fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Stabna „mali Jasenovac“

 Služena Sveta liturgija i parastos za 140 mještana nekoliko pivskih sela
Služena Sveta liturgija i parastos za 140 mještana nekoliko pivskih sela

Više od sedam decenija prošlo je od svirepog zločina iz Drugog svetskog rata koji su u pivskim selima Stabna i Jasen počinili pripadnici zloglasne „Princ Eugen“ divizije i ustaše-muslimani iz gatačkog sreza i okoline. Samo nekoliko dana pošto su pir napravili i nad nevinim meštanima pivskih Dola.

Na praznik Cveti, u seoskoj crkvi u Stabnima služeni su sveta liturgija i parastos za oko 140 meštana nekoliko pivskih sela. Liturgiju su služili: jeromonah Jeftimije Škuletić, iguman Pivskog manastira, jerej Miroslav Mihailović, paroh pivski i đakon Jakša Okiljević iz Gacka.

Ova tragedija sabira potomke i rodbinu pivskih bratstava Kandića, Tufegdžića, Radojičića, Tijanića, Đajića, Suknovića, Bajagića, Govedarica i Šumića, koja su junskih dana 1943. stradala na Kručici, Stabanjskim jezerima i Jasenu.

– Više od sedam decenija skrivao se taj zločin. Od prošle godine počela su molitvena sabranja i pomen nevino stradalim žiteljima Pive. Oko 1.330 nenaoružanih ljudi je stradalo u Pivi, dece, žena, staraca, i to je, može se reći, mali Jasenovac u Pivi. Nažalost, za to skoro niko ili malo ko zna. Ali, hvala bogu, u Dolima, još jednom stradalnom pivskom mestu, pravi se manastir, podignuta je crkva i uskoro će to sveto žrtveno mesto zaživeti – poručio je jeromonah Jeftimije.

Izvor: Intermagazin

 

Vezane vijesti:

Božić u Pridvorici 1942. – Jadovno 1941.

Jovan S. Marić – Umjesto početka rodoslova – Jadovno 1941.

U Diptih svetih uskoro će biti upisana i Jaglika Adžić iz Pive …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: