Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srpskom oficiru uspomena iz Knina – sa Tuđmanovom statuom

Potpukovnik Vojske Srbije završio školovanje na Ratnoj školi Hrvatske. Njegovo usavršavanje obavljeno je po sporazumu o saradnji dveju država, tako da i hrvatski oficiri dolaze kod nas

Srpski oficir (drugi sleva) pored spomenika Tuđmanu
Srpski oficir (drugi sleva)
pored spomenika Tuđmanu

Usavršavanje na Ratnoj školi “Ban Josip Jelačić”, rezervisano za više oficire Oružanih snaga Hrvatske i drugih zemalja, završila je 18. klasa polaznika, među kojima i jedan pripadnik Vojske Srbije. Njihovo školovanje okončano je, između ostalog, i posetom Kninskoj tvrđavi i fotografisanjem ispred spomenika Franji Tuđmanu, podignutom na 20. godišnjicu hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja”.

Slušaocima ovog kursa predavanje je održala i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, a nastava je dopunjena i studijskim putovanjem. U okviru njega oficiri su posetili 93. vazduhoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Komandu Ratne mornarice, kao i Gardijsku motorizovanu brigadu Hrvatskih oružanih snaga. Plan posete podrazumevao je i obilazak istorijskih znamenitosti Zadra, Splita, Dubrovnika, Knina i Udbine, ali i posete dubrovačkom i šibenskom biskupu Matu Uziniću i Tomislavu Rogiću.

U Ministarstvu odbrane Srbije objašnjeno nam je da je oficir Vojske Srbije, potpukovnik po činu, upućen na usavršavanje u Hrvatsku, po osnovu sporazuma o saradnji koje imaju dve države.

– Nije to ništa čudno. I hrvatski oficiri se usavršavaju na našoj Školi nacionalne odbrane. Prethodnih godina, generalštabno i komandnoštabno se usavršavalo više desetina oficira oružanih snaga regiona – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije… Podrazumeva se da se svaki polaznik školuje prema važećem programu ustanove na kojoj pohađa nastavu, što podrazumeva i studijska putovanja i druge aktivnosti – objašnjavaju u Ministarstvu odbrane.

Autor: V. N.

Izvor: NOVOSTI

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

2 Responses

  1. Nema druge nego polaznike iste škole u Srbiji (oficire iz regiona) voditi u Požarevac u rodnu kuću Slobodana Miloševića i da se slikaju kraj njegovog spomenika. Mislim kad u MO Srbije ne vide ništa sporno u ovome!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: