fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SRPSKI NAROD U AVNOJEVSKOJ HRVATSKOJ: Promocija knjige dr Momčila Diklića u Zrenjaninu

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u petak 29. decembra je održana promocija knjige dr Momčila Diklića „Srpski narod u avnojevskoj Hrvatskoj: kako je nestao jedan narod!?”, u organizaciji „Svetosavlja” iz Zrenjanina.
Vladimir Bursać, Milojko Budimir, dr Momčilo Diklić i Dušan Stjepanović (fotografija preuzeta sa portala Volim Zrenjanin -www.volimzrenjanin.com)

Na promociji su govorili Dušan Stjepanović, istoričar i predsednik Aktiva nastavnika istorije osnovnih škola grada Zrenjanina, Milojko Budimir, muzejski savetnik i generalni sekretar „Udruženja Srba iz Hrvatske” (Beograd), Vladimir Bursać, autor rada iz Zbornika „Građanski rat u Hrvatskoj 1991–1995”, i autor knjige Momčilo Diklić, doktor istorijskih nauka. Ovom prilikom promovisan je i Zbornik radova br. 19, pod nazivom „Građanski rat u Hrvatskoj 1991–1995.”, za 2023. godinu.

(fotografija preuzeta sa portala Volim Zrenjanin -www.volimzrenjanin.com)

“Večeras je promocija knjige o nestanku Srba u avnojevskoj Hrvatskoj. Tada je bila 91 opština koja je imala većinski srpsko stanovništvo, prema popisu Geografskog fakulteta iz 1941. godine. Sve je to nestalo, i to samo po sebi govori dosta. Nestali su Srbi iz Slavonije, iz Dalmacije, iz Like, i sa čitavih prostora. To stanovištvo je takođe doživelo i asimilaciju i pokatoličavanje. ”, rekao je dr Momčilo Diklić, autor knjige.


O AUTORU

Momčilo Diklić je rođen 1954. godine u Starom Selu pored Otočca u Lici. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Otočcu, Pedagošku akademiju na grupi povijest-geografija završio u Rijeci 1977. godine diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1984. godine na grupi povijest.

Do sada je objavio 17 monografija i više desetina naučnih radova o Srbima u Hrvatskoj, odnosno srpsko-hrvatskim odnosima tokom 20. veka.


(fotografija preuzeta sa portala Volim Zrenjanin -www.volimzrenjanin.com)

“Ispostavilo se da u okolini Zrenjanina imamo jednog “par excellence” intelektualca, dr Momčila Diklića, doktora istorijskih nauka, koji je napisao 17 knjiga do sad vezanih za istoriju srpsko-hrvatskih odnosa, istoriju srpskog naroda na teritoriji avnojevske Hrvatske i trenutno piše 18 knjigu. Ovo je prvo predstavljanje jednog takvog izuzetnog intelektualca, istraživača i istoričara zrenjaninskoj kulturi. Nadam se da ćemo imati još njegovih tribina u narednoj godini, jer to čovek sa kojim vredi pričati i od koga možemo zaista puno da saznamo. ”, rekao je Vladimir Bursać, jedan od organizatora tribine i autor rada iz Zbornika „Građanski rat u Hrvatskoj 1991–1995”.

Tekst i fotografije preuzete sa portala Volim Zrenjanin

Izvor: SLOBODNA HERCEGOVINA


Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: