fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Стражар у логору Дретељ потврдио мучења Срба

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/logor-dretelj.jpg

На суђењу оптуженима за злочине учињене у Дретељу, у близини Чапљине, бивши стражар Зоран Брвеник рекао jе да jе 1992. године видио малтретирања затвореника српске националности.

Свjедочећи у Суду БиХ, Брвеник jе навео да jе у jулу 1992. године приступио Хрватским одбрамбеним снагама, те да jе упућен у касарну Дретељ, гдjе jе остао наредна три мjесеца, преноси Бирн.

„Командант касарне jе био неки Буљубашић, а Шиме Мариновић, коjи jе касниjе погинуо, распоређивао jе стражу. Од воjника ХОС-а сjећам се Макса Макитана, браће Раjић и сестара Марине и Гордане. Знам да jе и Срећко Херцег долазио пар пута у касарну, али он ту ниjе боравио. Ја га не знам лично“, навео jе Брвеник.

Свjедок jе рекао да jе 1992. године у Дретељу видио око 80 затвореника, те петнаестак затвореница српске националности коjи су спавали на палетама или бетону у хангару, у коме jе било мрачно и у коме jе ужасно смрдjело.

Брвеник jе истакао да су затвореници били приморани да раде по касарни, те да су неки и претучени, додавши да jе чуо да су затвореници српске националности и сексуално залостављани приjе његовог доласка у Дретељ, али да то ниjе видио док jе боравио у касарни.

„Када сам тек дошао, видио сам на њима завоjе и модрице. Видио сам и како jе Макс Макитан намлатио троjицу или четворицу рукама и шакама. Ваљда му jе неки рођак погинуо, па их jе он почео млатити када jе чуо за то. То jе jедино што сам видио“, рекао jе он.

За злочине почињене над затвореним цивилима српске националности 1992. године у Дретељу, Тужилаштво БиХ терети Ивана Зеленику, Срећка Херцега, Едиба Буљубашића, Ивана Медића и Марину Грубишић-Феjзић.

Према оптужници, Зеленика jе бивши официр ХОС-а, Херцег командант Дретеља, Буљубашић замjеник команданта касарне у Дретељу, док су Медић и Грубишић-Феjзић стражари. У оптужници се наводи да су сви учествовали у тjерању затвореника на присилни рад и у мучењу, а од посљедица злостављања неколико лица jе умрло.

У априлу прошле године Ахмет Макитан звани Макс осуђен jе у Шведскоj на пет година затвора за злочине почињене над Србима 1992. у Дретељу.

Буљубашић, коjи се налази на издржавању казне у Казнено-поправном заводу /КПЗ/ у Зеници, одбио jе доћи на суђење, али jе оно настављено у присуству његовог адвоката Тодора Тодоровића.

Зеленика, Херцег, Медић и Грубишић-Феjзић се налазе у притвору од фебруара ове године. Суђење ће бити настављено 2. октобра.

Извор: СРБЕЛ.НЕТ

 

Везане виjести:

НАСТАВАК СУЂЕЊА ОДГОЂЕН ЗБОГ БОЛЕСТИ БУЉУБАШИЋА

ДАНАС НАСТАВАК СУЂЕЊА ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: