fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Strašna svjedočenja o ubistvima i torturama Azre Bašić

U nastavku suđenja Azri Bašić za ubistvo i zlostavljanje zarobljenih srpskih civila u Domu JNA u Derventi i na području sela Polje 1992. godine, svjedok Tužilaštva BiH Stanimir Pijetlović ispričao je da je vidio kada je optužena nožem zaklala zarobljenika Blagoja Đuraša.

Predvodila jezive zločine nad Srbima: Azra Bašić Foto: youtube.com/RTRS vijesti
Predvodila jezive zločine nad
Srbima: Azra Bašić
Foto: youtube.com/RTRS vijesti

On je posvjedočio da je Bašićeva u Domu vojske u Derventi naredila vojnicima HVO-a da kaišem vežu Đuraša, kojeg je više puta jahala i urezala mu krst na čelu.

„Blagoja je bio krvav i poderan. Pretučen je ležao na podu, a Azra je meni i Ljubinku Majstoroviću naredila da ga dignemo. Onda je došla i nožem mu presjekla žilu na vratu. Prije toga ga je udarala, provocirala i naređivala vojnicima da `vojvodu` tuku čime stignu“, rekao je Pijetlović.

On kaže da je po naredbi Bašićeve trebalo da bude strijeljan sa još četiri zarobljenika, ali da su, nakon što su pucali pored njih, vraćeni u salu „na narednu obradu“.

Pijetlović je posvjedočio da ih je Bašićeva tada udarala najviše nogama, na kojima je imala vojničke čizme, a posebno je zlostavljala Mileta Kuzmanovića za kojeg je govorila da je „četnički šef“ i urezala mu krst.

On je naveo da se zarobljenik Zdravko Vidović od strašne torture „izgubio“.

Svjedok Tužilaštva BiH Vujadin Đekić prepoznao je Bašićevu u sudu kao osobu koja je vršila strašna zlodjela nad srpskim zarobljenicima.

Đekić je ispričao da su ga sa komšijama iz naselja Čardak uoči Vaskrsa, 25. aprila 1992. godine, zarobili pripadnici Riječke brigade i odveli u selo Polje, gdje su ih maltretirali.

On je posvjedočio da je njemu izvjesni Talijan zario nož u ruku, dok je njegovom komšiji Iliji odsjekao dio uha, nakon čega su ih odveli kod brigadnog ljekara.

„Sutradan su nas odveli u Dom vojske u Derventu, gdje smo zatekli oko 50 zarobljenih ljudi. Tada je sa motkama, daskama i oružjem ušla grupa vojnika HVO-a i počela da udara sve redom. Psovali su nam četničku majku, vrijeđali nas, svašta nam govorili. Meni su razbijenom flašom parali leđa i stavljali so na ranu“, rekao je Đekić.

On je dodao da je među pripadnicima HVO-a bila i jedna mlađa žena u maskirnoj uniformi, koja je lijepo izgledala i prema kojoj su se svi vojnici odnosili sa poštovanjem.

Đekić je u sudnici pokazao na optuženu Azru Bašić i rekao da misli da je to ta žena.

On je naveo da je među zarobljenicima bio i Blagoja Đuraš, kojeg nije poznavao, a za kojeg su govorili da je „četnički vojvoda“.

„Blagoja je ležao na podu, a ja sam vidio da su dva vojnika i Azra kleknuli pored njega, dok je okolo njih stajalo još vojnika. Čini mi se da je ona imala manji nož u ruci, ali nisam siguran da ga je ona ubila. Znam samo da Blagoja više nije ustajao. Tada sam ga vidio posljednji put. Čuo sam da su nakon dugo vremena pronađeni njegovi posmrtni ostaci“, rekao je Đekić.

Svjedok se prisjetio da je Bašićeva, između ostalog, jednog zarobljenika vezala špagom i kao psa vukla po sali, ali da njega nije dotakla.

Treći svjedok Tužilaštva BiH Radoslav Stojaković rekao je da su odmah po zarobljavanju mještana Čardaka, pripadnici Riječke i Zagrebačke brigade snajperom ubili Boška Novića, koji je pokušao da pobjegne, dok su Miću Mekića ranili.

On kaže da su odmah po privođenju u Dom vojske u Derventi počela maltretiranja, psovke, vrijeđanja, te da su im vojnici koji su u tom momentu bili u sali naredili da puze po pijesku i staklu.

„Onda je došla druga grupa vojnika među kojima je bila niža, bucmastija žena muškarastog izgleda u uniformi. Imala je nož, a iz razgovora vojnika čuo sam da je to Azra. Prema nama se, kao i ostali, odnosila neprijateljski i sve je udarala. Tražili su vođu i izveli Blagoju Đuraša, kojeg su strašno tukli da bi nam pokazali kako ćemo svi proći“, ispričao je Stojaković.

On je naveo da su se na Đuraša okomili jer je pokušao da smiri haos koji je vladao u sali.

Svjedok je ispričao da su vojnici i Bašićeva tukli nogama, rukama, letvama i kundacima sve zarobljenike, koje su vezivali kaiševima oko vrata, vukli po sali i jahali.

„Blagoja je pao od udaraca, a ja sam ga sa još jednim čovjekom jedva podigao. Tada se jedan od ustaša zaletio i Blagoju skočio na prsa tako da smo sva trojica pala. Tada su nam naredili da ližemo njegovu krv, a onda i da je obrišemo pošto je bilo previše“, ispričao je Stojaković.

Svjedok se prisjetio da je u rukama Bašićeve vidio nož, te da je Blagoju urezan krst na leđima, ali da ne može da kaže da li je to ona uradila.

On je naveo da je Đuraš još bio živ i da je ostao ležati na podu kada su ostale zarobljenike odveli u podrum, te da je od 90 odsto zarobljenika kasnije čuo da je Azra zaklala Đuraša.

Azra Bašić je optužena da je kao pripadnik HVO-a od 26. aprila do početka maja 1992. godine u prostorijama Doma JNA u Derventi i na području sela Polje učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima.

Suđenje će biti nastavljeno 21. aprila.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Blagojević: Nijedan muškarac nije znao udariti kao Azra …

Prodić: Azra me štrikom kao cuku vodala po podu i udarala …

Svjedoci potvrdili da je Azra Bašić maltretirala …

Svjedoci potvrdili da je Blagoju Đuraša ubila Azra Bašić …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: