fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Страшна свједочења о убиствима и тортурама Азре Башић

У наставку суђења Азри Башић за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Станимир Пијетловић испричао је да је видио када је оптужена ножем заклала заробљеника Благоја Ђураша.

Предводила језиве злочине над Србима: Азра Башић Фото: yоутубе.цом/РТРС вијести
Предводила језиве злочине над
Србима: Азра Башић
Фото: yоутубе.цом/РТРС вијести

Он је посвједочио да је Башићева у Дому војске у Дервенти наредила војницима ХВО-а да каишем вежу Ђураша, којег је више пута јахала и урезала му крст на челу.

„Благоја је био крвав и подеран. Претучен је лежао на поду, а Азра је мени и Љубинку Мајсторовићу наредила да га дигнемо. Онда је дошла и ножем му пресјекла жилу на врату. Прије тога га је ударала, провоцирала и наређивала војницима да `војводу` туку чиме стигну“, рекао је Пијетловић.

Он каже да је по наредби Башићеве требало да буде стријељан са још четири заробљеника, али да су, након што су пуцали поред њих, враћени у салу „на наредну обраду“.

Пијетловић је посвједочио да их је Башићева тада ударала највише ногама, на којима је имала војничке чизме, а посебно је злостављала Милета Кузмановића за којег је говорила да је „четнички шеф“ и урезала му крст.

Он је навео да се заробљеник Здравко Видовић од страшне тортуре „изгубио“.

Свједок Тужилаштва БиХ Вујадин Ђекић препознао је Башићеву у суду као особу која је вршила страшна злодјела над српским заробљеницима.

Ђекић је испричао да су га са комшијама из насеља Чардак уочи Васкрса, 25. априла 1992. године, заробили припадници Ријечке бригаде и одвели у село Поље, гдје су их малтретирали.

Он је посвједочио да је њему извјесни Талијан зарио нож у руку, док је његовом комшији Илији одсјекао дио уха, након чега су их одвели код бригадног љекара.

„Сутрадан су нас одвели у Дом војске у Дервенту, гдје смо затекли око 50 заробљених људи. Тада је са моткама, даскама и оружјем ушла група војника ХВО-а и почела да удара све редом. Псовали су нам четничку мајку, вријеђали нас, свашта нам говорили. Мени су разбијеном флашом парали леђа и стављали со на рану“, рекао је Ђекић.

Он је додао да је међу припадницима ХВО-а била и једна млађа жена у маскирној униформи, која је лијепо изгледала и према којој су се сви војници односили са поштовањем.

Ђекић је у судници показао на оптужену Азру Башић и рекао да мисли да је то та жена.

Он је навео да је међу заробљеницима био и Благоја Ђураш, којег није познавао, а за којег су говорили да је „четнички војвода“.

„Благоја је лежао на поду, а ја сам видио да су два војника и Азра клекнули поред њега, док је около њих стајало још војника. Чини ми се да је она имала мањи нож у руци, али нисам сигуран да га је она убила. Знам само да Благоја више није устајао. Тада сам га видио посљедњи пут. Чуо сам да су након дуго времена пронађени његови посмртни остаци“, рекао је Ђекић.

Свједок се присјетио да је Башићева, између осталог, једног заробљеника везала шпагом и као пса вукла по сали, али да њега није дотакла.

Трећи свједок Тужилаштва БиХ Радослав Стојаковић рекао је да су одмах по заробљавању мјештана Чардака, припадници Ријечке и Загребачке бригаде снајпером убили Бошка Новића, који је покушао да побјегне, док су Мићу Мекића ранили.

Он каже да су одмах по привођењу у Дом војске у Дервенти почела малтретирања, псовке, вријеђања, те да су им војници који су у том моменту били у сали наредили да пузе по пијеску и стаклу.

„Онда је дошла друга група војника међу којима је била нижа, буцмастија жена мушкарастог изгледа у униформи. Имала је нож, а из разговора војника чуо сам да је то Азра. Према нама се, као и остали, односила непријатељски и све је ударала. Тражили су вођу и извели Благоју Ђураша, којег су страшно тукли да би нам показали како ћемо сви проћи“, испричао је Стојаковић.

Он је навео да су се на Ђураша окомили јер је покушао да смири хаос који је владао у сали.

Свједок је испричао да су војници и Башићева тукли ногама, рукама, летвама и кундацима све заробљенике, које су везивали каишевима око врата, вукли по сали и јахали.

„Благоја је пао од удараца, а ја сам га са још једним човјеком једва подигао. Тада се један од усташа залетио и Благоју скочио на прса тако да смо сва тројица пала. Тада су нам наредили да лижемо његову крв, а онда и да је обришемо пошто је било превише“, испричао је Стојаковић.

Свједок се присјетио да је у рукама Башићеве видио нож, те да је Благоју урезан крст на леђима, али да не може да каже да ли је то она урадила.

Он је навео да је Ђураш још био жив и да је остао лежати на поду када су остале заробљенике одвели у подрум, те да је од 90 одсто заробљеника касније чуо да је Азра заклала Ђураша.

Азра Башић је оптужена да је као припадник ХВО-а од 26. априла до почетка маја 1992. године у просторијама Дома ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље учествовала у убиству, мучењу и наношењу великих патњи и повреда српским заробљеницима.

Суђење ће бити настављено 21. априла.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Благојевић: Ниједан мушкарац није знао ударити као Азра …

Продић: Азра ме штриком као цуку водала по поду и ударала …

Свједоци потврдили да је Азра Башић малтретирала …

Свједоци потврдили да је Благоју Ђураша убила Азра Башић …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: