fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Стопама Арчибалда Рајса

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/rajs-film.jpg

Горан Вукчевић о свом доку-играном филму „Чуjте Срби“: Повод jесте била књига, али смо кренули, не у  кранизациjу те књиге, већ у склапање мозаика Раjсовог живота и у читаву генезу коjа jе довела до његовог разочарења

 ОД ДЕТИЊСТВА фасциниран човеком коjи jе желео да му срце остане у Србиjи, редитељ Горан Вукчевић приводи краjу реализациjу играно-документарног филма „Чуjте Срби“, о животу и раду шваjцарског форензичара и криминолога, осведоченог приjатеља Срба – Арчибалда Раjса

(Баден, 8. jул 1875 – Београд, 8. август 1929).

– Нисам смислио бољи наслов – „правда се“ Вукчевић.
-Повод jесте била књига „Чуjте Срби“, али смо кренули, не у екранизациjу те књиге, већ у склапање мозаика Раjсовог живота и у читаву генезу коjа jе довела до његовог разочарења. Раjса jе просто тешко обухватити, многе jе непознаница у његовом животу.

Филм jе сниман од
прошле jесени, у Нишу, Солуну, на Каjмакчалану, острву Видо, на Универзитету у Лозани, и у Београду – испред Раjсове куће и на гробљу у Топчидеру. Играни део ће нам, између осталог, дочарати и део његовог последњег интервjуа, коjи jе дао за „Политику“, када jе намеравао да оде миз Србиjе, али ниjе имао куд, jер jе покварио односе са своjима и више ниjе имао одступницу.

– Умро jе од срчаног удара у свађи са тим Капетановићем, коjи jе градио куће на Сењаку и чиjи су камиони тутњали и уносили му прашину у собу. Капетановић га jе опсовао, по неким сведочењима и ошамарио. Раjсу jе утом позлило и умро jе на прагу куће.

У документарном делу филма, открива нам аутор, чућемо троjицу саговорника из Лозане, коjи познаjу и изучаваjу Раjсов рад из периода пре доласка у Србиjу. Чућемо кратко сведочење Ђорђа Михаиловића, чувара српског воjничког гробља Зеjтинлик у Солуну, ту су и jедан грчки историчар коjи jе докторирао на тему Првог светског рата, као и неколико наших историчара и социолога. Наратор jе глумац Миљан Прљета, Раjса тумачи новосадски глумац Урош Здjелар, Предраг Смиљковић игра Николу Пашића, уз jош неколико епизодних глумаца.

Стопама Арчибалда Раjса | Stopama Arčibalda Rajsa

– Уз пригодну трибину о Арчибалду Раjсу, премиjера филма jе заказана у Новом Саду, 19. септембра, када jе, по неким претпоставкама, Раjс кренуо пут Србиjе. Планирамо приказивања у jош неким градовима, а затим и на РТС или РТВ.

ЕКСКЛУЗИВНЕ ФОТОГРАФИЈЕ

На Универзитету у Лозани Горан Вукчевић jе дошао до фотографиjа коjе jош нико ниjе обjавио:

Стопама Арчибалда Раjса | Stopama Arčibalda Rajsa

– Посебно сам поносан што смо довели Ерика Сапина. Он брине о Раjсовоj оставштини, о архиви од око 10.000 фотографиjа коjе су његово
дело, од коjих jе значаjан броj направљен на фронту, међу српском воjском и рањеницима. Добили смо ексклузивно право за коришћење неких од
тих фотографиjа у филму. Оне досад нигде нису приказиване.

Пише: Јована Милоjевић

 

Извор: Вечерње Новости

 

Везане виjести:

Николић: Арчибалд Раjс jе био jедан од нас

Арчибалд Раjс: Чуjте Срби

Сећања и завет доктора Раjса

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: