Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу. Ако Бог да, сабраћемо се 19. јуна 2021. код Шаранове јаме.

 

Страшна годишњица за Смедерево: Кад је погинуло пола града

Датум објаве: среда, 6 јуна, 2012
Објављено у Остала стратишта
Величина слова: A- A+

Smederevo-eksplozija.jpg

У Смедереву jе на данашњи дан, приjе 71. године, експлодирала мунициjа смjештена на отвореном у средњевековноj тврђави деспота Ђурђа Бранковића. У експлозиjи jе погинуло више од половине становника града.

Сваке године, 5. jуна у 14.14 локомотиве на смедеревскоj железничкоj станици завиjањем сирена подсjете становнике да jе тог дана 1941. у трену погинула половина грађана Смедерева и оних коjи су се затекли у том граду пазарног дана.

Експлодирала jе мунициjа лагерована на отвореном простору у смедеревскоj тврђави. Ниjе утврђен узрок експлозиjе, непознат jе броj погинулих. Наjвећи броj жртава сахрањен jе безимен у заjедничкоj гробници на самом улазу у гробље.

Писац књиге „Трагање за истином“ у вриjеме експлозиjе, радник Железничке радионице Смедерево и путник на задњоj платформи последњег вагона, Мирослав Станковић, израчунао jе да се тог дана на град сручило наjмање 4.000 тона камена из зидина тврђаве.

Постоjи свjедочење да jе камен величине воденичног точка пао у виноград удаљен више од три километра од тврђаве.

На мjесту експлозиjе настао jе кратер дубине девет и пречника 50 метара.

Прву процjену о погибиjи 4.000 људи дала jе њемачка команда у Бечу. После Другог свjетског рата броj жртава jе континуирано смањиван док ниjе преполовљена процjена њемачке команде.

На спомен костурници, подигнутоj 1942. уписано jе 485 имена. Нису уписана имена страдалих путника воза 4714. Зна се да су вагони, због пазарног дана и диjељења свjедочанстава ученицима гимназиjе, били препуни и да jе и на платформама сваког вагона стаjало по десетак путника.

Истог дана просветни радници из читавог среза примали су плате у Смедереву као и глумци Српског народног позоришта из Новог Сада jер jе у Смедереву било сjедиште Дунавске бановине.

У телеграму упућеном из Железничке станице Смедерево комесару Српске државне железнице 9. jуна 1941. стоjи да jе из рушевина извађено 16 вагона и две локомотиве, а да jе jош девет вагона под рушевина.

Према поменутом телеграму композициjа jе имала наjмање 25 вагона са више од 2.000 путника. Преживjело jе 20 путника.

Према „Извештаjу ликвидационе комисиjе изванредног комесариjата за обнову Смедерева“ од 2.393 приватних обjеката у грађевинском реону града, у експлозиjи jе неоштећено било 25 зграда.

Воз jе каснио у поласку да би композициjи била додата jош jедна локомотива.

Више аутора у новинским текстовима и књигама о том догађаjу експлозиjу су приписали диверзиjи комуниста, помињан jе и Мустафа Голубић као извршилац, али без навођења озбиљних доказа.

Извор: frontal

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top