Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Štrbac: Robija čeka i Tuđmanovog sina

Savo Štrbac
Savo Štrbac

BEOGRAD – Nakon izricanja presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Hagu, Hrvatska bi pod hitno morala, ukoliko zaista iskreno želi evroatlantske integracije i članstvo u Evropskoj uniji, da počne sa procesuiranjem ostalih članova udruženog zločinačkog poduhvata na čijem čelu je bio Franjo Tuđman.

Ovo u intervjuu za „Vesti“ tvrdi direktor Informativno-dokumentacionog centra Veritas Savo Štrbac.

ŠTRBAC: Ne verujem da postoji ijedan procenat šanse da u drugostepenom postupku ova presuda bude promenjena u opisu samog dela. Možda se promeni visina kazne, ali to je beznačajno.

Međutim, u presudi lepo stoji da je postojao udruženi zločinački poduhvati i dat je tačan spisak tih imena. Valjda je logično da i ti ljudi budu procesuirani.

Znate li ko je sve na toj listi?

ŠTRBAC: Treba pogledati presudu i optužnicu, ali mislim da se uz Franju Tuđmana i Gojka Šuška koji su preminuli, navode još i dvojica načelnika Glavnog štaba HV Janko Bobetko i Zvonimir Červenko, Miroslav Tuđman, Mirko Norac, Rasim Ademi, Mate Laušić, Ivan Jarnjak, Jure Radić…

Stvarno vjerujete u to da će im se suditi u Hrvatskoj?

ŠTRBAC: Verujem, kao što sam verovao da će suđenje hrvatskim generalima ovako završiti. Sve i da su sva trojica bili oslobođeni, znao sam da će se u presudi naći formulacija udruženi zločinački poduhvat.

Zašto?

ŠTRBAC: Zato što je to formulacija koja je nastala upravo u Haškom tribunalu i zato što je to jedino tačna formulacija koja odgovora istini i onome što se dogodilo pre, za vreme i posle akcije Oluja.

S druge strane, zvaničnici Hrvatske već tvrde da ovo nije presuda ni protiv države, ali ni cijele akcije Oluja?

ŠTRBAC: Ako je u presudi objašnjeno da je na čelu udruženog zločinačkog poduhvata bio predsednik Hrvatske, ministri odbrane i policije, načelnici Glavnog štaba, komandanti na terenu, postavlja se pitanje ko je još trebalo da bude na toj listi pa da to bude državni „projekat“.

Ili je neko očekivao da će Tuđman raspisati referendum sa pitanjem: „Da li ste za to da sprovedem etničko čišćenje?“

Mislim da su današnje reakcije samo pokušaj smirivanja javnog mnjenja.

Ali, i predsjednik Ivo Josipović je šokiran presudama?

ŠTRBAC: Sumnjam da je Josipović mogao da bude šokiran, jer je profesor prava i jedan od autora hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije.

I Vi ste član Tima koji je sačinio kontratužbu Srbije. Koliko će ova presuda pomoći u tom procesu?

ŠTRBAC: Ovo je jak vetar u leđa našoj protivtužbi, čemu smo se i nadali. Posle ovoga, moglo bi se dogoditi da sada Hrvati traže nagodbu jer su svesni da je ova presuda promenila njihovu noviju istoriju.

Pred Sudom pravde u Hagu Srbija je optužena i optužuje za genocid. Kakve veze ima etničko čišćenje?

ŠTRBAC: Od etničkog čišćenja, koje je utvrđeno nepravosnažnom presudom Haškog tribunala, do genocida mala je razlika.

Verujem da ćemo uspeti da dokažemo da se nad Srbima dogodio genocid jer će ovom presudom biti povezani i događaji koji su se dešavali pre Oluje, zločini počinjeni nad Srbima u Gospiću, Sisku, Pakračkoj poljani, Karlovcu, Osijeku, Paulinom Dvoru, Medačkom džepu, na Maslenici i tokom operacije Bljesak, kao i u toku Drugog svetskog rata, iz čega se jasno može utvrditi genocidna namera.

Izvor: NEZAVISNE NOVINE

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: