fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Štrbac: Ista slika i nakon 24 godine- Hrvati slave, Srbi tuguju

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac rekao je da još niko nije odgovarao za ratni zločin nad Srbima zapadne Slavonije u hrvatskoj akciji „Bljesak“ kada je ubijeno 283 Srba, među kojima 114 civila, istakavši da je i poslije 24 godina slika ista jer Hrvati slave, a Srbi tuguju.


„Prođoše 24 godine, a slika ista. Danas u Okučanima slavlje, cijeli državni vrh Hrvatske, parade, a mi ovdje u Srbiji, Republici Srpskoj i širom svjeta gdje su se rasuli Srbi iz zapadne Slavonije i iz Krajine, tugujemo“, rekao je novinarima Štrbac, koji je u Crkvi Svetog Marka u Beogradu prisustvovao parastosu žrtvama „Bljeska“.

On je naveo da niko nije odgovarao za zločin nad Srbima zapadne Slavonije, gdje je među žrtvama bilo osmoro djece do 14 godina, te podsjetio da su zločini napravljeni i nad srpskim vojnicima jer su ubijani nakon zarobljavanja.

Štrbac je rekao da je za 154 žrtve do sada riješena sudbina i da su porodice preuzele i sahranile njihove posmrtne ostatke, dodavši da je 148 posmrtnih ostataka ekshumirano iz takozvanih masovnih grobnica.

„Mislim da je ostalo još 29 neidentifikovanih. Ali, kada bi i oni bili identifikovani, još nedostaje 90 posmrtnih ostataka od ukupnog broja žrtava“, napomenuo je Štrbac.

On je podsjetio da je bilo pokušaja u Republici Srpskoj, Srbiji i Hrvatskoj da se spovedu krivični postupci, ali da je sve to još negdje ili završilo u istrazi ili je u nekoj istražnoj fazi, što znači da se nije dalje otišlo ni u jednom pokrenutom postupku.

Štrbac je napomenuo da ovih dana svi hrvatski mediji „bruje“ o tome da će u maju Austrija vratiti „mig-21“ Hrvatskoj, koji je od JNA oteo i sa njim prebjegao u Austriju pilot Rudolf Perešin kojeg su Hrvati proglasili za viteza i heroja.

On je naveo da je 2. maja 1995. godine upravo taj Perešin upravljao jednim hrvatskim „migom“, kojim je prešao u Republiku Srpsku, izbacio četiri kasetne bombe na Gradišku, te ubio dvoje djece i više odraslih, nakon čega ga je oborila protivvazdušna odbrana Vojske Republike Srpske.

„Stalno ponavljam da neko ko je ubijao djecu još na spavanju u jednom velikom naseljenom mjestu ne može biti heroj, ni vitez. On je djecoubica i ništa više“, poručio je Štrbac.

Govoreći o različitim aršinima i standardima koji još traju i pred međunarodnim i domaćim sudovima, Štrbac je podsjetio da se još pred sudom u Zagrebu vodi postupak protiv tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Krajine Milana Martića i komandanta Srpske vojske Krajine generala Milana Čeleketića, zbog granatiranja Zagreba, Jastrebarskog i Karlovca, gdje je bilo šest žrtava.

„Oni su to naredili, kako bi Hrvati obustavili agresiju na zapadnu Slavoniju. Ako njih mogu da gone za ta krivična djela za šest žrtava, onda neko mora da goni i hrvatski vrh za 283 žrtve i oko 15.000 protjeranih, a zna se ko je komandovao hrvatskim jedinicama“, rekao je Štrbac.

On je istakao da je i Haški tribunal Martića osudio na 35 godina zatvora zbog granatiranja Zagreba, napomenuvši da je riječ o dvostrukim standardima.

U akciji hrvatskih oružanih snaga „Bljesak“ na zapadnu Slavoniju, koja je bila pod zaštitom UN, ubijeno je ili se vodi kao nestalo 283 Srba od kojih je 55 žena i 11 djece, a srpski narod je protjeran iz tog dijela Hrvatske.

Hrvatske vojne i policijske snage su 1. i 2. maja 1995. godine izvršile agresiju na zapadnu Slavoniju, koja je tada bila zona pod zaštitom UN – takozvani sektor „Zapad“ i bila je u sastavu Republike Srpske Krajine.

Područje na kojem je u to vrijeme živjelo oko 15.000 Srba, od kojih su 4.000 bili vojnici, napalo je, prema hrvatskim podacima, oko 16.000 pripadnika hrvatske vojske i policije, a prethodno su obavijestili pripadnike UN, koji su pobjegli prije akcije. Srpsko stanovništvo zatečeno je na spavanju.

Srbi zapadne Slavonije tada su krenuli u egzodus spasavajući živote, a na putu prema mostu spasa preko rijeke Save, koji vodi u Republiku Srpsku, kolone srpskih izbjeglica sustizale su avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci.

Izvor:SRNA

Vezane vijesti:

U Beogradu služen parastos za srpske žertve „Bljeska ..

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: