Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Godišnjica stradanja Srba iz Grubišnog Polja

Grubišno Polje
Grubišno Polje

Ustaše su u noći između 26. i 27. aprila 1941. godine uhapsile 504 Srba iz Grubišnog Polja, od čega je njih 487 pobijeno u kompleksu ustaških logora Gospić – Jadovno – Pag u julu te godine, podsjećaju iz Udruženja „Jadovno“.

U predvečerje 26. aprila 1941. godine, pod izgovorom da Srbi kotara Grubišno Polje spremaju „đurđevdanski ustanak“, na inicijativu tamošnjeg župnika Petra Sivjanovića, iz Zagreba je u Grubišno Polje vozom stiglo oko 120 hrvatskih ustaša, na čelu sa šefom zagrebačke ustaške policije Ivicom Šarićem i Eugenom Kvaternikom.

U dogovoru sa tamošnjim ustaškim „logornikom“, advokatom Lujom Stahuljakom i „predstojnikom“ Zorislavom Mikićem, u noći između 26. i 27. aprila u svojim domovima pohapšena su 504 pravoslavna Srbina.

U stočnim vagonima 27. aprila prebačeni su u „Zagrebački zbor“, a nakon toga u logor „Danica“ kod Koprivnice, čiji su bili prvi zatvorenici.

Krajem juna 1941. godine, prevezeni su u Gospić u Lici, a odatle na ostrvo Pag, u logor Slana. Tokom jula njih 487 pobijeno je u kompleksu ustaških logora Gospić – Jadovno – Pag.

Na željezničkoj stanici u Grubišnom Polju porodice pobijenih postavljale su spomen-ploče, koje su uništene 1971. i 1991. godine i do danas nisu obnovljene.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Tihomir T. Prodanović: Sećanja na ustaški logor „Danicu“

NAUČNA AGRESIJA NA ISTINU

Ustaški teror ne sme u zaborav

Koliko mari Pupovac za 487 grubišnopoljskih Srba pobijenih na Jadovnu?

27.04.2013. Grubišno Polje: Foto-galerija-parastos i komemoracija

Grubišno polje – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: