Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Stratište” pred obnovom

Memorijalni kompleks kod Pančeva za dve godine desetak puta poharan. – Ukradeni čak i nekoliko tona teški elementi skulpture „Brazde”

(Foto: O. Janković)
(Foto: O. Janković)

Pančevo – Spomen-kompleks „Stratište”, mesto stradanja oko 12.000 Srba, Jevreja i Roma tokom Drugog svetskog rata, posle decenija nemara i na udaru vandala i lopova, konačno će biti pod institucionalnom zaštitom. To najavljuje ugovor potpisan između Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kojim je odobreno 14 miliona dinara za sanaciju čitavog kompleksa i spomenika „Brazde“ na Jabučkom putu, nedaleko od Pančeva. – Krpiće se oštećeni delovi i biti izliveni novi, nedostajući bronzani elementi spomenika „Brazde“, koji su demontirani i ukradeni, konzerviran betonski postament i obnovljen bronzani disk sa natpisom u centralnom delu spomenika. Takođe će biti uređen parter platoa – pristupni i deo oko samog spomenika, koji je prvobitno izveden pločicama od škriljaca. Biće zamenjene asfaltne obloge i urađeno novo popločavanje, amfiteatar sa tamiške strane u zaleđu memorijala takođe će biti očišćen, a konstrukcija dodatno fundirana i ojačana, a oštećeni delovi dopunjeni. Rekonstrukcija podrazumeva kompletnu konstruktivnu sanaciju svih oštećenih delova i završnu zaštitu premazima – kaže za „Politiku“ Miodrag Mladenović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo.

Zapušteno i zaraslo u korov, „Stratište” je u samo protekle dve godine oskrnavljeno i poharano desetak puta. Polomljena je i odneta polovina spomenika „Brazde“, tačnije njegovi bronzani delovi teški nekoliko tona, kao i ploča na centralnom postamentu od istog materijala sa stihovima Vaska Pope i, najverovatnije, prodati „na kilo“ i pretopljeni.

Takođe, pokradena je kompletna električna instalacija, počupani strujni kablovi, pa je kompleks završio u mrklom mraku, a šteta procenjena na više miliona dinara. Počinioci koji su dovedeni u vezu sa nekim od navedenih zlodela i krađa su otkriveni i procesuirani, a u međuvremenu je postavljena nova rasveta i neprekidni video-nadzor. – Spomenik ovde mora da postoji. On je gotovo uništen što je nečuveni skandal, a ovo je prilika da se šteta potpuno sanira, što će se i uraditi, kao samo jedan u nizu poslova koje obavljamo na zaštiti spomenika kulture. To treba da nas podseti da ružna istorija ne sme da se ponavlja – izjavio je Nemanja Rotar, član Gradskog veća zadužen za kulturu.

Početkom radova, koji se očekuju sa prvim lepim danima naredne godine, biće nastavljeno i sa pojačavanjem obezbeđenja spomen-kompleksa, koji je i pod zaštitom države kao prvo i jedino znamenito mesto Pančeva. – Problem nije bio samo održavanje kompleksa, koji je devastiran, već smo crveneli nad pokradenim spomenikom, a to ne sme biti i nije slika o nama. Zato će se posebno raditi na sigurnosnim merama. Objekat će biti kompletno i odgovarajuće zaštićen, kako ova velika ulaganja ne bi bila uzaludna, a urađeno bilo osigurano – zaključuje Miodrag Mladenović, direktor pančevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

On očekuje da sredstva za radove stignu do kraja godine, kada počinje razrada tehničke dokumentacije i sprovođenje javne nabavke radova, koji bi trebalo da budu okončani jula sledeće godine.

Autor: Olga Janković

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Zaboravljeni pokolj u Pančevu: Nacisti su izdvojili 36 ljudi …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: