Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Стратфоров меморандум процурио на WикиЛиксу: ММФ је дијелом крив за рат у Југославији

Датум објаве: субота, 3 марта, 2012
Објављено у Остало
Величина слова: A- A+

stratfor.jpg

“МЕЂУНАРОДНИ монетарни фонд сноси своj дио кривице за рат у бившоj Југославиjи”, стоjи у таjном интерном меморандуму америчког института за стратешке анализе Стратфор из 2009. године коjи jе обjављен на WикиЛеаксу.

У меморандуму се налазе упутства аналитичарима на терену са сугестиjама на коjи начин да прикупљаjу информациjе с подручjа бивше Југославиjе те их се упозорава како су мjере штедње коjе jе ММФ наметнуо Југославиjи у предратном раздобљу изазвале друштвене немире коjи се диjелом криви за рат.

“Због глобалне рецесиjе било коjи економски показатељи из региjе су врло важни. Пазите на било какве нереде услиjед кризе у коjима судjелуjу радници и синдикати. Немоjте заборавити да су мjере штедње ММФ-а наметнуте Југославиjи дjеломично криве за почетак рата. Морамо водити рачуна о било каквом економски мотивираном социjалном незадовољству”, наводи се у меморандуму.

“Пазите на било какво спомињање страних банака”

Аналитичарима jе напоменуто и да пазе на све економске изjаве коjе долазе из Хрватске, Србиjе и БиХ.

“За Стратфорове аналитичаре су од кључне важности сигнали да западна Еуропа даjе средства за помоћ и развоj региjи, као и посjете ММФ-а земљама региjе. Пазите на проблеме у банкарском сектору, било какво спомињање страних банака у региjи да раде нешто неуобичаjено, попут затварања пословања или спрjечавање инвестициjа”, надаље стоjи у меморандуму.

“БиХ jе кључ региjе, пазите на радикале”

Напомиње се и како jе БиХ кључ региjе те да воде рачуна о међуетничким односима у земљи, а посебно о радикализациjи Републике Српске. “Пазите на било какав индикатор да етничке групе у БиХ траже већу аутономиjу или било какво спомињање насиља”, упозорава се.

“Подjеле између Бошњака и Хрвата су посебно битне. Пазите на насиље на ногометним теренима, организирани криминал и све што може прерасти у етничко насиље”, наводи се у меморандуму.

Хрватска има високу активност организираног криминала

Стратфор jе оциjенио да jе организирани криминал врло присутан у свим земљама Балкана, посебно у Хрватскоj.

“Посебно треба обратити пажњу на Хрватску, коjа има високу активност организираног криминала. Исто вриjеди и за Македониjу те Црну Гору, jер jе циjела та земља организирани криминал. У БиХ постоjи висока пенетрациjа организираног криминала с руским везама, због чега нам jе ово двоструко важно. На Албаниjу и Косово морамо посебно пазити”, закључуjе се у меморандуму.

 

Извор: index.hr
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top