Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Stamatović: Spomenik komitima je vrhunska parodija prešla u tragikomediju

Da se radi o istorijskoj antitezi i falsifikatu dovoljno govori činjenica da se niti komiti za vrijeme austrougarske okupacije, ali ni zelenaški komiti, nijesu borili za nezavisnu crnogorsku državu niti su bili nacionalni Crnogorci, nego Srbi.

Aleksandar Stamatović

Spomenik crnogorskim komitima, koji su se protivili odlukama donesenim na Podgoričkoj skupštini, biće otkriven u Nikšiću, 26. decembra.

Na samom spomeniku će pisati „U slavu crnogorskih komita koji su se borili za pravo, čast i slobodu Crne Gore, 1916–1929“.

Slobodan Bato Mirjačić, predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšića, iz čije je organizacije prošle godine i potekla zvanična inicijativa za podizanje ovog spomen-obilježja, smatra da će se na ovaj način odužiti crnogorskim komitima i zelenašima.

Ipak, činjenica da Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata i antifašista (UBNOR) podiže spomenik crnogorskim komitima i zelenašima za mnoge u zemlji je krajnje začuđujuća, imajući u vidu da su se upravo komunističke vlasti u toku i nakon Drugog svjetskog rata surovo obračunavale sa zelenašima, likvidirajući gotovo sve njihove vođe.

Utoliko je izrazitiji paradoks da zemlja koja podiže spomenik Josipu Brozu istovremeno slavi zelenaše i podiže im spomenik, što svjedoči o totalnoj ideološkoj konfuziji vlasti u Crnoj Gori.

Istoričar prof. dr Aleksandar Stamatović smatra da je UBNOR, kao inicijator za podizanje spomenika komitima „suštinski samo izvođač radova režima“, podsjećajući da su „upravo partizani i posleratni komunistički režim pobili veliki dio zelenaša i zelenaških komita“.

„Nabrojaću samo neke: Radojicu Raičevića kao četničkog vojvodu partizani ubijaju marta 1942. godine kod Nikšića, Boška Vukovića ubijaju takođe u martu 1942. mučki iz zasjede, sveštenika Pavića Kekovića ubijaju u junu 1942, majora crnogorske vojske Jovana Belovog Vujovića ubijaju 1943. godine, pošto su ga prethodno zarobili u okolini Cetinja. Vođu zelenaškog pokreta i predsjednika crnogorske emigrantske vlade Jovana Plamenca partizani ubijaju u okolini Cetinja 1944. godine, pošto su ga takođe prethodno zarobili. Jednog od ideologa zelenaškog pokreta i komitu doktora Novicu Radovića ubijaju posleratne komunističke vlasti na Cetinju nakon suđenja 1945. godine. Kao odmetnike komunistička politička policija OZNA 1947. godine ubija vođu zelenaškog pokreta Krsta Zrnovog Popovića, poručnika crnogorske vojske i jednog od zelenaških komandanata Dušana Vukovića, zatim sveštenika Miloša Turčinovića itd, itd…“, navodi Stamatović za Sputnjik.

Sve pomenuto, prema njegovoj ocjeni, navodi na zaključak da se radi o „vrhunskoj parodiji koja čak prerasta u neku vrstu tragikomedije“, jer je očigledno da „UNBOR nema nikakve političke, ideološke, istorijske ili druge veze sa komitskim pokretima u Crnoj Gori“.

Ipak, odgovor na pitanje zašto se komitski pokret danas politički zloupotrebljava u Crnoj Gori, dok režim tendenciozno prikazuje zelenaše kao mitske ličnosti koje su se tobože borile za „nezavisnu Crnu Goru“, po mišljenju ovog istoričara, nalazi se u želji vlasti da se proslava jubileja jednog vijeka od Podgoričke skupštine prikaže kroz istorijsku antitezu u cilju denacionalizacije srpskog naroda u Crnoj Gori.

„Da se radi o istorijskoj antitezi i falsifikatu dovoljno govori činjenica da se niti komiti za vrijeme austrougarske okupacije, ali ni zelenaški komiti, nijesu borili za nezavisnu crnogorsku državu niti su bili nacionalni Crnogorci, nego Srbi“, jasan je Stamatović.

On zaključuje da je jasno da je crnogorski režim istovremenim podizanjem spomenika i Josipu Brozu i komitskim zelenašima potpuno izgubio kompas u falsifikovanju istorijskih fakata, te da se danas sve radi u cilju se istorija krivotvori radi izmjene kolektivne identitetske svijesti u Crnoj Gori.

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

Sramni plakati u Crnoj Gori protiv Srba : Oslobodioce sad nazivaju ubicama!

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: