Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Страдања у Цазинској крајини и антифашистичка борба /1941-1945/

korice-knjige-stradanja-cazinska-krajina.jpgОва књига jе траjни споменик невиним жртвама усташко фашистичког терора у Цазинскоj краjини. После четрдесет година истраживања о страдању народа током Другог светског рата, у Цазинскоj краjини, а за 70-ту годишњицу тих ужасних збивања, обjављена jе друга књига борца НОР-а и носиоца „Партизанске споменице 1941. године,, Душана Д. Миљковића под насловом Страдања у Цазинскоj краjини и антифашистичка борба /1941-1945/. У књизи су кроз неколико целина дати прикази о страдању пре свега српског, али и осталих народа коjи нису прихватили усташку власт и злочине коjе су усташе примењивали посебно према србима православне вероисповести, Јевреjима и Ромима.

У првом делу су наведени подаци о успостави власти NDH у Великоj жупи Бихаћ, пре свега у насељима дела општине Бихаћ, дела општине Босанска Крупа, општина Цазин и Велика Кладуша и то само на простору северно од реке Уне и границе са Хрвтском. Описани су масовни злочини над народима, пре свега српским, по насељима и дати табеларни прегледи масовних страдања од стране усташа и других фашиста. На карти стратишта, приказана су места и време масовних злочина. У прегледу jе по општинама приказано деведесет и два насеља у коjима су почињени злочини од поjединачних убистава до масовних покоља, попут оних у Бихаћу, на Гаравицама  код Бихаћа, у Осоjе – вучиjе jаме  код Врсте, у Соколског дома у Босанскоj Крупи, у Црном jезеру на реци Уни, у Језерском, на Пољицу код Врнограча, у Великоj Кладуши православна црква,на Мехином Стању код Велике Кладуше, у Мациним Доловима на Гњилавцу, на Чонгуру код Цазина, у Цазину, у Ћоралићима, у Пишталинама, у Зборишту, и Стабанџи, у Дурчић гаjу у Перни, Буковици, Бугару, Подгомиле, Руjница, Дреновац, Глиница, Градина, Пољана, Шиљковача итд. У другом делу jе дат кратак приказ, у почетку спонтаног а касниjе све више организованог отпора усташким злочинаа и окупатору. Посебно jе обрађена Бихаћка операциjа из краjа 1942. године, као значаjна прекретница за народ на овом подручjу у току Другог светског рата. Аутор jе доста простора посветио улози Хуске Миљковића и његовоj милициjи у NOR-u и Цазинскоj краjини. Нису заборављена ни имена познатих бораца Муслимана (Бошњака) коjи су устали против усташког режима а посебно Нуриjи Поздерцу и команданта Осме краjишке бригаде Хамдиjа Омановића, али и многим другим антифашистима. Муслимани.

У трећем делу, Душан jе после 40 година истраживања, успео да утврди и запише преко 11659 имена цивилних жртава рата српске националности и 2865 имена палих бораца NOR-a, коjи су погинули у борби против усташке и фашистичке власти. Са подручjа Цазинске краjине страдали од 1941-1945. године. Током рата од 1992-1995. године и после, многи споменици и спомен обељежjа из NOR-а у Цазинскоj краjини су срушени. Али 14517 имена смртно страдалих жртава рата, са овог простора, не може се склонити из спискова записани на страницама ове књиге..

Књига jе до сада промовисана у Београду и углавном добро прихваћена од потомака из Цазинске краjине, без обзира, коjем народу припадаjу. Потомци ће у овоj књизи, моћи наћи име, место, време предака, али и податке о неким извршиоцима злочина над њиховим прецима и невиним становништвом. Ова књига сигурно има историjски значаj, jер jе траjно спречила заборав о страдању неколико генерациjа пре свега српског, jевреjског и ромског народа, али и Муслимана и Хрвата из Цазинске краjине. Многи ће први пут, сазнати и имена неколицине главних усташких наредбодаваца и извршиоца поменути масовних злочина над српским и другим народима за време владавине NDH.

 

Књига се може наручити поузећем од аутора Душана Д. Миљковић, E-mail [email protected] telekom.rs или на телефон +381(0)63 857 4434. Књига се може добити и преко Представништва РС у Београду  у Улици Деспота Стефана  бр. 4. Цjена књиге 10 евра уз могућност попуста од 20% за неаручених преко 10 комада.

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: