Stradanje na Jadovnu moga oca Rajka L. Divca iz Prijepolja

Datum objave: ponedeljak, 5 decembra, 2011
Objavljeno u Moje Jadovno
Veličina slova: A- A+

Rajko Divac Moj otac Divac L. Rajko, radio je kao službenik i graničar u više gradova Kraljevine Jugoslavije. To su mesta: Prijepolje, Beograd, Sarajevo, Sesvete (Zagreb), Split i dr. Možda je radio i u Smederevskoj Palanki, ali on nije iz Smederevske Palanke kako stoji u podacima na vašem sajtu. Nema u opštini Smederevska Palanka selo Sopotnica već je Sopotnica u opštini Prijepolje, koja je udaljena oko 300 kilometara, i gde je rođen pok. Rajko L. Divac 1907. godine.

Rajko L. Divac je uhapšen u julu 1941. godine od strane ustaša i muslimanske milicije (kao ratne formacije muslimana) kada je NDH okupirala deo Srbije u kojem žive i muslimani čiji su ih „prvaci“ rado dočekali. Pok. Rajko je uhapšen u Sedobru, opština Prijepolje (to je selo tik uz manastir Mileševa). Tog dana su uhapšeni i Simo Perić iz Prijepolja, na mestu Perićevina (otac Boja Perića, književnika, autora romana „Sedam vojnika“, dipl. pravnika, nosioca spomenice 1941. god, sada živi u Beogradu) i Radenko Bojović iz Sedobra, u vreme hapšenja neoženjen.

Sprovedeni su iz zatvora u Prijepolju u Sarajevo, u Bogosloviju koja je tada upotrebljena kao sabirni  zatvor, tu su mučeni i potom sprovedeni u Gospić u Jadovno, sa njima najverovatnije i pok. Simo i pok. Radenko iako po mojem saznanju nisu u vašoj evidenciji. Sa njima je uhapšena i Safa Lotrić, kasnije udata Deletić, muslimanka, kasnije nosilac Spomenice 1941. godine, ali je puštena iz zatvora u Sarajevu „zato što je muslimanka“, po njenoj izjavi.

Uopšte, o teroru ustaške vlasti i muslimanske milicije u ovom delu Srbije uz navedene knjige „Svedočenje Mileševaca“ koje je izdao SUBNOR Prijepolja i više drugih knjiga, u knjizi Mirka Ćusovića, publiciste, člana izvršnog odbora ZAVNOS-a, nosioca spomenice 1941, dipl. pravnika, „Putovanje u slobodu“, dosta detaljno je opisao pozivanje od čelnika muslimana da NDH okupira ovaj deo Srbije, zatim okupacija i teror u tom periodu.

 

Milenko Divac, Prijepolje

 

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top