Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srpski povratnici u muci: Na meti pljačkaša!

Srpske povratnike u Vozući kod Zavidovića ponovo napadaju bivše komšije. Provaljuju u kuće, razbijaju prozore i vrata, kradu sve nadohvat ruke

Povratnici se brane od najezde divljih svinja
Povratnici se brane od najezde divljih svinja

Imovina i kuće malobrojnih Srba povratnika u Vozuću kod Zavidovića ponovo su meta napada i pljačke, zbog čega se oni sve više obeshrabruju i odvraćaju od povratka na predratna ognjišta. Pred vikend je u Pantelićima, svega kilometar udaljenim od centra Vozuće, provaljeno na imanje vlasnika Milenka Cvijetića, razvaljena su ojačana vrata na ulazu u objekat i ispreturane stvari u unutrašnjosti kuće.

– Prijavili smo provalu policijskoj stanici Zavidovići, koji su obavili uviđaj, ali nam je rečeno da moraju sačekati za kompletnu istragu kriminalističke inspektore iz kantonalne policije u Zenici – kaže vlasnik, koji je zbog ovog slučaja morao da dođe iz Novog Sada, gde je nastanjen.

I u prethodnom periodu su se Srbi sa prostora Vozuće i naselja dolinom reke Krivaje žalili i prijavljivali lokalnim vlastima da im provaljuju u kuće, razbijaju prozore i vrata, odnose i kradu sve što im je nadohvat ruke. Na meti su, prema prijavama, bili Duško i Momir Simić, Gospa Panić, Mileta Lazić, Slobodan Matičić i mnogi drugi. Dešavalo se da se, po prijavi, lokalna policija ne udostoji da izađe na lice mesta i izvrši uviđaj.

Tek kada su iz Zavičajnog udruženja Zavidovićana u Doboju o tome obavestili načelnika opštine Hašima Mujanovića i načelnika SJB Vedada Šečića situacija se promenila i bar donekle su srpski povratnici bili zaštićeniji.

– Učestale su patrole policije i brže su reagovali na prijave zahvaljujući upravo dvojici ovih zvaničnika. Nažalost, ponovo su učestale provale i ponovo nam se žale ne samo oni koji povremeno dolaze i obilaze svoja imanja, već i oni koji stalno ili često borave u Vozući – kaže, za “Novosti”, predsednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević.

Ulaz u Vozuću
Ulaz u Vozuću

Nešto efikasnije delovanje na otkrivanju počinilaca bilo je prilikom poslednje veće serije provala kada su procesuirani Z. E, J. A. i S. M. iz susedne Ribnice. Kao maloletnicima njima je Osnovni sud u Zavidovićima izrekao vaspitnu meru pojačanog nadzora nadležnog organa socijalnog staranja, najmanje šest meseci, odnosno do dve godine.

Ova trojka je prethodno poharala kuće Dragiše Popovića, Premila Markovića i Ranka Pašalića, ali i šest kuća domicilnih Bošnjaka na području Vozuće.

ŽALE SE I NA DEPONIJE

Nisu se Srbi povratnici u Vozuću žalili lokalnim vlastima samo na pljačke imovine, već i da na njihovim imanjima, čiji su stanovnici do izbijanja ratnog sukoba u BiH bili većinsko stanovništvo, doseljeni Bošnjaci nekontrolisano bacaju otpad i time formiraju divlje deponije.

Komšije im takođe odvode vodu koju su pre rata doveli do svojih kuća, a lokalni lovci puštaju divlje svinje na njihova poljoprivredna imanja i seku im šumu.

Autor: Lj. ĐURIĆ

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: