska vlada, iz Nacionalne biblioteke Izraela. © FOTO : THE BRITISH GOVERNMENT / NATIONAL LIBRARY OF ISRAEL

Ubrzo su dokumenta prevedena na engleski jezik i objavljena u brošuri britanske vlade, a kopija te brošure zajedno sa faksimilima originalnih dokumenata pronađena je u Nacionalnoj biblioteci.

U jednom dokumentu citiran je general Nikolaus fon Falkenhorst, komandant nemačkih snaga u Norveškoj koji je rekao da je represija nad lokalnim stanovništvom neophodna ako se „pojavi pretnja protiv vojnika ili vojne imovine“.

„Vojnu silu treba sprovesti svom snagom, a tamo gde se preduzima akcija, ona mora biti nemilosrdna, uz primenu najbrutalnijih mera“, navodi se u dokumentu.

U drugom dokumentu navode se primeri mogućih „prekršaja“ lokalnog stanovništva i potencijalni odgovori nemačkih vojnika.

 Faksimil dokumenta nacističke Nemačke kojim se daju smernice za uređivanje norveške štampe. © FOTO : NATIONAL LIBRARY OF ISRAEL
Faksimil dokumenta nacističke Nemačke kojim se daju smernice za uređivanje norveške štampe. © FOTO : NATIONAL LIBRARY OF ISRAEL

Konkretno, ako je vojnik vređan „zato što je Nemac“ krivca bi trebalo da uhapsi Vermaht ako je „uhvaćen na delu“. Ista mera primenjuje se za one koji „proriču sudbinu ili su članovi sekti“ koji se javno i pogrdno izjašnjavaju o Nemačkoj, a posebno o Adolfu Hitleru.

Svi ovi dokumenti sugerišu da bi čak i oni koji su osumnjičeni za najmanji prekršaj prema nemačkim okupatorima vrlo brzo privukli pažnju tajne policije — Gestapoa, a to ne bi bilo dobro za osumnjičene, naglasio je Ben-Ari.

On dodaje da se jedan od najinteresantnijih dokumenata odnosi na nacističko upravljanje norveškom štampom, kojoj je naloženo da objavljuje samo one vesti koje bi „veličale, ili bar ne bi ometale, politiku nemačkog Rajha“.

Dokument posebno upozorava štampu da ne objavljuje „bilo kakve napade na nemačke vlasti, otvorene ili prikrivene“, uz upozorenje da je vremenska prognoza apsolutno zabranjena, kao i izveštaji koji se tiču „šteta zbog nevremena, gromova i munja, niskih temperatura, snega, kao i indirektne reference na vremenske uslove u sportskim vestima“.

Nemačka okupacija Norveške tokom Drugog svetskog rata počela je nacističkom invazijom na Skandinaviju 9. aprila 1940. a okončala se 9. maja 1945. bezuslovnom kapitulacijom nacista.

Izvor: SPUTNIK

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Engleski i Francuski zarobljenici u Nemačkoj nisu imali surove uslove kao Rusi , Srbi i Norvežani. Zašto Norvežani ko zna ????.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: