Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Stradanje na Jadovnu moga oca Rajka L. Divca iz Prijepolja

Datum objave: subota, 30 januara, 2021
Objavljeno u Moje Jadovno
Veličina slova: A- A+

Moj otac Divac L. Rajko, radio je kao službenik i graničar u više gradova Kraljevine Jugoslavije. To su mesta: Prijepolje, Beograd, Sarajevo, Sesvete (Zagreb), Split i dr.

Rajko Divac
Rajko L. Divac

Možda je radio i u Smederevskoj Palanki, ali on nije iz Smederevske Palanke kako stoji u podacima na vašem sajtu. Nema u opštini Smederevska Palanka selo Sopotnica već je Sopotnica u opštini Prijepolje, koja je udaljena oko 300 kilometara, i gde je rođen pok. Rajko L. Divac 1907. godine.

Rajko L. Divac je uhapšen u julu 1941. godine od strane ustaša i muslimanske milicije (kao ratne formacije muslimana) kada je NDH okupirala deo Srbije u kojem žive i muslimani čiji su ih „prvaci“ rado dočekali. Pok. Rajko je uhapšen u Sedobru, opština Prijepolje (to je selo tik uz manastir Mileševa). Tog dana su uhapšeni i Simo Perić iz Prijepolja, na mestu Perićevina (otac Boja Perića, književnika, autora romana „Sedam vojnika“, dipl. pravnika, nosioca spomenice 1941. god, sada živi u Beogradu) i Radenko Bojović iz Sedobra, u vreme hapšenja neoženjen.

Sprovedeni su iz zatvora u Prijepolju u Sarajevo, u Bogosloviju koja je tada upotrebljena kao sabirni  zatvor, tu su mučeni i potom sprovedeni u Gospić u Jadovno, sa njima najverovatnije i pok. Simo i pok. Radenko iako po mojem saznanju nisu u vašoj evidenciji. Sa njima je uhapšena i Safa Lotrić, kasnije udata Deletić, muslimanka, kasnije nosilac Spomenice 1941. godine, ali je puštena iz zatvora u Sarajevu „zato što je muslimanka“, po njenoj izjavi.

Uopšte, o teroru ustaške vlasti i muslimanske milicije u ovom delu Srbije uz navedene knjige „Svedočenje Mileševaca“ koje je izdao SUBNOR Prijepolja i više drugih knjiga, u knjizi Mirka Ćusovića, publiciste, člana izvršnog odbora ZAVNOS-a, nosioca spomenice 1941, dipl. pravnika, „Putovanje u slobodu“, dosta detaljno je opisao pozivanje od čelnika muslimana da NDH okupira ovaj deo Srbije, zatim okupacija i teror u tom periodu.

Milenko Divac, Prijepolje


DODATAK:

“Sa početkom Julskog ustanka, odnos ustaških vlasti prema Srbima se dodatno zaoštrio, što smo videli i na primeru Sjeničkog kotara. Oružničke patrole su u zajednici sa ustašama odlazile u unutrašnjost sva četiri kotara, gde su vršile premetačine i hapšenja u većem obimu. Bilo je i slučajeva silovanja žena i ubistava. Dana 16. jula 1941. godine, oružnici su uhvatili opštinskog delovođu Radenka Bojovića iz Sedobra, nedaleko od Manastira Mileševa, te Rajka Divca iz Sopotnice. Sa njima je zarobljen i bivši oficir crnogorske vojske rodom iz Polja Kolašinskih, Simo Terić. Sva trojica su potom sprovedeni u Sarajevo, a potom za Jadovno, gde su na surov način pogubljeni.”

Izvor: Milutin Živković: NDH U SRBIJI – Ustaški režim u Priboju, Prijepolju, Novoj Varoši i Sjenici (april–septembar 1941); str. 144; Izdavači: DRUŠTVO ISTORIČARA SRBIJE „STOJAN NOVAKOVIĆ“ i INSTITUT ZA SRPSKU KULTURU PRIŠTINA-LEPOSAVIĆ

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top