Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Stejt Department: U Hrvatskoj nasilje prema etničkim manjinama

Nasilje prema etničkim manjinama, ženama i LGBT zajednici, socijalna diskriminacija i korupcija u vlasti bili su najveći problem u poštivanju ljudskih prava u Hrvatskoj, navodi američki Stejt Department u svom izvještaju o ljudskim pravima za 2015.

Stejt department Foto: AP
Stejt department Foto: AP

Ostali problemi su sporost pravosuđa, neriješeno pitanje restitucije imovine, antisemitizam i iskazivanje profašističkih osjećaja, krijumčarenje ljudima i pretrpanost zatvora.

Vlada je u 2015. preduzela značajne korake na progonu i kažnjavanju pojedinaca koji krše ljudska prava, navodi Stejt Department. Za vladu je prioritet rješavanje pitanja nestalih osoba iz rata kojih ima još 1573. Vlada Hrvatske nije uspjela provesti restituciju imovine oduzete tokom Drugog svjetskog rata i periodu komunističke vlasti. To se odnosi i na imovinu Srpske Pravoslavne Crkve i Zajednice Jevrejskih opština u Hrvatskoj.

Navode se i slučajevi diskriminacije prema etničkim Srbima i Romima. Ističe se slučaj s uvođenjem ćirilice u Vukovaru, što je izazvalo proteste, kaže Stejt Department, ali je vlada čvrsto branila postavljanje ćiriličnih natpisa kako je predviđeno zakonom.

Problem je i dalje diskriminacija i socijalno isključivanje Roma. Radi se o raširenoj praksi na području državljanstva i druge dokumentacije, obrazovanja, stanovanja i zapošljavanja.

Sloboda vjeroispovijesti i sloboda kretanja poštuju se, navodi Stejt Department. Tokom izbjegličke krize vlada je migrante i tražioce azila tretirala humano. Iako je vlada provodila zakon o sprečavanju korupcije u vlasti, taj problem u zemlji i dalje postoji, navodi State Department.

Vlada poštuje nezavisnost pravosuđa, ali ono pati od nagomilanih zaostalih slučajeva. Stejt Department prenosi podatak Ministarstva pravosuđa da je takvih slučajeva do 30. juna 2015. bilo 559.349, što je ipak 16 posto manje nego godinu prije.

Brojne domaće i međunarodne grupe za ljudska prava djeluju slobodno i vlada im nije postavljala prepreke u objavljivanju njihovih izvještaja o kršenju ljudskih prava. Vladini funkcioneri redovno su se sastajali s predstavnicima nevladinih organizacija i sarađivali s njima.

Vlada poštuje zabranu diskriminacije zasnovane na rasi, polu, vjeri, političkoj opciji, nacionalnom ili društvenom porijeklu, seksualnoj ili rodnoj orijentaciji, dobi, socijalnom statusu i oboljelima od nezaraznih bolesti.

Problem je, izvještava Stejt Department, nasilje u porodici. Policija redovno odgovara na prijave o porodičnom nasilju, ali je vladina podrška sigurnim kućama i žrtvama obiteljskog nasilja ograničena.

Stejt Department piše da vlada poštuje zabranu diskriminacije prema osobama s invaliditetom, iako ne uvijek , i dodaje se da za takve osobe nedostaje infrastrukture i podsticanje na zapošljavanje.

Zakon zabranjuje diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Policija je odgovarala na prijave o nasilju protiv LGBT zajednice, ali se kao problem navodi nejasnost krivičnog zakona prema nasilnicima. Tretman prema zatvorenicima bio je uglavnom human, ali je u nekim zatvorima i dalje problem pretrpanost. Stejt Department ističe da je u 2015. zabilježen napredak u tom segmentu u odnosu na prethodnu godinu.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: