Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Štokinger: Obustavite fašističko okupljanje u Blajburgu

Datum objave: utorak, 17 oktobra, 2017
Veličina slova: A- A+

BEČ  – Šef Socijaldemokratske partije Austrije u Švehatu David Štokinger, ocenio je da se mora obustaviti fašističko obeležavanje u Blajburgu. Štokinger je, u saopštenju dostavljenom Tanjugu, istakao da podržava inicijativu poslanice SPO u austrijskom parlamentu Katarine Kuharovic s tim u vezi.

Spomenik u Blajburgu (Foto Vikipedija)
Spomenik u Blajburgu (Foto Vikipedija)

„Kao socijalista i Austrijanac za mene je nepodnošljivo da iz godine u godinu posmatram na austrijskoj teritoriji neofašističke ustaške krugove. Druga Republika je osnovana kao rezultat i pouka tamnog doba hitlerovog fašizma kao demokratska i nezavisna republika na antifašističkim osnovama. Tu tradiciju treba nastaviti i zabraniti svaka fašistička i nacistička delovanja”, zatražio je Štokinger.

On je ukazao da svake godine predstavnici retrogradnih snaga i udruženja veterana dolazi u Blajburg, koji se prisećaju svoje fašističke ustaške vlade i NDH, a sve pod velom navodnog sećanja na žrtve rata.

Štokinger je istakao da je dovoljno loše što u današnjoj Hrvatskoj ustaška tradicija postaje sve popularnija, i dodao da se ona zasigurno neće preneti u Austriju.

„To je otvoreni napad na sve Srbe u dijaspori, Srbiju, sve demokratski i antifašistiki opredeljene ljude u zajednici sa prostora bivše Jugoslavije, kao i posebno na sve Austrijance i suverenu demokratsku republiku”, poručio je on.

Štokinger je podsetio da je pod šahovnicom NDH, uz podršku Hitlera, više stotine hiljada Srba, Roma i Jevreja ubijeno u koncentracionom logoru Jasenovac, a hiljade je nasilno naterano na katoličanstvo.

Pozvao je i na proteste iduće godine.

„Inicijativa poslanice Kuharovic, sa upitom ministru unutrašnjih poslova, značajna je kako bi se pojasnila pravna situacija oko zakona o zabrani obeležja. Biće zanimljivo kako će se izjasniti druge stranke. Pored toga bi bilo potrebno da se iduće godine preduzme snažan znak protesta u Blajburgu”, poručio je on.

Poslanica SPO Kuharovic uputila je ministru unutrašnjih poslova upit povodom fašističkih simbola koji su nošeni na komemoraciji u Blajburgu, odnosno da li oni potpadaju pod zakon o zabrani simbola Trećeg rajha.

(Tanjug)

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Hrvatska ponovo zvanično slavi Blajburg | Jadovno 1941.

Blajburg: Spona između NDH i nove Hrvatske | Jadovno 1941.

Austrija u problemu zbog Blajburga | Jadovno 1941.

Panika u Austriji zbog komemoracije u Blajburgu | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top