fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Stazama revolucije“: Kozara ne smije biti zaboravljena

Ne smiju biti zaboravljena stradanja na Kozari u Drugom svjetskom ratu da se u budućnosti ne bi ponovila, poručio je danas načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu opštine Gradiška Radomir Pjanić.

"Stazama revolucije": Kozara ne smije biti zaboravljena Foto: SRNA
„Stazama revolucije“: Kozara ne smije
biti zaboravljena Foto: SRNA

On je u Gornjim Podgradcima kod Gradiške na manifestaciji „Stazama revolucije“, kojom se obilježava početak Kozaračke ofanzive, naveo da je ova opština podržala održavanje ovog skupa.

„Manifestacija se održava na jedinstvenom mjestu, u zaseoku Jokino Brdo kod spomenika `Ranjena ptica`, posvećenog djeci Kozare koja su tokom Drugog svjetskog rata odvedena u logore“, naveo je Pjanić.

Predsjednik Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Dobrila Kukolj, koja je kao desetogodišnja djevojčica odvedena u logor Jasenovac, prisjetila se bolnih uspomena kada su, kako kaže, bili žedni i gladni i bez odjeće.

„Jeli smo travu, a ponekad smo dobijali kukuruzno brašno zamiješano u hladnoj vodi. Djeca su često bila bolesna, a one koji nisu preživjeli bacali su u rijeku Savu“, rekla je Kukoljeva.

Bivši logoraš Vasilije Karan, prisjećajući se ratnih strahota koje je preživio, rekao je da kada vidi „Ranjenu pticu“ čuje jauke Kozarčana, ali i pjesmu.

„To je bio pakao koji nikada nijedan pisac nije mogao opisati“, istakao je Karan, koji je novinar i književnik, a o stradalnicima sa Kozare napisao je 38 knjiga.

Predavanje o značaju i simbolici spomenika „Ranjena ptica“ održao je kustos Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujičić, koji je naveo da je u jasenovačke logore smrti iz šest potkozarskih opština odvedeno više od 11.000 djece, od kojih iz Gradiške 4.700.

Vujičić je rekao da je spomenik „Ranjena ptica“ sagrađen nakon priče „Arena traži najmilije“, koja je pokrenuta u časopisu „Arena“ 1963. godine, čiji je cilj bio da se pronađu djeca koja su odvedena od svojih roditelja i nisu znala svoje porijeklo.

On je naveo da se, zahvaljujući ovoj akciji, u Potkozarje vratilo više od 190 djece.

Spomenik posvećen onima koji se nisu vratili sagrađen je 1983. godine i djelo je slovenačkog skulptora Tone Svetine.

U programu manifestacije „Stazama revolucije“, koji su realizovali Kulturni centar i Zavičajni muzej Gradiška, učestvovali su i učenici Osnovne škole „Mladen Stojanović“ iz Gornjih Podgradaca.

Cvijeće i vijence na spomenik „Ranjena ptica“ položili su predstavnici SUBNOR-a Gradiška, Gornjih Podgradaca i Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata.

Manifestaciji kod spomenika u Gornjim Podrgadcima, koju su organizovali opština i SUBNOR Gradiška, prisustvovali su i sekretar Skupštine opštine Gradiška Nemanja Panić, savjetnik načelnika opštine Gradiška Nikola Kragulj i brojni građani.

Izvor:SRNA

Vezane vijesti:

Zašto i od koga su djeca sa Kozare dovedena u poziciju da ih …

Kozara i Ravna gora | Jadovno 1941.

Nož za klanje srpske djece sa Kozare | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: