Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Šta akademici misle o Kostićevoj izjavi o Kosovu?

Datum objave: petak, 6 novembra, 2015
Veličina slova: A- A+

Nakon što je predsednik SANU Vladimir Kostić izjavio da “Kosovo nije više u rukama Srbije”, danas su se prvi put u sedištu SANU okupili akademici.

Srpska akademija nauka i umetnosti
Srpska akademija nauka i umetnosti

Njihova mišljenja o Kostićevoj izjavi su podeljena.

Vojska Kraljevine Srbije vratila je 1912. godine teritoriju Kosova u granice srpske države. Od tada su se menjali politički sistemi, države, granice i ideologije, a od 1999. vlast u Beogradu više fizički nema kontrolu nad teritorijom Kosova i Metohije. Da li je Kosticeva izjava jeres ili realnost?

„Najveci broj naših političara misli da je odgovorio na problem kada je izjavio Kosovo je Srbija i nikada necemo priznati Kosovo. Propuštali smo prilike jednu za drugom i sada se nalazimo u nepovoljnom položaju“, ističe akademik SANU Ljubomir Simović.

Dok Srbija ne priznaje Kosovo, to je uradilo 108 od 192 članice Ujedinjenih nacija. Ipak, vlast u Prištini još nije osigurala stolicu na Ist riveru u Njujorku, kao ni u Savetu Evrope.

Osim toga, ne priznaje ih pet članica Evropske unije. Dramski pisac i član SANU Dušan Kovačevic smatra da Srbija mora da se bori za ono što je preživelo na Kosovu.

„Da li može ili neko sme u Srbiji da potpiše bilo kakav dokument o otuđenju Kosova i Metohije? Naravno da ne sme. Naravno da ne sme, jer to nije njegovo“, navodi Dušan Kovačević.

Međutim, akademik Ljubomir Simović postavlja pitanje: „Kada bi nam vratili Kosovo, da li bi imali načina, da li bi imali nekakvu ideju da Kosovo posle svega što se dogodilo integrišemo?“

Najava novog naoružavanja u regionu opasna je za Dušana Kovačevića. Prema njegovim rečima, odgovor Srbije može da bude samo diplomatija.

„Ne bi bilo nikako dobro da neko bude isprovociran da uđe u bilo kakav sukob, jer bi to bio poslednji sukob. Mi, kao zemlja koja je okružena jednom od najvećih sila na svetu, nemamo ni snage, ni prava da uništimo kompletnu budućnost Srbije“, kaže Kovačević.

Video možete pogledati ovde.

 

Izvor: B92

 

Vezane vijesti:

Predsednik SANU: Jedino političko pitanje je kako

Ima li u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti – Srba …

I u našim udžbenicima Srbija bez – Kosova! – Jadovno 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top