fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Štokinger: Obustavite fašističko okupljanje u Blajburgu

BEČ  – Šef Socijaldemokratske partije Austrije u Švehatu David Štokinger, ocenio je da se mora obustaviti fašističko obeležavanje u Blajburgu. Štokinger je, u saopštenju dostavljenom Tanjugu, istakao da podržava inicijativu poslanice SPO u austrijskom parlamentu Katarine Kuharovic s tim u vezi.

Spomenik u Blajburgu (Foto Vikipedija)
Spomenik u Blajburgu (Foto Vikipedija)

„Kao socijalista i Austrijanac za mene je nepodnošljivo da iz godine u godinu posmatram na austrijskoj teritoriji neofašističke ustaške krugove. Druga Republika je osnovana kao rezultat i pouka tamnog doba hitlerovog fašizma kao demokratska i nezavisna republika na antifašističkim osnovama. Tu tradiciju treba nastaviti i zabraniti svaka fašistička i nacistička delovanja”, zatražio je Štokinger.

On je ukazao da svake godine predstavnici retrogradnih snaga i udruženja veterana dolazi u Blajburg, koji se prisećaju svoje fašističke ustaške vlade i NDH, a sve pod velom navodnog sećanja na žrtve rata.

Štokinger je istakao da je dovoljno loše što u današnjoj Hrvatskoj ustaška tradicija postaje sve popularnija, i dodao da se ona zasigurno neće preneti u Austriju.

„To je otvoreni napad na sve Srbe u dijaspori, Srbiju, sve demokratski i antifašistiki opredeljene ljude u zajednici sa prostora bivše Jugoslavije, kao i posebno na sve Austrijance i suverenu demokratsku republiku”, poručio je on.

Štokinger je podsetio da je pod šahovnicom NDH, uz podršku Hitlera, više stotine hiljada Srba, Roma i Jevreja ubijeno u koncentracionom logoru Jasenovac, a hiljade je nasilno naterano na katoličanstvo.

Pozvao je i na proteste iduće godine.

„Inicijativa poslanice Kuharovic, sa upitom ministru unutrašnjih poslova, značajna je kako bi se pojasnila pravna situacija oko zakona o zabrani obeležja. Biće zanimljivo kako će se izjasniti druge stranke. Pored toga bi bilo potrebno da se iduće godine preduzme snažan znak protesta u Blajburgu”, poručio je on.

Poslanica SPO Kuharovic uputila je ministru unutrašnjih poslova upit povodom fašističkih simbola koji su nošeni na komemoraciji u Blajburgu, odnosno da li oni potpadaju pod zakon o zabrani simbola Trećeg rajha.

(Tanjug)

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Hrvatska ponovo zvanično slavi Blajburg | Jadovno 1941.

Blajburg: Spona između NDH i nove Hrvatske | Jadovno 1941.

Austrija u problemu zbog Blajburga | Jadovno 1941.

Panika u Austriji zbog komemoracije u Blajburgu | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: