Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Stanovnici Srba traže zaštitu državnog vrha Hrvatske

Stanovnici Srba, malog ličkog mjesta, u kojem se svake godine obilježava 27. juli, Dan ustanka u Hrvatskoj, uputili su otvoreno pismo hrvatskom državnom vrhu u kojem, kako navode, Srbi i Hrvati antifašisti, traže zaštitu državnih institucija i podršku sjećanju na otpor upravo profašističkom i pronacističkom ustaškom režimu.

Srb, Hrvatska (Foto:Ankica Berbir Mladinović/RFE)
Srb, Hrvatska (Foto:Ankica Berbir Mladinović/RFE)

U pismu predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, premijeru tehničke vlade Tihomiru Oreškoviću, ministrima policije i kulture Vlahu Orepiću i Zlatku Hasanbegoviću, upozorili su da su izloženi konstantnim pritiscima, zastrašivanjima i provociranjima koja, kakko kažu, prolaze neometano i nekažnjeno od nadležnih institucija.

“Srpski narod u Srbu kao i sve druge mještane pokušavaju da disciplinuju u utjeraju u četiri gola zida naših praznih kuća. Neodgovorni pojedinci, osokoljeni medijskim linčevima, političkom bahatošću, neskrivenim obožavanjem ustaških ideja, ukidanjem slobode govora i riječi, bez ikakvih posljedica nas provociraju i vrijeđaju. Naša teška svakodnevnica i neimaština dodatno je otežana strahom i dozvoljenim zlostajanjem”, navodi se, između ostalog, u pismu hrvatskom državnom vrhu.

Podsjetili su da se posljednja u nizu uvreda i skrnavljenja desila upravo ovih dana dolaskom predstavnika Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP).

Autohtona hrvatska stranka prava - A-HSP (Foto: hrvatskipravasi.hr)
Autohtona hrvatska stranka prava – A-HSP (Foto: hrvatskipravasi.hr)

Navodi se da se jedna od mnogobrojnih stranki prava u zemlji bez prava “utaborila” sa šatorom na platou samog Spomenika ustanku u Srbu.

Time, kako se navodi, oni su namjerno uzurpirali spomeničko mjesto i onemogućili obilježavanje jubilarne 75. godišnjice ustanka naroda Hrvatske.

“Tvrde pravaši da smo mi, Srbi i antifašisti, zapravo četnici te da je ustanak protiv zločina Maksa Luburića i njegovih jedinica u Donjoj Suvaji ili zločina u Bubnju bio četnički te da smo se borili protiv hrvatske države. I danas i sutra i uvijek reći ćemo da smo se mi, Srbi i svi drugi učesnici Narodnooslobodilačkog pokreta, borili protiv režima Nezavisne Države Hrvatske”, navodi se u pismu stanovnika Srba.

Željeli su, kažu, “zemlju za sve ljude i društvo pravednije od onog koje smo imali u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca”, kao i da će ponos da su tu borbu dobili prenositi svojoj djeci.

Zato je, poručili su, oživljavanje aveti ustaštva za njih bolno i zastrašujuće.

“Još strašnije je saznanje da smo u tome vrlo često usamljeni i zapravo nezaštićeni, kako od države i njenih institucija, tako i od medija i svih drugih dijelova hrvatskog društva. Kažu, a i piše u Ustavu, da smo ravnopravni i jednaki svima drugima u našoj domovini, ali istina je da nikakvih službenih reakcija i mjera nije bilo i da su naša očekivanja iznevjerena”, naveli su i dodali:

“Ne vide nas ovdje na periferiji niti vide našu borbu da preživimo. Ne vide ni naša groblja i oštećene spomenike. Ne vide ni našu djecu koja odlazeći dalje na školovanje mijenjaju svoj govor i kriju svoju narodnost. Ne vide ih ni kada ih ne štite njihovi učitelji i profesori od vršnjaka”.

Ističu da kraj obnovljenog Spomenika ustanku naroda Hrvatske ne smije biti mjesta mržnji i nasilju.

“Mi, Srbi iz Hrvatske i hrvatski antifašisti, na tom mjestu odajemo počast palima za život i slobodu, najboljima među nama. Činimo to sa našim prijateljima antifašistima iz Bosne i Hercegovine i Srbije”, naveli su i poručili da nakon, kako kažu, godina i godina javašluka i govora mržnje traže svoj mir i pozivju sve institucije i istaknute članove društva da ih zaštite i podrže u sjećanju na otpor upravo profašističkom i pronacističkom ustaškom režimu.

Nije daleko trenutak, kažu, kada će isti ti pojedinci zakucati na druga vrata… ako već nije i počeo.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

„Uprkos desničarima, antifašisti u Srbu na ‘Dan ustanka’”

Hrvatska: Uz dozvolu policije, članovi proustaške stranke okupirale antifašistički spomenik u Srbu

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: