fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

STOTINE MILIONA ŠVAJCARSKIH FRANAKA U VATIKANU?

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/ustasha-pope-lg.jpg

Postoje dokazi da su vlasti ustaške NDH, na čijem čelu se nalazio fašista i saučesnik Hitlera Ante Pavelić, predali na čuvanje Vatikanu 350 miliona švajcarskih franaka u zlatu- navodi Glas Rusije. Ova „transakcija“ ustaškog glavešine i Vatikana dokumentovana je u spisu od 21. oktobra 1946. godine, koji je potpisao Amerikanac Emerson Biglou.

CIA postepeno skida pečate sa tajnih dokumenata. Činjenica da su Amerikanci odmah poslije Drugog svetskog rata postali zaštitnici bivših nacističkih zločinaca – prestaje da bude tajna.

U medijima se ponekad pojavljuju dokumenta koja mnoge iznenađuju. Na primjer, utvrđeno je da je lider hrvatskih fašista Ante Pavelić u toku rata uspio da preko Vatikana prokrijumčari na Zapad nekoliko tona zlata i dragocjenosti ukradenih od Jevreja i Srba.

Britanski komandosi su 1945. godine zaplijenili 150 miliona franaka hrvatskih fašista, dok su ovi pokušavali da ih prebace preko švajcarsko-austrijske granice.

Međutim, veći dio zlata otetog od jevrejskog stanovništva našao se u Vatikanu, odakle je tajno, dio po dio, slat u Španiju i Argentinu.

O ovome je 1998. godine pisao američki list „Ju-Es njuz end vorld ripot“ /U.S. News and World Report/.

Prema različitim ocjenama, ako je 1944. godine cijena za uncu zlatnih „zaliha“ ustaškog glavešine Pavelića iznosila 35 dolara, danas je to – 1.600 dolara.

Shodno tome, zlato koje su ustaše pokrale i oduzele od svojih žrtava danas vrijedi više od deset milijardi švajcarskih franaka. Amerikanci ne isključuju mogućnost da Vatikan čuva to zlato.

Ipak, malo ko bi pristao da prizna da je zarađivao novac na smrti nesrećnih Srba, Jevreja i Roma.

„Glas Rusije“ podsjeća da je Vatikan mnogo godina davao utočište hrvatskom diktatoru i fašiti Paveliću nakon bjekstva iz Zagreba.

Pavelić je 6. maja 1945. godine uspio da pređe sa porodicom u Austriju – u američku okupacionu zonu. Tamo je dobio lažne dokumente na ime peruanskog državljanina don Pedra Gonera.

fašista Pavelić je tako postao peruanski sveštenik, a uz podršku Amerikanaca prebačen je u Italiju. Od 1957. godine našao je utočište kod španskog fašiste Frančeska Franka.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

Pišem Vam ovo kao čovjek čovjeku…

Vatikan skriva srpsko zlato

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: