Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Stratforov memorandum procurio na WikiLiksu: MMF je dijelom kriv za rat u Jugoslaviji

stratfor.jpg

„MEĐUNARODNI monetarni fond snosi svoj dio krivice za rat u bivšoj Jugoslaviji“, stoji u tajnom internom memorandumu američkog instituta za strateške analize Stratfor iz 2009. godine koji je objavljen na WikiLeaksu.

U memorandumu se nalaze uputstva analitičarima na terenu sa sugestijama na koji način da prikupljaju informacije s područja bivše Jugoslavije te ih se upozorava kako su mjere štednje koje je MMF nametnuo Jugoslaviji u predratnom razdoblju izazvale društvene nemire koji se dijelom krivi za rat.

„Zbog globalne recesije bilo koji ekonomski pokazatelji iz regije su vrlo važni. Pazite na bilo kakve nerede uslijed krize u kojima sudjeluju radnici i sindikati. Nemojte zaboraviti da su mjere štednje MMF-a nametnute Jugoslaviji djelomično krive za početak rata. Moramo voditi računa o bilo kakvom ekonomski motiviranom socijalnom nezadovoljstvu“, navodi se u memorandumu.

„Pazite na bilo kakvo spominjanje stranih banaka“

Analitičarima je napomenuto i da paze na sve ekonomske izjave koje dolaze iz Hrvatske, Srbije i BiH.

„Za Stratforove analitičare su od ključne važnosti signali da zapadna Europa daje sredstva za pomoć i razvoj regiji, kao i posjete MMF-a zemljama regije. Pazite na probleme u bankarskom sektoru, bilo kakvo spominjanje stranih banaka u regiji da rade nešto neuobičajeno, poput zatvaranja poslovanja ili sprječavanje investicija“, nadalje stoji u memorandumu.

„BiH je ključ regije, pazite na radikale“

Napominje se i kako je BiH ključ regije te da vode računa o međuetničkim odnosima u zemlji, a posebno o radikalizaciji Republike Srpske. „Pazite na bilo kakav indikator da etničke grupe u BiH traže veću autonomiju ili bilo kakvo spominjanje nasilja“, upozorava se.

„Podjele između Bošnjaka i Hrvata su posebno bitne. Pazite na nasilje na nogometnim terenima, organizirani kriminal i sve što može prerasti u etničko nasilje“, navodi se u memorandumu.

Hrvatska ima visoku aktivnost organiziranog kriminala

Stratfor je ocijenio da je organizirani kriminal vrlo prisutan u svim zemljama Balkana, posebno u Hrvatskoj.

„Posebno treba obratiti pažnju na Hrvatsku, koja ima visoku aktivnost organiziranog kriminala. Isto vrijedi i za Makedoniju te Crnu Goru, jer je cijela ta zemlja organizirani kriminal. U BiH postoji visoka penetracija organiziranog kriminala s ruskim vezama, zbog čega nam je ovo dvostruko važno. Na Albaniju i Kosovo moramo posebno paziti“, zaključuje se u memorandumu.

 

Izvor: index.hr

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: