Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ŠTRBAC: VELIKE ŠANSE ZA OSUDU SAUČESNIKA U GENOCIDU

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/savo_strbac3.jpg

BEOGRAD, 7. SEPTEMBRA /SRNA/ – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac ocijenio je da srpska tužba protiv američke kompanije MPRI za saučesništvo u genocidu i progonu Srba u operaciji „Oluja“, ima realne šanse za uspjeh. Štrbac je istakao da takav stav potkrepljuje pisano obrazloženje i izjašnjavanje federalnog suda u Čikagu, koje je taj sud dao prošle godine kada se proglasio nadležnim, a tužbu ocijenio kao veoma ozbiljnu.

„Tužba je podnesena u avgustu 2010, a krajem avgusta 2011. godine sud se oglasio nadležnim i tada saopštio da je odbio prigovore tužene organizacije o neosnovanosti tužbe. Sudija Ruben Kastiljo tužbu je ocijenio kao veoma ozbiljnu, a obrazloženje napisao na 20 stranica“, rekao je Štrbac.

On je odbacio kao neosnovanu izjavu pripadnika MPRI „Slobodnoj Dalmaciji“ o tome kako Srbi neosnovano tuže tu kompaniju, jer ne mogu američku državu čiji je vojni vrh bio uključen u akciju „Oluja“.

Štrbac je istakao da je uz tužbu priložen ugovor između Hrvatske i te kompanije iz 1994. godine, a ne ugovor sa američkom državom, a da je osnov za tužbu saučesništvo u genocidu, koji je počinila Hrvatska.

„Ova organizacija jeste produžena ruka američke državne administracije, ali tuži se ono što je objektivno moguće dokazati na sudu, a to je po ugovoru iz 1994. godine u kojem se navodi da je ta organizacija pravila planove i pomogla da akcija bude izvedena“, rekao je Štrbac.

On je objasnio da je saučesništvo upravo u tome što su pripadnici MPRI, kao nekadašnji oficiri američke vojske izučavali Drugi svjetski rat i da su, znali ili morali znati za Jasenovac, kao i da će, ako opreme hrvatsku vojsku „biti ponovo genocid“.

Štrbac je rekao da je u tužbi, koju je prihvatio federalni sud u Čikagu, navedeno da je MPRI odgovoran za saučesništvo u zločinu i da su njeni pripadnici znali ili morali znati da su hrvatske snage imale namjeru da počine genocid, kao i da se bez MPRI-a to ne bi moglo učiniti.

U vezi sa zahtjevom za odštetu od 10 milijardi dolara, Štrbac je naglasio da je zatraženo 25.000 dolara po glavi, što za 200.000 žrtava iznosi pet milijardi dolara. Računajući kamatu i imajući u vidu broj godina koje su protekle od događaja, došlo se do sume od 10,4 milijardi dolara plus „bilo koja suma povr toga koju sud odredi“.

Štrbac je napomenuo kako je, budući da je riječ o parnici, otvorena i mogućnost da strane postignu nagodbu. Dvije strane su se u toj namjeri već sastajale u septembru prošle godine, ali dogovor nije postignut.

Pripremno ročište za glavni pretres u ovom predmetu biće održan u februaru 2013. godine, kako je to odredio federalni sud u Čikagu

Federalni sud u Čikagu prihvatio je tužbu koju su protiv američke kompanije „Militeri profešenal risorsiz“ /MPRI/ podnijele srpske organizacije u SAD-u „Žrtve genocida u Krajini“ i „Srpski krajiški sabor“.

Srbi u Americi tuže MPRI „za učestvovanje u genocidu i progonu 200 hiljada Srba iz Krajine“ u operaciji „Oluja“, a od američke kompanije traži se odšteta od 10 milijardi dolara.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti: OLUJA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: