Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Старо сајмиште: Меморијал бола у надлежности Републике

Нови пропис о меморијалном комплексу на Старом сајмишту ускоро на јавној расправи. Брига о овом стратишту биће пребачено са градског на републички ниво

Старо сајмиште у Београду
Старо сајмиште у Београду

Питање меморијалног комплекса на Старом сајмишту, у коме је током Другог светског рата страдало око 11.000 Срба, скоро 7.000 Јевреја и неколико стотина Рома, пребачено је са градског на републички ниво.

Текстом нацрта закона о Сајмишту и Меморијалним комплексом установе бавиће се убудуће републичка комисија, која ће бити формирана у наредне две недеље. После тога знаће се и које министарство ће званично бити предлагач овог “лекс специјалиса”.

Текст закона завршен је почетком лета и очекује се да он до краја јесени оде на јавну расправу. Како је за “Новости” потврдио епископ славонски Јован Ћулибрк, председник актуелне Комисије за Сајмиште, која се до сада бавила овим питањем, њен следећи састанак заказан је за 23. септембар:

– Сајмиште је од почетка третирано као градски проблем, мада је оно много више од тога, што се види и из текста нацрта закона. Како се посао око доношења закона примакао крају, логично је да он пређе на републички ниво.

Према закону, на Сајмишту неће постојати три музеја, као што се спекулисало, већ једна кровна институција. Под њом ће бити музеји Холокауста и ромског страдања, који ће имати аутономију – посебне директоре и подрачун, као и своје програме, али неће бити засебна правна лица. На прошлонедељној седници Комисије за Старо сајмиште формирано је и Међународно саветодавно тело, које ће помоћи у осмишљавању будућег изгледа Меморијалног комплекса. На челу је Ефраим Зуроф, директор центра “Симон Визентал”.

– Улога овог тела је да помогне да наш будући меморијал буде део светске мреже меморијала, као и да буде у складу са међународним стандардима – каже епископ Јован.

ЗЕМЉИШТЕ

У предходне три године Град Београд иселио је Централну кулу на Сајмишту, пописао легалне и нелегалне кориснике у другим павиљонима, расписао конкурс за идејни пројекат за Централну кулу… Када “лекс специјалис” ступи на снагу, почеће и експропријација земљишта за меморијални комплекс.

Аутор: В. Ц. С.

Везане вијести:

О изгледу Старог сајмишта и Међународно саветодавно тело

Логор Старо сајмиште | Јадовно 1941.

Логор Старо Сајмиште чека да буде достојно обележен …

Старо сајмиште: Један музеј за све жртве | Јадовно 1941.

Драган Поповић: Старо сајмиште је симбол свеопштег страдања …

Харис Дајч за NEWSWEEK: Старо Сајмиште у троуглу заборава …

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: