Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Stratforov memorandum procurio na WikiLiksu: MMF je dijelom kriv za rat u Jugoslaviji

Datum objave: subota, 3 marta, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

stratfor.jpg

“MEĐUNARODNI monetarni fond snosi svoj dio krivice za rat u bivšoj Jugoslaviji”, stoji u tajnom internom memorandumu američkog instituta za strateške analize Stratfor iz 2009. godine koji je objavljen na WikiLeaksu.

U memorandumu se nalaze uputstva analitičarima na terenu sa sugestijama na koji način da prikupljaju informacije s područja bivše Jugoslavije te ih se upozorava kako su mjere štednje koje je MMF nametnuo Jugoslaviji u predratnom razdoblju izazvale društvene nemire koji se dijelom krivi za rat.

“Zbog globalne recesije bilo koji ekonomski pokazatelji iz regije su vrlo važni. Pazite na bilo kakve nerede uslijed krize u kojima sudjeluju radnici i sindikati. Nemojte zaboraviti da su mjere štednje MMF-a nametnute Jugoslaviji djelomično krive za početak rata. Moramo voditi računa o bilo kakvom ekonomski motiviranom socijalnom nezadovoljstvu”, navodi se u memorandumu.

“Pazite na bilo kakvo spominjanje stranih banaka”

Analitičarima je napomenuto i da paze na sve ekonomske izjave koje dolaze iz Hrvatske, Srbije i BiH.

“Za Stratforove analitičare su od ključne važnosti signali da zapadna Europa daje sredstva za pomoć i razvoj regiji, kao i posjete MMF-a zemljama regije. Pazite na probleme u bankarskom sektoru, bilo kakvo spominjanje stranih banaka u regiji da rade nešto neuobičajeno, poput zatvaranja poslovanja ili sprječavanje investicija”, nadalje stoji u memorandumu.

“BiH je ključ regije, pazite na radikale”

Napominje se i kako je BiH ključ regije te da vode računa o međuetničkim odnosima u zemlji, a posebno o radikalizaciji Republike Srpske. “Pazite na bilo kakav indikator da etničke grupe u BiH traže veću autonomiju ili bilo kakvo spominjanje nasilja”, upozorava se.

“Podjele između Bošnjaka i Hrvata su posebno bitne. Pazite na nasilje na nogometnim terenima, organizirani kriminal i sve što može prerasti u etničko nasilje”, navodi se u memorandumu.

Hrvatska ima visoku aktivnost organiziranog kriminala

Stratfor je ocijenio da je organizirani kriminal vrlo prisutan u svim zemljama Balkana, posebno u Hrvatskoj.

“Posebno treba obratiti pažnju na Hrvatsku, koja ima visoku aktivnost organiziranog kriminala. Isto vrijedi i za Makedoniju te Crnu Goru, jer je cijela ta zemlja organizirani kriminal. U BiH postoji visoka penetracija organiziranog kriminala s ruskim vezama, zbog čega nam je ovo dvostruko važno. Na Albaniju i Kosovo moramo posebno paziti”, zaključuje se u memorandumu.

 

Izvor: index.hr
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top