Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Stamatović: „Zid plača“ za srpske žrtve u 20. vijeku da se izgradi na Zlatiboru

Tog davnog 22. aprila, od 600 logoraša koji su učestvovali u bjekstvu, preživjelo je svega njih stotinjak

Milan Stamatović
Milan Stamatović

Ne dovodeći u pitanje najavljenu izgradnju memorijalnog centra Donja Gradina u Republici Srpskoj, u znak sećanja na žrtve ustaškog logora smrti u Jasenovcu, Zdrava Srbija apeluje da je neophodno realizovati svedržavni projekat izgradnje nacionalnog Memorijalnog centra svih srpskih žrtava genocida u 20. vijeku.

Kao i potrebu da se u Beogradu, na Starom sajmištu, obilježi stradanje Jevreja, Srba i Roma, pobijenih za vrijeme njemačke okupacije„, izjavio je Milan Stamatović, predsjednik ZS, povodom 74. godišnjice pokušaja proboja ustaškog logora Jasenovac.

Tog davnog 22. aprila, od 600 logoraša koji su učestvovali u bjekstvu, preživjelo je svega njih stotinjak.

Moramo da ispunimo svoju dužnost i obavezu prema precima i potomcima, i jednom za svagda da se suočimo sa bolnom istinom i činjenicom da su, tokom prošlog stoljeća, od Balkanskih i Velikog rata, preko Drugog svjetskog i ratova tokom devedesetih godina, za ovu zemlju i očuvanje srpskog nacionalnog bića položili živote milioni pripadnika srpskog naroda“, kaže Stamatović.

On ističe da nam je moralna obaveza da na jednom mjestu, poput jevrejskog “Zida plača“, urežemo imena svih tih heroja, žrtava i mučenika, i konačno izgradimo jedinstveni memorijalni kompleks, kako bismo se na simboličan način odužili svim srpskim stradalnicima.

“ Taj centar trebalo da se izgradi na prostoru gde se dodiruju Srbija i prekodrinske srpske zemlje i opština Čajetina je spremna da ustupi lokaciju za izgradnju tog memorijala“, zaključio je Stamatović.

Izvor: IN4S

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: