Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Stari vlasnici traže imanje Peka Dapčevića

Datum objave: četvrtak, 8 septembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Kakva je sudbina dedinjskih rezidencija u koje su se posle rata uselili Titovi generali. General Žeželj preprodao imovinu Jančića

Zemlju na kojoj je izgrađena kuća Dapčević nazad traži porodica Petrović
Zemlju na kojoj je izgrađena kuća Dapčević
nazad traži porodica Petrović

Pekove su divizije zauzele Terazije, a njegovi naslednici Dedinje. Iza ove šale stoji tužna istina da većina dedinjskih vila u koje su se posle rata uselili Titovi generali i dalje čeka odluke Agencije za restituciju – da li će biti vraćene starim vlasnicima.

Među njima je i Mladen Petrović, naslednik placa u Tolstojevoj 38, na kom danas živi udovica generala Peka Dapčevića, glumica u penziji Milena Vrsjakov Dapčević. Peko je, kao španski borac, komandant Druge proleterske divizije, Prve armijske grupe, koja je oslobodila Beograd, kao i Prve armije, koja je ratovala na Sremskom frontu, dobio ovu parcelu od države.

– Postojale su dve velike parcele, koje su posle rasparcelisane na desetak manjih, a pripadale su mom pradedi Milutinu Stanojeviću, jednom od osnivača “Zaječarske pivare” i Trgovačkog fonda i počasnom japanskom konzulu – priča Petrović.

Sedamdesetih godina prošlog veka država im je oduzela parcelu, navodno za potrebe rezidencijalne gradnje. Umesto rezidencija, sazidane su kuće za generale, a na njihovom placu nikla je kuća Dapčevića, koju su naslednici otkupili i tako besplatno došli do 17 ari placa. Tačnije, kako kaže Petrović, uknjiženi su na osam, ali koriste svih 17. Oko ove parcele 12 godina se vodi sudski spor, a naslednici su ga tražili i u restituciji.

Nekretnine su tražili i potomci porodice Jančić, u čiju vilu u Krupanjskoj 22 se odmah posle rata uselio general Milan Žeželj. Bio je komandant Gardijske brigade i lični Titov pratilac.

– Moj deda Čeda Jančić bio je suvlasnik građevinskog preduzeća “Delo” i fabrike vagona u Smederevu “Jasenica”, i glavni akcionar smederevske banke. Porodica je živela u Kneza Miloša 77 (pre rata 55), a leti su se selili u vilu u Krupanjskoj. Ona je građena za najmlađu kćerku Ljiljanu, obolelu od tuberkuloze, po kojoj je i dobila ime “Vila Ljiljana” – kaže naslednik Dragomir Rakić. – U Krupanjskoj je, sa bakom, majkom i tetkama, neko vreme živeo 31 Rus, a onda su ih partizani izbacili bez ičega. U kuću se uselio general Žeželj. U podrumu je bilo zakopano zlato, koje su verovatno našli, a na krovu akcije Francuskih železnica, koje su propale. Žeželj je otkupio vilu u vreme hiperinflacije za ondašnjih 72 miliona dinara, što je bilo nešto manje od jedne marke.

U vilu u Krupanjskoj ulici uselio se general Žeželj a natrag je traži Dragomir Rakić
U vilu u Krupanjskoj ulici uselio se general Žeželj a natrag je traži Dragomir Rakić

Pošto je dobio informacije da porodica Žeželj nikad nije izvršila konverziju zemljišta, on je pokrenuo spor i stavio zabranu prodaje kuće. U međuvremenu je tražio i restituciju.

Zanimljiva je i vila porodice Đorđa Roša, vojnog pilota i solunca, pionira civilnog i sportskog vazduhoplovstva, suvlasnika trgovinske firme koja je naoružavala nemačkom opremom Kraljevsku vojsku. Na njihovom imanju u Lackovićevoj 8 i 8a, neko vreme je živeo Koča Popović, zatim Milovan Đilas, pa Titov sin Žarko, i njegov sin Joška. Vilu je nazad tražila Rošova kćerka Jelena, ali je postupak još u toku.

Interesantna je i vila u Rodoljuba Čolakovića 1, nekadašnja zadužbina Katice i Dragutina Đukanovića, koji su sazidali Dom za nezbrinutu decu u Zvečanskoj. U nju se uselio general Pavle Jakšić, načelnik štaba Četvrte jugoslovenske armije, poratni komandant artiljerije i Beogradske vojne oblasti…

Po rečima Mileta Antića iz Mreže za restituciju, Jakšići su kao vlasnici stana, koji su otkupili, postali vlasnici i 32 ara zemljišta, koje su basnoslovno prodali.

NIKO SE NE INTERESUJE ZA KOČIN IMETAK

Možda najbogatiji partizan bio je general Koča Popović, nadrealista i filozof, španski borac i čuveni komandant Prve proleterske brigade i Druge armije, oslobodilac Zagreba, načelnik Generalštaba, diplomata… Bio je iz bogate porodice industrijalaca, koja je imala, između ostalog, nekretnine u Kneza Miloša i Karađorđevoj. U Agenciji za restituciju nema podataka ni da je Popovićima išta oduzeto, ni da je traženo u restituciji.

Autor: V. Crnjanski Spasojević

 

Izvor: NOVOSTI

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top