fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Stojan Protić 1921. godine: Vidovdanski ustav, ovakav kakav se predlaže, je grobar Srbije i srpstva

Stojan Protić je bio u pravu, baš kao što znamo da se njegovo „proročanstvo“ ostvarilo tačno u godinu, jer se Jugoslavija raspala 1941. godine, 20 godina nakon ovog razgovora, a potom nakon ponovljenog eksperimenta, još jednom definitivno 1991. godine.
Srpski političar i publicista, Stojan Protić /1857-1923/, jedan od osnivača Narodne radikalne stranke i prvi premijer Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Piše: Goran Petrović

Verovali ili ne, i ja sam jednom plakao. Ne kao dete, naravno, već kao odrastao čovek pre petnaestak godina. Zašto? Da li mi se nešto desilo? Nešto neprijatno i bolno? Da li mi je neko umro ili sam doživeo neki materijalni gubitak? Ne, ništa od toga.

Plakao sam čitajući jednu knjigu. Nešto ljubavno ili neku dramu? Ne, nije ni to u pitanju. Plakao sam, čitajući jednu knjigu sa istorijskom tematikom, odnosno jedan njen deo. Reč je o knjizi gospodina Milana St. Protića „Uspon i pad srpske ideje“, odnosno poglavlju naslovljenom sa „Jedan izvor“ u kome je objavljena zabeleška Petra Kunovčića, inspektora Ministarstva unutrašnjih poslova, naslovljena sa „Moj prvi i poslednji razgovor sa Stojanom Protićem, bivšim predsednikom Ministarskog saveta Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, vođen 16. marta 1921. godine.“

Do ovog dokumenta o razgovoru svog slavnog pretka sa pomenutim Kunovčićem, gospodin Protić je došao sasvim slučajno ljubaznošću jednog Beograđanina u čijem posedu se nalazila! Pošto je razgovor vođen neposredno pre donošenja „Vidovdanskog ustava“ on je bio glavna tema razgovora. Gospodin Protić je, naime, bio veliki protivnik ovog ustava kojim je Kraljevina SHS ustrojena kao unitarna parlamentarna monarhija, pa je ovom prilikom detaljno obrazložio razloge svog protivljenja. Ali, da ne dužim. Pokušaću da vam iz ovog izlaganja predočim najinteresantnije detalje.

„Vidovdanski ustav, ovakav kakav se predlaže, je grobar Srbije i srpstva“, rekao je Protić i nastavio: „Ja sam od ujedinjenja do danas u više navrata obišao celu zemlju, a naročito Sloveniju i Hrvatsku, gde sam razgovarao sa mnogim političarima i generalima.

Tako sam video i utvrdio šta oni žele i šta traže, ali i šta i kako rade i došao do zaključka da se o Sloveniji i Slovencima nema šta pričati, jer su oni iz računice prišli nama Srbima, da ih celog veka hranimo i izdržavamo. Oni će nam „isisati krv na pamuk“. Oni su negativna i destruktivna nacija kao i Hrvati, koji će prvom prilikom prodati neprijateljima našu i njihovu slobodu… koji će nam isisati krv preostalu od Slovenaca, oteti nam ono što nam ovi nisu oteli i potpuno nas fizički uništiti…

Ne treba zaboraviti da Hrvati sada traže samo tri županije – Zagrebačku, Varaždinsku i Bjelovarsku i zato treba iskoristiti ovu njihovu skromnu želju i to im odmah dati, jer će oni za 10 godina tražiti granice do Beograda i Zemuna… kada im damo to što je njihovo oni će nas brzo moliti da ih primimo u našu masnu i bogatu Srbiju, ali mi to ne smemo učiniti nikada na vjek i vjekova, jer to su majstori sa mora i sa suva, koji će nam krv isisati i uzeti sve položaje u državi, od ministarskih i generalski do pandurskih… ući će u privredni i državni aparat i nikad ih se nećete kurtalisati, a ovaj ustav će im sve to omogućiti… drugo, naš dinar je sada ravan švajcarskom franku, a mi ga uništavamo… od ujedinjenja do danas mi smo u zemlju uneli preko osam i po milijardi falsifikovanih austrijskih kruna, da bi ih naša braća menjala za dinar u razmeri od četiri krune za jedan dinar i to u trenutku kada se u Beču jedan dinar plaća 2.000 kruna… mi nemamo pameti, ali imamo dobru valutu i dobru vojsku…

Engleska je pameću i zdravom valutom – funtom – osvojila ceo svet, a mi svoju valutu uništavamo baš kao i vojsku, spajajući je s rđavim vojnicima propale austrijske vojske… treće, naš penzioni fond je najbolji, najsolidniji i najskuplji u Evropi, s obzirom na broj ulagača… u njemu ima 160 miliona zlatnih dinara, koji će nakon usvajanja ustava otići na neke prečanske sprdnje… (kao što je i slutio gospodin Protić, ovaj fond je potrošen na izgradnju drugog kraka železničkog koloseka Stara Pazova – Vinkovci!?)… četvrto, nejdelikatnije i najteže, a to je takozvano invalidsko pitanje, koje nam nameće Evropa, a naročito Engleska, po kojem ćemo (kada stvorimo unitarnu državu) morati da hranimo i izdržavamo one koji su silovali naše sestre i žene, ubili nam oca ili brata, pljačkali našu zemlju, a nas oterali iz otadžbine (Hrvate, Slovence i sve one koji su bili vojnici Austro-Ugarske monarhije u ratu protiv Srbije)… peto, pustili smo Katoličku crkvu bez borbe u našu Srbiju, u koju nije mogla ni sa borbom, ni bez borbe da uđe od Nemanjića do 1918. godine… da ironija bude veća po nas Srbijance, naše opštine se utrkuju koja će pre dati besplatno zemljište KC za podizanje katedrala čak i tamo gde katolika uopšte nema, kao recimo u Prištini… i što je još žalosnije po nas Srbe je što se bedni Prištinci zajedno sa sveštenstvom nisu postarali da u prestonici kralja Milutina podignu bar jednu pravoslavnu crkvu… šesto, ulazak KC u Srbiju, teško je podelio PC i visoko sveštenstvo na nekoliko frakcija i uzdrmao njene temelje… i na kraju sedmo, na mesta koja su zauzimali srpski heroji, koji su stvarali ovu državu koja počiva na njihovim kostima, doći će crno-žuti i oni će nam komandovati i vladati…

Sve će se to desiti onog momenta, kada kralj Aleksandar Karađorđević potpiše Vidovdanski ustav… onog momenta kada se na njega zakune, on će odrubiti glavu Srbiji i srpstvu za sva vremena… jer umesto da oni nama plaćaju ratnu štetu, mi će mo njima davati lavovski deo štete koju ćemo dobiti od Nemaca, zadržavajući pri tom kao slepci jedan mali deo, deo ratne štete koju smo svojom krvlju stekli upravo mi, čija je zemlja opustošena i razorena za tri godine okupacije… posledice donošenja Vidovdanskog ustava vi koji ostanete osetićete posle 20 godina, a tada ćete već biti goli i bosi, gladni i žedni, bićete nesretnici koji su izgubili svoju državu i slobodu krvlju izvojevanu i postaćete tuđe roblje, kao i oni sa kojima ste se ujedinili… poslušajte me dok još ima vremena… nama Jugoslavija ne treba i zato vi koji ste stvorili ovu zemlju, morate da sprečite, ako treba i nasilno, donošenje ovog ustava!

U protivnom, dajem vam najviše 20 godina do potpune propasti.“

Sada svi znamo da je Stojan Protić bio u pravu, baš kao što znamo da se njegovo „proročanstvo“ ostvarilo tačno u godinu, jer se Jugoslavija raspala 1941. godine, 20 godina nakon ovog razgovora, a potom nakon ponovljenog eksperimenta, još jednom definitivno 1991. godine.

A, šta je mudri gospodin Protić u Ustavu koji je sam napisao nudio kao alternativu Vidovdanskom ustavu i unitarnom ustrojstvu kraljevine i zašto su mi kada sam to pročitao još jače grunule suze na oči, pročitaćete u sledećoj kolumni!

Izvor: NEZAVISNE NOVINE

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: