fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Штрбац: Хрватска породицама убијених Срба наплаћује огромне судске трошкове

Предсједник Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац рекао је Срни да породице страдалих Срба у рату у Хрватској масовно губе судске спорове за накнаду ратне штете, јер, према пресудама хрватских судова, жртве су „криве што су биле тамо у погрешно време“ на погрешном месту“.
Саво Штрбац; ФОТО: Јадовно 1941.

Штрбац наводи да су случајеви сестара Радмиле и Мирјане Вуковић и Милана Смолић, које је у Хрватском сабору поменуо заступник Самосталне демократске српске странке /СДСС/ Борис Милошевић и назвао срамотном овакву праксу хрватских судова, само врх леденог брега.

Он каже да Вуковићи морају да плате 8.000 евра за судске трошкове спора који су покренули због убиства родитеља и сестре, док је Смолићу прети одузимање куће због трошкова тужбе за накнаду штете. убиство његовог оца.

„Одбацио” 95 одсто тужби

Истичући да нема сумње да су Вуковићи, али и Смолић, страдали у рату, Штрбац је рекао да је епилог исти у 95 одсто тужби које су Срби поднијели против хрватске државе за накнаду ратне штете, без обзира на чињеница да су њихови најмилији убијени, јер нису доказали да су жртве ратних злочина које су починиле хрватске оружане снаге.

Односно, пропустили су да оспоре да су чланови њихових породица страдали у зони борбених дејстава, што указује, како каже Штрбац, да су, према најчешћим пресудама хрватских судова, „они сами криви јер су били на погрешном месту у погрешно време“.

– Веома ружно звучи да ви, на пример, морате да платите трошкове некоме ко вам је убио сина јер нисте успели да докажете ко га је убио. Међутим, правда је једно, а право друго, а овде је реч о основном правилу правде у целом свету, по коме онај ко је изгубио спор плаћа трошкове. Нажалост, Срби не могу да докажу ко је убио њихове најмилије, јер немају живих сведока – објаснио је Штрбац.

Према његовим речима, захтеви Срба за надокнаду ратне штете у Хрватској претворили су се у ноћну мору за већину оних који су их поднели, иако се многима тако није чинило 2003. године, када им се након Хрватске указала прилика. усвојио сет закона, међу којима је и закон о одговорности хрватске државе за незаконите радње припадника њених оружаних снага.

Штрбац је нагласио да је то изазвало велику горчину, јер су међу онима који морају да плате високе судске трошкове и породице попут Вуковића из Медара, иако су у акцији „Бљесак“ страдала два брата, њихове супруге и троје дјеце из те породице.

То, међутим, није имало никакву тежину за хрватско правосуђе, јер је тужиоцима речено да су сви погинули били у зони рата у незгодно време и да држава није одговорна за ову ратну штету.

Напуштена имања – „Доказ добробити“

Штрбац је истакао да су у „Веритасу” имали и случај да је страдала четворочлана породица – отац, мајка и двоје деце, чији су чланови породице поднели тужбе за накнаду штете са високим одштетним захтевом, због чега су наплаћени трошкови спора. повећана на вредност једног стана.

– Знам да је једна рођака, када су сви ти родитељи и рођаци убијених умрли, морала да прода стан у Београду да би платила трошкове поступка, а мислим да је реч о суми између 35.000 и 40.000 евра – сведочи Штрбац.

Искуства „Веритаса“, који покушава да помогне таквим породицама, говоре да се ствари нису промениле ни када је Хрватска у међувремену донела уредбу о делимичном или потпуном ослобађању од плаћања судских трошкова за чланове породица страдалих у рату који су изгубили одштетне захтеве. .

Штрбац објашњава да је то у теорији могуће, али у пракси није, јер је пропис веома компликован, па су подносиоци захтева дужни да попуне формуларе на девет страница, на начин да сви чланови породице, сва њихова примања и имовина, уз потврде о фондовима, износ плате или пензије, аутомобиле и све.

– Тада се одлучује да ли ће их ослободити потпуно или делимично. Иде веома споро. Покушали смо у десетинама случајева да помогнемо тим људима да попуне те формуларе. То се и даље вуче по судовима и решено је тек неколико предмета, а све остало се вуче у недоглед – навео је Штрбац.

Свирепост уредбе на својој кожи осетила је и породица српског војника убијеног након заробљавања, којој је „Веритас” помогао да попуни образац за ослобађање од плаћања судских трошкова у спору који су родитељи, супруга и син жртве изгубљен.

– Када су попунили формулар, тражили су им разне папире и још много тога. Реч је о људима који живе у Србији и имају имовину у Хрватској, која никоме не користи, јер су земља, шуме и оранице напуштене. Међутим, то им ствара велики проблем, јер је велико питање да ли ће их то бар делимично ослободити плаћања судских трошкова – оцењује Штрбац.

Овакви случајеви су, како је објаснио, сигнал да политички представници Срба у Хрватској, заједно са домаћим и међународним невладиним организацијама, траже да сви људи чији су чланови породица убијени, али не могу да докажу ко су, макар, непосредни починиоци. бити ослобођени плаћања судских такси.трошкови.

Испоставило се да од тога нема ништа, јер се Хрватска опире и не помишља ништа да мења, иако су представници СДСС-а попут Милорада Пуповца, Милошевића и Ање Шимпраге, која је заузела место потпредседника Владе Хрватске за људска и Права мањина, наставите да траже.

Зауставите агонију!

Штрбац сматра да, упркос свему, не треба одустати од те борбе, јер власт контролише њихов коалициони партнер ХДЗ, а осим њих, тешко да може било ко други, па би људи из СДСС-а могли да буду агилнији и траже помоћ од свијета у рјешавању овог проблема, будући да је Хрватска чланица ЕУ и НАТО-а.

– Србија ту не може помоћи, јер је у великом проблему због претње Хрватске да ће јој блокирати пут у ЕУ ако не плати одштету за све што је порушено и уништено током рата у Хрватској, а ту су и друга питања. као што је граница на Дунаву.несталих и надлежност судова за ратне злочине – подсетио је Штрбац.

Он је уверен да, колико год то било тешко, мора се пронаћи начин да се прекине агонија људи који су изгубили судске спорове тражећи одштету за убиства чланова својих породица, јер поред трошкова морају да плате и високе накнаде. парница и излажу се огромној исцрпљености и стресу трикова хрватских судова који подржавају своју земљу у таквим поступцима.

Извор: ВЕРИТАС

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: